ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Yamaha YHT-S401: Φίλε, συρρίκνωσα το Home Cinema!

Για να μεταφέρετε όσο πιο πιστά γίνεται την εμπειρία του κινηματογράφου στο σπίτι σας και να δημιουργήσετε ένα σοβαρό - ή ακόμη και μέτριο - σύστημα, θα πρέπει να επενδύσετε σε έναν πολυκάναλο ενισχυτή, καθώς και σε ηχεία. Όχι δυο - τρία... Πολλά! Οι πλέον σύγχρονοι ενισχυτές έχουν ξεπεράσει το «μπανάλ» 5.1 (5 ηχεία και 1 υπογούφερ) και προσφέρουν δυνατότητα δημιουργίας συστημάτων 11.2. Μα που θα τα βάλετε όλα αυτά ηχεία, θα αναρωτιέστε...
Υπάρχουν εκείνοι που προσεγγίζουν σοβαρά την υπόθεση Home Cinema και επενδύουν χρήματα σε πολύμετρες κουλούρες καλωδίων, ηχεία για κάθε κανάλι ήχου και ρωμαλέα υπογούφερ και ενισχυτές υψηλών επιδόσεων. Και πολύ καλά κάνουν, καθώς αυτός είναι ο μόνος - καλώς ή κακώς - τρόπος για να απολαύσει κανείς κινηματογραφικό ήχο υψηλών προδιαγραφών. Το προϊόν που παρουσιάζουμε στο παρόν άρθρο, απευθύνεται σε εκείνους που βρίσκονται στον αντίποδα.
Εσείς λοιπόν που έχετε μικρότερο χώρο και σαφώς μικρότερο budget από τους φανατικούς του οικιακού κινηματογράφου, είναι επόμενο να μην έχετε την πολυτέλεια να γεμίσετε το χώρο σας με ηχεία και μηχανήματα. Και λογικό είναι... Αφήστε δε, που αν προσπαθήσετε να το κάνετε και υπάρχει και γυναίκα στη μέση, εκεί να δείτε! Που θα τα βάλουμε αγάπη μου αυτά μπαούλα; Και δεν μπορώ και να τα ξεσκονίζω γιατί μπορεί να τα χαλάσω είπες; Αποκλείεται! Αυτά δεν μπαίνουν στο σπίτι μας! Πουφ. Πάει το όνειρο...
Κι όμως, δεν είναι ανάγκη να στερηθείτε το όνειρο. Η λύση έρχεται από τη Yamaha και να είστε σίγουροι πως η σύζυγος θα ξετρελαθεί!

Αγάπη μου, συρρίκνωσα το Home Cinema!


Το σύστημα ΥΗΤ-S401 αποτελείται από τέσσερα ηχεία μεν, υπόσχεται πλήρη εμπειρία 7.1 δε! Πως το καταφέρνει αυτό, θα μάθετε λίγο παρακάτω. Τα τρία κύρια ηχεία, αριστερό, δεξί και κεντρικό, είναι τοποθετημένα σε μια κομψή, ελαφριά και λεπτή ηχομπάρα. Το δεύτερο κομμάτι του συστήματος είναι ένας ενισχυτής με υπογούφερ μονάδας 13εκ., δυο - σε - ένα.
Αυτό το δεύτερο κομμάτι είναι και το πλέον ενδιαφέρον από σχεδιαστικής πλευράς. Έχει το σχήμα και τις διαστάσεις ενός μικρού ενισχυτή Home Cinema, αλλά η χαρακτηριστικά μεγάλη οπή στην πρόσοψή του, προδίδει τη διπλή του ταυτότητα. Μέσα σε αυτό το «κουτί» που χωράει πολύ εύκολα σε ράφι δίπλα ή κάτω από την τηλεόρασή σας, φωλιάζουν ο ενισχυτής για τις χαμηλές συχνότητες και τα ηχεία της ηχομπάρας, τα κυκλώματα επεξεργασίας ήχου και όλες οι απαραίτητες συνδέσεις με τα ηλεκτρονικά...
Στο πίσω μέρος του ενισχυτή - υπογούφερ, θα βρείτε μεταξύ άλλων, τρεις εισόδους HDMI και μια έξοδο. Έτσι, είναι εύκολο να συνδέσετε έως και τρεις περιφερειακές συσκευές όπως π.χ. Blu-ray player, παιχνιδοκονσόλα και ένα Media Player. Η έξοδος φυσικά, καταλήγει στην τηλεόρασή σας. Επίσης, θα βρείτε ομοαξονική και οπτική είσοδο, την τυπική αναλογική ήχου καθώς και θύρα κεραίας ραδιοφώνου. Φυσικά, δεν λείπουν και οι απαραίτητες συνδέσεις για την ηχομπάρα που αφορούν στα τρία κύρια κανάλια ήχου, αλλά είναι αξιοσημείωτο να πούμε πως η Yamaha έχει συμπεριλάβει και δυο εξόδους ειδικά για περιφερειακά ηχεία (γνωστά και ως surround). Έτσι, μπορείτε αν θέλετε να συνδέσετε και δυο «καθαρόαιμα» πίσω ηχεία, αν και η απόδοση του YHT-S401 είναι συναρπαστική ακόμη και χωρίς αυτά!
Στο εμπρός μέρος θα βρείτε οθόνη ενδείξεων, πλήκτρα έντασης και επιλογής εισόδων, καθώς και θύρα USB. Εδώ μπορείτε να συνδέσετε iPod και iPhone καθώς και να απολαύσετε αρχεία μουσικής από memory stick και σκληρούς δίσκους.
Η κομψή και λεπτή ηχομπάρα είναι φινιρισμένη σε πολυτελές γυαλιστερό μαύρο και φέρει τρια ηχεία. Τα δυο κύρια (αριστερό και δεξί) αποτελούνται από δυο μονάδες πλήρους φάσματος των 5,5εκ. Το κεντρικό από την άλλη, διαθέτει μονάδα οβάλ σχήματος, με 10εκ. πλάτος και 4εκ. ύψος. Η Yamaha επέλεξε την οβάλ μονάδα για το κεντρικό ηχείο, καθώς - πράγματι - αποδίδει περισσότερο «σώμα» στους διαλόγους, χαρακτηριστικό οπωσδήποτε θεμιτό στο συγκεκριμένο κανάλι ήχου.

Από το unboxing στην απόλαυση, σε 10 λεπτά


Το όλο σύστημα συνδέεται και λειτουργεί πανεύκολα. Αφού βγάλετε τα δυο κομμάτια του από τη συσκευασία, δεν έχετε παρά να συνδέσετε το καλώδιο ήχου από το υπογούφερ στην ηχομπάρα και να συνδέσετε την τηλεόραση και τις επιθυμητές συσκευές με HDMI.
Η τοποθέτηση της ηχομπάρας μπορεί να γίνει απλά και γρήγορα κάτω από την τηλεόρασή σας, είτε στο έπιπλό της, είτε στον τοίχο. Η ηχομπάρα διαθέτει δυο ρυθμιζόμενα στηρίγματα, ώστε να καθορίσετε το ύψος της από τα 7 έως και τα 10 εκατοστά. Έτσι, θα ταιριάξει καλύτερα με το «πόδι» της τηλεόρασής σας. Αν από την άλλη θέλετε να την τοποθετήσετε στον τοίχο, τότε θα πρέπει να αφαιρέσετε τα στηρίγματα.
Το υπογούφερ - ενισχυτής μπορεί να τοποθετηθεί όπως σας βολεύει καλύτερα, είτε σε κάποιο από τα ράφια του επίπλου, είτε ακόμη και όρθιο στο πάτωμα. Η έξοδος των χαμηλών συχνοτήτων γίνεται από την οπή στο εμπρός μέρος του, οπότε θα πρέπει να φροντίσετε η θέση στην οποία θα το τοποθετήσετε, να μην εμποδίζει το άνοιγμα.

Δεν θα πιστεύετε στα αυτιά σας...


Εφόσον εξασφαλίσετε τη σωστή τοποθέτηση της ηχομπάρας ώστε να βρίσκεται στο κέντρο και κάτω από την προβαλλόμενη εικόνα, μπορείτε να απολαύσετε την εντυπωσιακή ηχητική της απόδοση! Όπως συμβαίνει σε κάθε καλό Home Cinema όμως, έτσι και εδώ, θα πρέπει να φροντίσετε να καθίσετε απέναντι από την ηχομπάρα και να τοποθετήσετε και τους φίλους σας όσο πιο κοντά σας γίνεται. Για έναν τριθέσιο καναπέ για παράδειγμα, το σύστημα YHT-S401 είναι ιδανικό - όχι πως οι υπόλοιποι την παρέας που θα καθίσουν στα πλάγια δεν θα ευχαριστηθούν βέβαια, αλλά η αντίληψη του surround θα είναι για αυτούς μειωμένη.
Από το μενού γρήγορων επιλογών του συστήματος, μπορείτε να επιλέξετε την ιδανική προ-ρύθμιση ήχου, ανάλογα με το υλικό που παρακολουθείτε. Έτσι, το YHT-S401 θα βελτιστοποιήσει τον ήχο για τις ταινίας σας όταν επιλέξετε Movie, ενώ για τα παιχνίδια, η ρύθμιση Games θα αυξήσει τη δυναμική περιοχή και την αίσθηση της δράσης, για να μπείτε στο... πετσί του ρόλου σας.
Η βέλτιστη ηχητική απόδοση για κάθε περίσταση, είναι αποτέλεσμα ενός ειδικού και εξαιρετικά αποδοτικού αλγόριθμου που έχει αναπτύξει αποκλειστικά η Yamaha και λέγεται AIR SURROUND XTREME. Πρόκειται για ένα κύκλωμα ήχου που εκμεταλλεύεται τον τρόπο που ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιλαμβάνεται την προέλευση του ήχου και με κατάλληλα τρικ που σχετίζονται με τη διαφορά φάσης από ηχείο σε ηχείο, δημιουργεί την αίσθηση σαφώς τοποθετημένων πηγών ήχου, σε σημεία του χώρου όπου δεν έχουν εγκατασταθεί ηχεία.
Το AIR SURROUND XTREME κάνει πραγματικά εξαιρετική δουλειά και όχι απλά ψυχοακουστικά τρικ. Από κάθε λογής καλή παραγωγή που είδαμε σε Blu-ray και DVD, αναλαμβάνει να αποδώσει τη γνήσια πληροφορία ήχου που περιέχεται στα πίσω κανάλια και μάλιστα, με σαφή αίσθηση της απόστασης! Οι χαμηλές συχνότητες αποδίδονται με τέτοια έκταση και έλεγχο από το ειδικά σχεδιασμένο υπογούφερ, που θα λέγαμε πως δύσκολα θα συναντήσετε τέτοια ποιότητα στα φθηνά υπογούφερ που συνοδεύουν τα οικονομικά συστήματα ή και πακέτα ηχείων 5.1.

Δεν υπάρχουν σχόλια