ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Tor: Ανώνυμη πλοήγηση στο Internet, εδώ και Torα!


"Στο Internet κανείς δεν ξέρει ότι είσαι σκύλος". Η φράση αυτή, που ξεκίνησε από τον σκιτσογράφο Peter Steiner το 1993, δείχνει πολύ παραστατικά την αίσθηση την αίσθηση της ανωνυμίας που έχουμε για το Internet. Εντούτοις, ενώ όντως μπορούμε να δηλώσουμε ό,τι θέλουμε για τον εαυτό μας (ψεύτικο όνομα, φύλο, ηλικία, επάγγελμα, ή ζωικό είδος), στο τέλος της ημέρας οποιαδήποτε κίνησή μας στο Internet συνδέεται με την προσωπική μας διεύθυνση IP και, κατ' επέκταση, με τα πραγματικά μας στοιχεία. Αν θέλουμε να σερφάρουμε στο διαδίκτυο πραγματικά ανώνυμα, θα χρειαστεί κάτι περισσότερο. Το δίκτυο Tor είναι μια δωρεάν λύση για την ανωνυμία στον παγκόσμιο ιστό.Τι εστί Tor? Πρόκειται για ένα κρυπτογραφημένο δίκτυο που, για να φτάσουμε στη σελίδα του προορισμού μας, μας περνάει μέσα από ενδιάμεσους κόμβους (relays) του δικτύου και μας βγάζει από κόμβους εξόδου (exit nodes). Σε αντίθεση με τους proxy server, το exit node δεν γνωρίζει ούτε τη διεύθυνση IP μας, ούτε την τοποθεσία μας.

Πώς λειτουργεί

Το δίκτυο Tor στηρίζεται σε εθελοντές. Χρήστες όπως εγώ ή εσείς δέχονται να τρέχουν κόμβους του δικτύου στον υπολογιστή τους, είτε ως relay είτε σαν exit node. Όταν θέλουμε να μπούμε σε μια σελίδα μέσω του δικτύου Tor, το αίτημά μας περνάει μέσα από τυχαίους κόμβους, κρυπτογραφημένο, φτάνει σε ένα κόμβο εξόδου και από εκεί πηγαίνει στη σελίδα προορισμού. Η σελίδα προορισμού βλέπει μόνο τη διεύθυνση IP του exit node.
Με τον τρόπο αυτό, ούτε ο ISP ούτε κάποιος άλλος μπορεί να συνδέσει την οικιακή μας διεύθυνση IP με τη σελίδα προορισμού. Ακόμα και όσοι τρέχουν τα relays δεν μπορούν να έχουν αυτή την πληροφόρηση, καθώς τα δεδομένα είναι κρυπτογραφημένα. Στο παράδειγμα που δίνει η ίδια η σελίδα Torproject.org, ο υπολογιστής της Alice θέλει να μπει στη σελίδα του Bob. Το αίτημα της Alice περνάει μέσα από δύο relays και βγαίνει από το exit node, που συνδέεται με τη σελίδα του Bob, και στο εξής περνούν από αυτό το κανάλι όλα τα δεδομένα ανάμεσα στην Alice και τη σελίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια