Οι καλύτερες Android εφαρμογές για rooted συσκευές
Έχουμε πάρα πολύ καιρό να ασχοληθούμε με κάποια λίστα με τις καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για το Android και σύντομα θα επανέλθω με νεότερο σχετικό άρθρο. Μέχρι τότε όμως μπορούμε να δούμε ορισμένες από τις εφαρμογές που έχω εγκατεστημένες στο Android κινητό μου και απαιτούν δικαιώματα διαχειριστή (root).
Σε καμιά περίπτωση η λίστα δεν είναι απόλυτη, απλά από τις δεκάδες που έχω δοκιμάσει έχω καταλήξει σε αυτές, οι οποίες είναι και ο λόγος που κάθε νέα συσκευή μου γίνεται root μέσα στο πρώτο μισάωρο.
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Cerberus
Το Cerberus είναι από τις εφαρμογές που εύχεσαι ποτέ να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις. Ο λόγος; Πρόκειται για μια εφαρμογή που σκοπό έχει να σε βοηθήσει να ανακτήσεις την χαμένη/κλεμμένη σου συσκευή. Έχει web view με χάρτη και όλες τις διαθέσιμες λειτουργίες και ο λόγος που το προτιμώ από το περιορισμένο Android Device Manager της Google είναι ότι μπορώ να δώσω εντολές στην συσκευή και μέσω SMS (π.χ. να ανοίξει WiFi/Data ακόμα και αν είναι κλειστά ώστε να δώσει στίγμα). Όσοι το εγκαταστήσουν στην rooted συσκευή τους μπορούν να το περάσουν σαν εφαρμογή συστήματος ώστε να επιβιώσει ακόμα και σε factory reset.
Adaway
Μπορεί να ανοίξει μεγάλη κουβέντα, αλλά προσωπικά δε μπορώ τις διαφημίσεις σε εφαρμογές και σελίδες. Ο μόνος τρόπος για να φύγουν, πέρα από το να αγοράσω κάποια Pro έκδοση της εφαρμογής (που κάνω όταν υπάρχει), είναι το Adaway. Ενώ μέχρι πριν καιρό το βρίσκαμε στο Play Store, η νέα πολιτική της Google έκανε όλες τις αντίστοιχες εφαρμογές να πάρουν πόδι, και πλέον όσοι την χρειάζονται θα πρέπει να ανατρέξουν στο F-Droid App Store.
Multi Window Manager
Αρκετές Samsung συσκευές πλέον ενσωματώνουν το λεγόμενο MultiWindow το οποίο σου επιτρέπει να ανοίξεις 2 εφαρμογές δίπλα δίπλα για καλύτερο Multitasking. Επειδή όμως δεν υπάρχουν όλες οι εγκατεστημένες σας εφαρμογές στην λίστα, το MW Manager έρχεται να δώσει την λύση!
Greenify
Πολύ συχνά κάποια εφαρμογή τρέχει στο παρασκήνιο ακόμα και αν δε τη χρησιμοποιείτε ή έχετε κλείσει τον συγχρονισμό της (εσένα κοιτάω Facebook). Για τέτοιες εφαρμογές υπάρχει το Greenify, το οποίο τις βάζει με το ζόρι για ύπνο μέχρι να τις ανοίξετε εσείς. Αν και η τελευταία έκδοση υποτίθεται λειτουργεί σε non-rooted συσκευές, δε δουλεύει όπως θα έπρεπε.
Titanium Backup
Μια εφαρμογή που επιβάλλεται να έχει όποιος περνάει συνεχώς roms ή έχει rooted κινητό/tablet. Επιτρέπει το backup/restore εφαρμογών μαζί με τα δεδομένα τους, τη διαγραφή system εφαρμογών, το πάγωμα άλλων που τρέχουν στο παρασκήνιο κα.
Xposed Framework
Πολλές custom roms το ενσωματώνουν από μόνες τους, αλλά μπορείς να το περάσεις και μόνος σου. Όσοι δε το γνωρίζουν, είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να φέρεις μια rom στα μέτρα σου. Σου επιτρέπει να αλλάξεις σχεδόν τα πάντα στην εμφάνισή της και να δώσεις τέλος στο look που σου ορίζει η κάθε εταιρία. Πριν το χρησιμοποιήσετε διαβάστε τις οδηγίες με προσοχή.
Tasker
Αν θέλετε να αυτοματοποιήσετε τις λειτουργίες του κινητού σας κάνοντάς το πιο έξυπνο, τότε το Tasker είναι η λύση. Δημιουργήστε νέα σενάρια και ορίστε όλες τις λειτουργίες που θέλετε να γίνονται αυτόματα. (για παράδειγμα, όταν συνδεθεί στο Wifi να κλείνει αυτόματα τα δεδομένα, ή το αντίθετο).
LMT Launcher
Προσωπικά κουράζομαι να χρησιμοποιώ κάθε τόσο τα Home/back buttons της συσκευής μου όταν θέλω να επανέλθω στην αρχική/προηγούμενη οθόνη. Λύση δίνει ο LMT Launcher, το αντίστοιχο PIE navigation από τις Paranoid Android roms, ο οποίος σου επιτρέπει να ορίσεις όποια κουμπιά θες σε όποια θέση θέλεις, επιτρέποντάς σου να χειριστείς το κινητό γρηγορότερα!
Δεν υπάρχουν σχόλια