ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θα κάνουν, από μια τρίχα, το πορτρέτο μας

Μια νέα τεχνική ταυτοποίησης, που θα καθιστά στο μέλλον δυνατή την αναγνώριση ενός εγκληματία από μια... τρίχα του, ανέπτυξε αμερικανο-βελγική ομάδα επιστημόνων. Η μέθοδος που βρίσκεται σε αρχικό στάδιο θα μπορεί να αναδημιουργήσει τρισδιάστατα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή το πρόσωπο ενός καταζητούμενου, μόνο από τα ίχνη του γενετικού υλικού που έχει αφήσει πίσω του.
Για την ώρα η τεχνική που ανέπτυξαν ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Σράιβερ του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, δίνοντας πορτρέτα χωρίς μεγάλη ακρίβεια, αλλά όταν εξελιχθεί περαιτέρω, εκτιμάται ότι θα προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στην αστυνομία και σε άλλες υπηρεσίες. Η όλη μέθοδος βασίζεται στον εντοπισμό γονιδίων που επηρεάζουν το σχηματισμό των χαρακτηριστικών του προσώπου στους ανθρώπους.
Οσο η βάση δεδομένων και οι αλγόριθμοι του αντίστοιχου προγράμματος θα εμπλουτίζονται, τόσο η νέα τεχνολογία θα δημιουργεί τρισδιάστατα πορτρέτα με μεγαλύτερη ακρίβεια από αυτά που δημιουργούν οι ειδικοί «πορτρετίστες», που βασίζονται στα -ακόμη και παραπλανητικά- στοιχεία που δίνουν αυτόπτες μάρτυρες.
Μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με ερευνητές, η μέθοδος, που παρουσιάστηκε σε σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής «PLoS Genetics», θα μπορεί να δώσει προβλέψεις για τα χαρακτηριστικά του προσώπου των απογόνων, αλλά και των προγόνων ακόμη και εξαφανισμένων ανθρώπινων ειδών.
Οι πιο έντονες επιφυλάξεις διατυπώνονται αναφορικά με το γεγονός ότι η ανακατασκευή του ανθρώπινου προσώπου είναι πολύ πιο δύσκολη υπόθεση απ' ό,τι φαίνεται εκ πρώτης όψεως, επειδή δεν υπάρχουν μεμονωμένα γονίδια που να καθορίζουν π.χ. αν η μύτη κάποιου θα είναι μεγάλη ή μικρή. Στους ούτως ή άλλως πολύπλοκους, γενετικούς παράγοντες, έρχεται να προστεθεί η επίδραση του περιβάλλοντος, όπως το διαφορετικό κλίμα, που επίσης επηρεάζει το σχήμα του προσώπου.
(Πηγή: ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια