ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

pCell: χίλιες φορές ταχύτερο mobile internet απο το 4G

Η αμερικάνικη εταιρεία Artemis, που ιδρύθηκε το 2011, εδώ και κάποιον καιρό εργάζεται και εξελίσσει το pCell, ένα νέο πρότυπο ασύρματης επικοινωνίας που φιλοδοξεί σε λίγο καιρό να κάνει το 4G να μοιάζει ξεπερασμένο. Παρόλα αυτά και ενώ έχει ήδη ξεκινήσει στις ΗΠΑ μια, μεγάλης έκτασης, διαφημιστική εκστρατεία για την προώθηση του νέου αυτού πρότυπου, στην ουσία τα πάντα ακόμα είναι ρευστά και αβέβαια. Οι πύργοι μεταφοράς δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, όπως τους γνωρίζουμε σήμερα, μπορούν να παρομοιαστούν ως γιγάντιες ομπρέλες με κορυφές. Συγκεκριμένα, ρυθμίζονται να εκπέμπουν σε συγκεκριμένη απόσταση και το σήμα γίνεται ασθενέστερο όσο απομακρύνεται κάποιος από αυτήν. Επίσης, τοποθετούνται ο ένας μακριά από τον άλλο για να μην δημιουργούν παρεμβολές μεταξύ τους, αλλά παράλληλα σχετικά κοντά, ούτως ώστε να μπορεί να μετακινηθεί κάποιος από περιοχή σε περιοχή και να μην χάνεται το σήμα στα μεσοδιαστήματα. Σε πολυπληθείς περιοχές, μάλιστα, η χρήση δεδομένων μπορεί πολλές φορές να παρουσιάσει κωλύματα για όλους τους χρηστές.
Η εταιρεία Artemis, λοιπόν, με το pCell θέλει να κάνει κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που περιγράφεται παραπάνω. Αντί να μοιράσει τις περιοχές κάλυψης διασπείροντας ένα μικρό αριθμό πύργων μεταφοράς δεδομένων, θέλει να διασπείρει έναν τεράστιο αριθμό κιβωτίων μεταφοράς δεδομένων, που μοιάζουν με router και ονομάζονται από την εταιρία pWaves, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο το σήμα θα διαμοιράζεται καλύτερα και καλύπτοντας ταυτόχρονα πολύ μικρότερες περιοχές θα επιτυγχάνεται να είναι ισχυρότερο και πιο σταθερό. Το pCell, αντί να εστιάζει κατά των παρεμβολών, ασπάζεται την σύγκρουση των ραδιοκυμάτων. Συγκεκριμένα, συνδυάζοντας τα εισερχόμενα σήματα από αρκετούς από τους σταθμούς βάσης pWave, κάθε χρήστης του pCell ουσιαστικά αποκτά το δικό του «ατομικό κελί», εξ ου και το όνομα «p(personal)Cell».
Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει ότι θα έχει πλήρες σήμα LTE στη mobile συσκευή του ανά πάσα στιγμή και στην πλειονότητα των περιπτώσεων και των περιοχών που βρίσκεται, ενώ «καλή» ισχύς σήματος πλέον σημαίνει ότι θα λαμβάνει ένα σήμα το οποίο θα είναι, τουλάχιστον, 1.000 φορές (30 dB) πιο ισχυρό από ότι έχουν όλοι συνηθίσει, μέχρι σήμερα. Εκτός, όμως, από την ταχύτητα και την ισχύ του σήματος το συγκεκριμένο πρότυπο θα επιφέρει και πολύ μικρότερη κατανάλωση ενέργειας στις συσκευές από ότι συμβαίνει μέχρι σήμερα. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της διαφοράς, αν ένας πομποδέκτης Wi-Fi καταναλώνει, σήμερα, 250 mW για την παροχή δεδομένων, ένας πομποδέκτης pWave θα καταναλώνει 1 mW.

Δεν υπάρχουν σχόλια