ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καταγγελίες για ευρεία δίκτυα παιδικής πορνογραφίας στο Instagram

 


«Το Instagram έχει αναδειχθεί ως η κύρια πλατφόρμα για τέτοια δίκτυα, παρέχοντας λειτουργίες που διευκολύνουν τις συνδέσεις μεταξύ αγοραστών και πωλητών», έγραψε το Κέντρο Πολιτικής Κυβερνητικής Πολιτικής του Στάνφορντ

Σε περιπέτειες έχει ξαναμπεί η Meta εξαιτίας του περιεχομένου που αναπαράγουν οι χρήστες εφαρμογής της στα κοινωνικά δίκτυα. Αυτή τη φορά, η «πηγή του κακού» είναι το Instagram όπου σύμφωνα με καταγγελίες, που βασίζονται σε έρευνες, ανθούν δίκτυα παιδεραστών που εκμεταλλεύονται την πλατφόρμα για να διακινούν περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Οι αποκαλύψεις ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από το Stanford Internet Observatory (SIO), το Διαδικτυακό Παρατηρητήριο του Στάνφορντ, το οποίο δήλωσε ότι εντόπισε «κοινότητες παιδεραστών μεγάλης κλίμακας» που μοιράζονταν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην πλατφόρμα.

Η εξέλιξη ανάγκασε τη μητρική εταιρεία Meta, συστήνοντας μια ομάδα εργασίας για να διερευνήσει τους ισχυρισμούς του SIO και να επιλύσει το πρόβλημα.

Το SIO είπε ότι ανακάλυψε το υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών μετά από μια πληροφορία από τη Wall Street Journal, η αναφορά της οποίας την Τετάρτη περιγράφει πώς ο αλγόριθμος συστάσεων του Instagram βοήθησε στη σύνδεση ενός «τεράστιου δικτύου παιδεραστών» πωλητών και αγοραστών παράνομου υλικού.

Η λειτουργία «προτείνεται για εσάς» του Instagram συνέδεε επίσης τους χρήστες με ιστοτόπους αντίστοιχου περιεχομένου εκτός πλατφόρμας, σύμφωνα με την έκθεση, με το SIO να περιγράφει τον ιστότοπο ως «την πιο σημαντική πλατφόρμα σήμερα» για αυτά τα δίκτυα.

«Το Instagram έχει αναδειχθεί ως η κύρια πλατφόρμα για τέτοια δίκτυα, παρέχοντας λειτουργίες που διευκολύνουν τις συνδέσεις μεταξύ αγοραστών και πωλητών», έγραψε το Κέντρο Πολιτικής Κυβερνητικής Πολιτικής του Στάνφορντ σε ανάρτησή του.

«Η δημοτικότητα και η φιλική προς τον χρήστη διεπαφή του Instagram το καθιστούν μια προτιμώμενη επιλογή για αυτές τις δραστηριότητες», εξηγείται.

Οι χρήστες του Instagram μπόρεσαν να βρουν περιεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών μέσω σαφών hashtag όπως το #pedowhore, τα οποία έκτοτε έχουν αποκλειστεί από το Instagram.

Η Meta είπε ότι είχε ήδη εξαρθρώσει 27 δίκτυα παιδεραστών τα τελευταία δύο χρόνια στο Instagram, ενώ μόνο τον Ιανουάριο κατάργησε επίσης 490.000 λογαριασμούς που παραβιάζουν τις πολιτικές για την ασφάλεια των παιδιών, σύμφωνα με την εταιρεία.

Άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που φιλοξενούν αυτό το είδος περιεχομένου εντοπίστηκαν επίσης από το SIO, αν και σε πολύ μικρότερη κλίμακα.

Το SIO ζήτησε να ληφθούν δραστικά μέτρα σε ολόκληρη τη βιομηχανία για τον περιορισμό της παραγωγής, ανακάλυψης και διανομής υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και παιδικής πορνογραφίας ενώ προέτρεψε επίσης τις εταιρείες να αφιερώσουν περισσότερους πόρους για τον προληπτικό εντοπισμό και τον τερματισμό της κατάχρησης των λειτουργιών των εφαρμογών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια