ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άρης: Υπήρχε κάποτε ζωή - Οι αποδείξεις που εντόπισε η NASA (Video/Photo)

 


Νέες αποδείξεις ότι κάποτε υπήρχε ζωή στον πλανήτη Άρη, εντόπισε το διαστημικό όχημα Perseverance, της NASA, στον κρατήρα μιας αρχαίας λίμνης.

Το ερευνητικό όχημα εντόπισε στην επιφάνεια του Άρη οργανικά μόρια, τα οποία αποκαλούνται και βιο-υπογραφές και αποτελούν χημικές ενώσεις που συνήθως βρίσκονται σε οικοσυστήματα όπου υπάρχει ζωή.

Το ερευνητικό όχημα συγκέντρωνε δείγματα από το κρατήρα Τζεζέρο, που είναι μία λεκάνη που δημιουργήθηκε από πρόσκρουση, πλάτους 28 μιλίων, βορείως του ισημερινού του Άρη.

Σε κάποια από τα πετρώματα που συγκεντρώθηκαν από το Perseverance οι επιστήμονες εντόπισαν τα ίχνη των οργανικών μορίων, που μπορεί να αποτελούνται από άνθρακα, υδρογόνο, οξυγόνο και άζωτο.

Η εντυπωσιακή αυτή ανακάλυψη παρουσιάστηκε σε άρθρο στο περιοδικό Nature.

Συναρπαστική ένδειξη

«Αποτελούν μια συναρπαστική ένδειξη για τους αστροβιολόγους καθώς θεωρούνται ως δομικά στοιχεία της ζωής», δήλωσε ο Τζόζεφ Ράζελ Χόλις, ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, στο Newsweek.

Πρόσθεσε όμως ότι «τα οργανικά μόρια μπορούν να δημιουργηθούν από διαδικασίες που δεν σχετίζονται με την ζωή, όπως την γνωρίζουμε και γι αυτό τα οργανικά μόρια δεν είναι αποδείξεις ζωής από μόνα τους, χωρίς να υπάρχουν κι άλλες αποδείξεις».

Για παράδειγμα, τα οργανικά μόρια μεθανίου μπορούν να απελευθερωθούν από πολλές μη βιολογικές πηγές, όπως οι εκρήξεις ηφαιστείων, υδροθερμικά φαινόμενα και συγκρούσεις κομητών ή αστεροειδών.

Παρόλα αυτά, ο Ράζελ Χόλις επισήμανε ότι η ανακάλυψη αυτών των μορίων είναι εξαιρετικά σημαντικό γεγονός «διότι αποδεικνύουν την ποικιλία οργανικών ενώσεων που μπορεί να έχουν επιβιώσει στον Άρη ακόμα και μετά από εκατομμύρια χρόνια υποβάθμισης».

Το περίπλοκο παρελθόν του κόκκινου πλανήτη

Επιπλέον οι αστροβιολόγοι με αυτά τα νέα στοιχεία στα χέρια τους μπορούν να εξάγουν συμπεράσματα για το περίπλοκο παρελθόν του κόκκινου πλανήτη και το μέλλον του.

«Αν και ακόμα δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο Άρης θα μπορούσε να είναι κατοικήσιμος εκείνη την περίοδο, οι αστροβιολόγοι πιστεύουν ότι η παρουσία διάφορων οργανικών ενώσεων είναι απίστευτα σημαντική για την δυνατότητα ενός πλανήτη ή περιβάλλοντος να φιλοξενεί ζωή», δήλωσε στη Daily Mail ο Ράζελ Χόλις.

Δεν υπάρχουν σχόλια