ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σχέδιο πέντε σημείων της Microsoft για τον έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης

 


«Ο έλεγχος της τεχνητής νοημοσύνης εξίσου σημαντικός με τα οφέλη της» ανέφερε ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ στο συνέδριο «Europe’s Digital Transformation: Embracing the AI Opportunity». Ο Σμιθ μίλησε για τις τεράστιες ευκαιρίες που παρέχει η δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, αλλά και στις προκλήσεις και τους κινδύνους που μπορεί να φέρει, αν δεν την διαχειριστούμε σωστά. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Microsoft ανέφερε: Όσο η τεχνολογία προχωρά, είναι εξίσου σημαντικό να διασφαλίζεται ο έλεγχος της τεχνητής νοημοσύνης, παράλληλα με τα οφέλη της. Δεσμευόμαστε και είμαστε αποφασισμένοι ως εταιρεία να αναπτύξουμε και να αξιοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη με ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο. Αναγνωρίζουμε ωστόσο, ότι οι δικλίδες ασφαλείας που χρειάζονται για την τεχνητή νοημοσύνη προϋποθέτουν ένα κοινό αίσθημα ευθύνης, που δεν πρέπει να επαφίεται μόνο στις εταιρείες τεχνολογίας. Οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους, ενώ και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κινηθούν πιο γρήγορα.

Ο Πρόεδρος της Microsoft αναφέρθηκε και στην παγκόσμια έκθεση που δημοσίευσε η εταιρεία τον περασμένο μήνα με τίτλο Governing AI: A Blueprint for the Future, στην οποία προσεγγίζεται το ζήτημα του ελέγχου της τεχνητής νοημοσύνης και καθορίζεται το σχέδιο πέντε σημείων της Microsoft για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του, με στόχο να μη μετατραπεί από εργαλείο σε όπλο για τη δημοκρατία.

Το σχέδιο των πέντε σημείων της Microsoft περιλαμβάνει:

1. την εφαρμογή νέων ρυθμιστικών πλαισίων για την ασφάλεια στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία θα είναι υπό την καθοδήγηση των εκάστοτε κυβερνήσεων

2. τον ορισμό δικλίδων ασφαλείας για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που ελέγχουν κρίσιμες υποδομές

3. την ανάπτυξη νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου που θα έχει τη βάση του στην τεχνολογική αρχιτεκτονική της τεχνητής νοημοσύνης

4. την προώθηση της διαφάνειας και τη διασφάλιση της δημόσιας και ακαδημαϊκής πρόσβασης στην τεχνητή νοημοσύνη

5. την επιδίωξη νέων συμπράξεων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ως αποτελεσματικό εργαλείο που θα αντιμετωπίζει τις αναπόφευκτες κοινωνικές προκλήσεις που συνοδεύουν τη νέα τεχνολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια