ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τεχνητή νοημοσύνη: Θα διαβάζει τη σκέψη μας και θα κινούμε οχήματα με αυτή

 


Σίγουρα θα το είχε σκεφτεί κάποιος σεναριογράφος ή συγγραφέας επιστημονικών διηγημάτων. Οι επιστήμονες όμως στον τεχνολογικό τομέα θα το πραγματώσουν. Να μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη 
να αποκωδικοποιεί τα… μοτίβα του μυαλού.

Ο εγκέφαλος ήταν πάντα η πηγή έμπνευσης για τους επιστήμονες της τεχνητής νοημοσύνης, με δισεκατομμύρια νευρώνες που συνεργάζονται για να μας βοηθήσουν να σκεφτόμαστε, να βλέπουμε, να ακούμε και να θυμόμαστε.

Πλέον είναι πολύ κοντά να το καταφέρουν, όπως αναφέρει σε άρθρο του στο έγκριτο καναδικό περιοδικό Maclean’s η καθηγήτρια Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο, -στον Καναδά- Γιάλντα Μοχσενζάντε.

Τα αποτελέσματα φάνηκαν πειραματικά σε μια Καναδή από την επαρχία Σασκάτσουαν την Ann Johnson, η οποία έχει πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο μόλις στα 30 της, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μιλήσει.

Μέσα στο 2023, στο πλαίσιο μιας κλινικής δοκιμής στην Καλιφόρνια, οι επιστήμονες τοποθέτησαν περισσότερα από 200 ηλεκτρόδια μέσα στο κεφάλι της, σε μια περιοχή του εγκεφάλου που παράγει την ομιλία.

«Μια θύρα συνδεδεμένη σε έναν υπολογιστή επέτρεψε έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί μια ποικιλία τεχνικών μάθησης εις βάθους για να ερμηνεύσει τη νευρική της δραστηριότητα». Έτσι, από εκεί η Ann Johnson παρήγαγε ομιλία, λέει η Μοχσενζάντε. «Η Ann ήταν σε θέση να επικοινωνήσει καθαρά με τον σύζυγό της μέσω ενός avatar που μιλούσε όπως σκεφτόταν. Γνωρίζαμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη διάβαζε σωστά τις σκέψεις της επειδή οι ερευνητές δοκίμασαν την ικανότητά της να αναπαράγει ελεγχόμενες πληροφορίες. Είχαν ένα σύνολο προτάσεων που περιείχαν μια τεράστια γκάμα ήχων».

Δεν υπάρχουν σχόλια