Thess INTEC: Ανοίγει ο δρόμος για το μεγάλο τεχνολογικό πάρκο της Θεσσαλονίκης
Όπως υπογράμμισε ο Πάρης Κοκορότσικος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Euroconsultants τα τεχνολογικά πάρκα και οι περιοχές καινοτομίας βρίσκονται πολύ πίσω στην Ελλάδα, όλο και περισσότεροι όμως αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τον θεσμό. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο δύο παλιά πάρκα και άλλα δύο σε μικρά κτίρια, που ουσιαστικά είναι θερμοκοιτίδες. Συνομιλώντας με τη Μαρία Αυτιά, Leading Partner της Real Estate Advisory - REA L.P., τόνισε ότι μεγάλη ώθηση θα δώσει το πρώτο τεχνολογικό πάρκο που γίνεται στην χώρα εδώ και πολλά χρόνια. Πρόκειται για το Thess INTEC, ένα πάρκο 4ης γενιάς, που θα δημιουργηθεί σε έκταση 760 στρεμμάτων δίπλα στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τον κ. Κοκορότσικο, αναμένεται να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες. Αναμένεται να μετακινηθούν ερευνητικά κέντρα από 70 εταιρίες, ενώ σημαντική επένδυση θα κάνουν Ισραηλινοί. Θα αποκτήσουν δικαιώματα επιφάνειας για 55 χρόνια, για το 25% της συνολικής έκτασης των 760 στρεμμάτων του Thess INTEC, στο οποίο και θα μπορούν να κατασκευάσουν κτίρια εμβαδού έως και 70.000 τ.μ. και θα εγκαταστήσουν εκεί δικούς τους πελάτες.
Την ίδια στιγμή, με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με άλλους τομείς της οικονομίας προχωρά η ψηφιοποίηση στον κλάδο του real estate, όπως είπε ο Δημήτρης Μελαχροινός, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Spitogatos Group. «Επενδύουμε στην τεχνολογία για να φέρουμε πιο κοντά προσφορά και ζήτηση. Όσο κι αν προχωρήσει η ψηφιοποίηση πάντως, ο μεσίτης θα παραμείνει στο κέντρο των διαδικασιών» υπογράμμισε ο κ. Μελαχροινός, εξηγώντας ότι ο επαγγελματίας είναι πολύ σημαντικός στην απόφαση αγοράς ή ενοικίασης ενός ακινήτου. Σημείωσε ότι ο κόσμος προτιμά την εξειδίκευση όταν κάνει τις αναζητήσεις του, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλά καινούργια μοντέλα στη λειτουργία γραφείων για αγορά κι ενοικίαση ακινήτων, με εξειδίκευση, ανάλογα με την περιοχή ή το είδος των ακινήτων. Προσέθεσε ότι πλέον υπάρχουν αρκετοί διαμεσολαβητές δανείων στην Ελλάδα, κάτι που θα βοηθήσει την αγορά ακινήτων να πάει μπροστά.
Από την πλευρά της η Λαμπρινή Ξαρχάκου, Επικεφαλής Εμπορικού του Spitogatos Group, επισήμανε ότι η δύναμη βρίσκεται στα χέρια εκείνου που έχει την προσφορά, που δίνει την αγγελία και την πληροφορία για ένα ακίνητο. Ανέφερε ότι η ψηφιοποίηση έχει γίνει ως έναν βαθμό κι υπάρχουν πολλά περιθώρια ακόμα, γενικά όμως είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθεί η προσωπική επαφή και η γνώση του μεσίτη, με το 75% - 80% της πρώτης επαφής για την αγορά ενός ακινήτου να γίνεται μέσω τηλεφώνου. Όσον αφορά στα market places, υπογράμμισε πως έχουν στόχο να εξυπηρετήσουν όλες τις πλευρές, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει τις ανάγκες του καθένα σχετικά με την ψηφιοποίηση.
Στη δική της τοποθέτηση η Ιωάννα Τσιλιμπουνίδου, Επικεφαλής Μάρκετινγκ του Spitogatos Group, είπε πως το 97% των πολιτών κάνουν τις αναζητήσεις τους online, κυρίως από το κινητό. Χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη διαχείριση των δεδομένων για να βοηθήσουν κάποιον να πάρει μια απόφαση γύρω από ένα ακίνητο.
Στη συνέχεια, ο Πέτρος Δαλιάνης, Sales & Marketing Director της CGSoft, παρουσίασε τις λύσεις που προσφέρει η εταιρεία στις επιχειρήσεις. Όπως είπε, η νέα έκδοση του thesis property αποτελεί ένα καινοτόμο και ισχυρό εργαλείο για τις επιχειρήσεις, με καινοτόμες desktop και web εφαρμογές λογισμικού, οι οποίες εντάσσονται και συμπληρώνουν την σουίτα Thesis Property, αλλά και συνεργασίες της CGSoft, που έρχονται για να καλύψουν με το βέλτιστο τρόπο, τις σύγχρονες, διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς ακινήτων. Μεταξύ άλλων υπάρχει άμεση πρόσβαση στο σύνολο της πληροφορίας, αναλυτική παρακολούθηση κάθε είδους αδειοδοτήσεων, δυνατότητα καταγραφής συγκριτικών στοιχείων, αποδοχής και αξιολόγησης προσφορών κ.ά.
Κατά τη διάρκεια της επόμενης συζήτησης, που συντόνισε ο Στέλιος Μπούρας, δημοσιογράφος του BusinessDaily.gr, ο Mete Varas, ιδρυτής της ME Proptech Initiative, UAE, ανέλυσε τον όρο του proptech, λέγοντας ότι αναφέρεται σε οποιοδήποτε επιχειρησιακό μοντέλο που μετατρέπει όλη την αλυσίδα του real estate σε πιο πράσινη. Υποστήριξε ότι χρειάζονται αλλαγές ζωτικής σημασίας, καθώς υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα άνθρακα κι αν δεν το λύσουμε, δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε κάποιους στόχους, που έχουμε θέσει. Προσέθεσε ότι τα κτίρια θα παράξουν σημαντικό όγκο δεδομένων, εκτιμώντας πως στο μέλλον το 30% των εσόδων στο real estate θα προέλθει από τη ρευστοποίηση των δεδομένων.
Από την πλευρά του ο Daniel Pölt, Investment Manager του Realyze Ventures χαρακτήρισε κι αυτός τις εκπομπές άνθρακα ως εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσουμε, λέγοντας ότι η βιομηχανία πρέπει να ψηφιοποιηθεί περισσότερο. Σημείωσε πως είναι πολύ σημαντική η διαφάνεια στα δεδομένα, αλλά θα πρέπει όμως να τα πάρεις για να προβλέψεις τις επόμενες κινήσεις σου, όπως τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν σ’ ένα κτίριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια