ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι ΗΠΑ αποκτούν πρόσβαση στα νέα AI μοντέλα των OpenAI και Anthropic

 


Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα έχει πρόσβαση σε νέα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) πριν από την επίσημη κυκλοφορία τους, χάρη σε μια μοναδική συμφωνία με τις εταιρείες OpenAI και Anthropic.

Η συνεργασία αυτή στοχεύει στην ενίσχυση της ασφάλειας και στην αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων που σχετίζονται με την εξέλιξη της ΤΝ.

Οι δύο κορυφαίες εταιρείες του κλάδου που βρίσκονται πίσω από τα ChatGPT και Claude LLM, υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας με το Ινστιτούτο Ασφάλειας ΤΝ των ΗΠΑ, παραχωρώντας πρόσβαση στα μοντέλα τους τόσο πριν όσο και μετά τη δημόσια κυκλοφορία τους. Η κίνηση αυτή μπορεί να παρομοιαστεί με την παροχή ενός "κλειδιού ασφαλείας" στην κυβέρνηση, επιτρέποντάς της να εξετάσει λεπτομερώς τις δυνατότητες και τους περιορισμούς των νέων τεχνολογιών ΤΝ.

Η συμφωνία έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς οι νομοθέτες σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο προσπαθούν να βρουν την ισορροπία μεταξύ της ρύθμισης της ΤΝ και της διατήρησης της καινοτομίας, κάτι που παρομοιάζεται με το χτίσιμο ενός φράγματος που θα συγκρατεί τα επικίνδυνα νερά, χωρίς όμως να εμποδίζει τη ροή των ωφέλιμων.

Στην Καλιφόρνια, για παράδειγμα, ψηφίστηκε πρόσφατα ο νόμος για την "Ασφαλή και Προστατευμένη Καινοτομία στα Μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης Αιχμής" (SB 1047). Ο νόμος αυτός απαιτεί από τις εταιρείες ΤΝ να λαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας πριν την εκπαίδευση προηγμένων μοντέλων. Ωστόσο, η νομοθεσία έχει προκαλέσει αντιδράσεις από εταιρείες όπως η OpenAI και η Anthropic, οι οποίες υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να βλάψει μικρότερους open-source προγραμματιστές.

Την ίδια στιγμή, ο Λευκός Οίκος έχει επιδιώξει εθελοντικές δεσμεύσεις από μεγάλες εταιρείες σχετικά με μέτρα ασφαλείας της ΤΝ. Πολλές κορυφαίες εταιρείες έχουν συμφωνήσει να επενδύσουν στην έρευνα για την κυβερνοασφάλεια και την καταπολέμηση των διακρίσεων, καθώς και να εργαστούν στην υδατογράφηση περιεχομένου που παράγεται από ΤΝ.

Η συνεργασία μεταξύ του Ινστιτούτου Ασφάλειας ΤΝ των ΗΠΑ και των εταιρειών OpenAI και Anthropic μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος "γέφυρας" μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Επιτρέπει στην κυβέρνηση να κατανοήσει καλύτερα τις τεχνολογίες αιχμής, ενώ παράλληλα παρέχει στις εταιρείες πολύτιμα σχόλια σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων τους.

Η διευθύντρια του Ινστιτούτου Ασφάλειας ΤΝ των ΗΠΑ, Elizabeth Kelly, τόνισε τη σημασία αυτής της συνεργασίας. Σύμφωνα με τη δήλωσή της, "οι νέες συμφωνίες είναι μόνο η αρχή, αλλά αποτελούν ένα σημαντικό ορόσημο καθώς εργαζόμαστε για να βοηθήσουμε στην υπεύθυνη διαχείριση του μέλλοντος της ΤΝ".

Η συμφωνία προβλέπει επίσης συνεργασία με την αντίστοιχη υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου για την παροχή προτάσεων σχετικά με βελτιώσεις ασφαλείας, υπογραμμίζοντας τη διεθνή διάσταση του ζητήματος της ασφάλειας της ΤΝ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια