ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ της επιστημονικής κοινότητας με την ανακοίνωση της Microsoft για νέα τοπολογικά qubit
Ερευνητής της Microsoft παρουσίασε σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσικής δεδομένα για τον ισχυρισμό δημιουργίας των πρώτων τοπολογικών κβαντικών bit.
Η παρουσίαση του θεωρητικού φυσικού Chetan Nayak έγινε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσικής (APS), αποσπώντας μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς το ζήτημα της ανάπτυξης των τοπολογικών qubits θεωρείται καίριας σημασίας για το μέλλον της κβαντικής πληροφορικής.
Σύμφωνα με τον Nayak, που ηγείται της προσπάθειας της Microsoft στην κβαντική πληροφορική στο Redmond της Washington, τα τοπολογικά qubits είναι μικροσκοπικά καλώδια αλουμινίου σε σχήμα H πάνω από ινδιούχο αρσενίδιο. Ο στόχος αυτών των συσκευών είναι η αξιοποίηση σωματιδίων Majorana – θεωρητικά προβλεπόμενων αλλά μέχρι σήμερα μη επιβεβαιωμένων σωματιδίων – που εμφανίζονται στις άκρες των καλωδίων και θα μπορούσαν να επιτρέψουν κβαντικούς υπολογισμούς υψηλής αξιοπιστίας, με αντοχή στον θόρυβο.
Η Microsoft είχε ανακοινώσει τον επαναστατικό κβαντικό επεξεργαστή Majorana 1 και τη δημιουργία των πρώτων τοπολογικών qubits στις 19 Φεβρουαρίου. Παρόλα αυτά, πολλοί φυσικοί παραμένουν επιφυλακτικοί, κυρίως λόγω της απουσίας σχετικής επιστημονικής δημοσίευσης που να επιβεβαιώνει καθαρά την ύπαρξη αυτών των qubits. Η εταιρεία είχε δημοσιεύσει ταυτόχρονα ένα άρθρο στο περιοδικό Nature, το οποίο ωστόσο περιέγραφε μια μέθοδο ανάγνωσης μελλοντικών τοπολογικών qubits χωρίς να αποδεικνύει ρητά την ύπαρξή τους.
Ο φυσικός Henry Legg από το Πανεπιστήμιο του St Andrews στη Βρετανία εξέφρασε περαιτέρω επιφυλάξεις, δημοσιεύοντας στο αποθετήριο προδημοσιεύσεων arXiv μια μελέτη που αμφισβητεί τη δοκιμαστική μέθοδο επαλήθευσης που χρησιμοποιεί η Microsoft στις συσκευές της. Ο Legg παρουσίασε επίσης την κριτική του στο συνέδριο της APS.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής παρουσίασης, ο Nayak έδειξε μετρήσεις τύπου «X» και «Z» από τους αισθητήρες κατά μήκος και κάθετα στα H-καλώδια. Ο ίδιος παραδέχθηκε όμως ότι στην περίπτωση της μέτρησης Χ το χαρακτηριστικό δισδιάστατο σήμα ήταν δυσδιάκριτο, εξαιτίας του ηλεκτρικού θορύβου.
Η θεωρητική φυσικός Eun-Ah Kim από το Πανεπιστήμιο Cornell στη Νέα Υόρκη εξέφρασε αμφιβολίες για την αξιοπιστία της μέτρησης Χ, αναφέροντας χαρακτηριστικά στo Nature την επιθυμία της να είναι πιο καθαρά ορατή η δισδιαμόρφωση σε μελλοντικά πειράματα.
Παρόλο που η παρουσίαση χαρακτηρίστηκε από τον Daniel Loss, θεωρητικό φυσικό στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, ως «όμορφη», εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της κοινότητας για τους ισχυρούς ισχυρισμούς της Microsoft και την έλλειψη επαρκών στοιχείων, λέγοντας χαρακτηριστικά «το παράκαναν».
Ο Nayak αναγνώρισε την κριτική που δέχεται η εργασία της Microsoft σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως δεν περίμενε να υπάρξει «μία στιγμή που όλοι θα είναι πλήρως πεπεισμένοι», επισημαίνοντας ωστόσο πως η εταιρεία είναι βέβαιη για την κατανόηση των νέων διατάξεων.
Post Comment
Δεν υπάρχουν σχόλια