Η «διπλή» οπτική ίνα, αλλάζει τα δεδομένα...
Ερευνητές των εργαστηρίων Bell, σε συνεργασία με την Alcatel-Lucent προτείνουν μία σχετικά «απλή» λύση για να ακυρωθεί ο «θόρυβος» που δημιουργείται στις οπτικές ίνες, όταν τα δεδομένα ταξιδεύουν μέσα σε αυτές σε μεγάλες αποστάσεις. Προτείνουν να μην αποστέλλεται μία δέσμη, αλλά ένα ζευγάρι από αυτές, η μία «αντίγραφο» της άλλης. Όταν εν τέλει ενωθούν ξανά στο τέλος της διαδρομής, ο θόρυβος που προκαλείται και από τις δύο δέσμες κατά τη διαδρομή, ακυρώνεται. Το ζεύγος μπορεί να ταξιδέψει με τετραπλάσιαταχύτητα από την συμβατική, μονή δέσμη και η ομάδα των ερευνητών που έστειλε 400Gb το δευτερόλεπτο σε απόσταση 12800 χιλιομέτρων οπτικής ίνας, διαπίστωσε πως η νέα τεχνικήαποδίδει.
Αυτό που περιορίζει την απόσταση στην οποία μπορεί να ταξιδέψει μία δέσμη δεδομένων στην οπτική ίνα, είναι η ισχύς της δέσμης. Όσο πιο μεγάλη η απόσταση, τόσο πιο μεγάλη πρέπει να είναι η ισχύς. Όσο πιο μεγάλη, όμως, η ισχύς τόσο το φως αλληλεπιδρά περισσότερο με τα υλικά της ίνας, αντί να περνάει απλά από αυτή. Η αλληλεπίδραση του φωτός με τα υλικά της ίνας, δημιουργεί αναπόφευκτα ένα «θόρυβο» που περιορίζει την πιστότητα των δεδομένωνπου μεταδίδονται. Αυτό που χρειάζεται για να μπορεί η δέσμη να διανύει μεγαλύτερες αποστάσεις είναι να ακυρωθεί αυτός ο θόρυβος. Και η απλή μέθοδο της αποστολής δύο ίδιων δεσμών, τα καταφέρνει.
Οι επιστήμονες έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με την ακύρωση του θορύβου κατά το ταξίδι των δεδομένων στην οπτική ίνα. Οι περισσότερες παρεμβάσεις τους όμως, αφορούσανσυσκευές που τοποθετούνται κάπου στο μέσον της διαδρομής των δεδομένων από το ένα τερματικό στο άλλο, συσκευές που θα έπρεπε να τοποθετηθούν στον πυθμένα του ωκεανούκάποιες φορές, όπου και βρίσκονται τα καλώδια οπτικών ινών που συνθέτουν αυτό το παγκόσμιο δίκτυο.Λέει ο Dr Liu, επικεφαλής των ερευνητών που έκαναν αυτή την ανακάλυψη: “Σήμερα, όλοι καταναλώνουν ολοένα και μεγαλύτερο bandwidth, απαιτώντας όλο και περισσότερη επικοινωνία. Πρέπει να λύσουμε κάποια από τα θεμελιώδη προβλήματα για να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε την αύξηση ζήτησης χωρητικότητας». Όσον αφορά την ίδια τη μέθοδο; «H ιδέα, αν κοιτάξει κανείς προς τα πίσω, είναι αρκετά απλή για να την κατανοήσεις αλλά, όλως παραδόξως, κανείς δεν την είχε δοκιμάσει στο παρελθόν».
Δεν υπάρχουν σχόλια