ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

40% λιγότερα έξοδα με τη χρήση Ubuntu. Στην Ελλάδα;

Ο στρατός στην Γαλλία εδώ και χρόνια αποφάσισε να απομακρυνθεί από τα Windows και τις εμπορικές εφαρμογές και από τότε δε κοίταξε ξανά πίσω. Έτσι, αυτή τη στιγμή 37.000 υπολογιστές τρέχουν Ubuntu ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι το νούμερο αυτό θα φτάσει τις 72.000. Η αρχή έγινε το 2004 όταν αποφάσισαν να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το Microsoft Office και στράφηκαν στο OpenOffice (πλέον LibreOffice). Έτσι 90.000 υπολογιστές εγκατέστησαν την εφαρμογή και αυτόματα 20.000 άδειες του Microsoft Office σταμάτησαν να χρειάζονται. Στην πορεία το 2006 πέρασαν στην χρήση του Firefox για browsing και του Thunderbird για e-mail και το 2007 άρχισαν να χρησιμοποιούν το Gimp και το VLC.
Μείωση του κόστους υπήρχε αλλά όχι αρκετή καθώς όλοι οι υπολογιστές έτρεχαν ακόμα Windows. Έτσι πήγαν ένα βήμα πιο πέρα και το 2008 5000 υπολογιστές πέρασαν σε Ubuntu. Το νούμερο αυτό ανέβηκε στις 11.000 το 2011 και τώρα είμαστε στις 37.000. Το συνολικό κόστος έχει μειωθεί κατά 40%, νούμερο σημαντικό αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες μηχανήματα.
Στην χώρα μας η αποδοχή του Ubuntu είναι φυσικά πολύ μικρότερη αλλά βήματα γίνονται προς την σωστή κατεύθυνση. Η αρχή έχει γίνει με τα σχολεία όπου χιλιάδες υπολογιστές και ολόκληρα εργαστήρια πληροφορικής τρέχουν πλέον Ubuntu LTSP. Μάλιστα, η χρήση της έκδοσης LTSP μειώνει ακόμα περισσότερα τα απαραίτητα έξοδα καθώς ο μόνος υπολογιστής που απαιτεί πλήρες και δυνατό hardware είναι ο server κάθε αίθουσας. Ένας ενδεικτικός αλλά όχι απόλυτα ενημερωμένος χάρτης της κατάστασης που επικρατεί στα σχολεία της χώρας μας είναι αυτός.
Από τον Απρίλιο μάλιστα που σταματά η υποστήριξη των Windows XP (που συναντάμε σχεδόν παντού), τα προβλήματα θα είναι πολλά και μια δωρεάν και πολύ καλή λύση είναι η χρήση Ubuntu!

Δεν υπάρχουν σχόλια