ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα κινητά μπορούν να εντοπιστούν από τους... αισθητήρες τους

Ερευνητές από το Stanford Security Laboratory ανακάλυψαν κάποια ζητήματα ευπάθειας ασφαλείας σε συστοιχία αισθητήρων που βρίσκονται στα περισσότερα κινητά της αγοράς. Έτσι, διαπίστωσαν ότι επιταχυνσιόμετρα, ηχεία αλλά και μικρόφωνα μπορούν να εντοπιστούν εύκολα, χάρη στη μοναδική τους "ταυτότητα".Για να αντιληφθεί κάποιος τον τρόπο που αυτό λειτουργεί, αναφέρονται ως παράδειγμα ταcookies ενός υπολογιστή και σημειώνεται ότι ο εντοπισμός γίνεται με παρεμφερή τρόπο, με μόνη διαφορά ότι το "αποτύπωμα" που αφήνουν οι αισθητήρες δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να απενεργοποιηθεί.
Η ευπάθεια ασφαλείας αυτή έγκειται στο ότι ο κάθε ένας από τους αισθητήρας έχει μοναδικές "ατέλειες" στην κατασκευή του, που διαφέρουν από συσκευή σε συσκευή, έτσι μπορεί εύκολα να "διαβαστεί" και το "αποτύπωμά" του να αναγνωριστεί ως μοναδικό. Αυτό μπορεί να επιτρέψει σε κάποιον να αντιστοιχίσει κάθε μοναδική συσκευή με ένα ξεχωριστό "tag", ώστε να την αναγνωρίζει και κατ' επέκταση να μπορεί να παρακολουθεί τις κινήσεις της.
Δεν είναι γνωστό αν η μέθοδος αυτή έχει χρησιμοποιηθεί για παρακολουθήσεις συσκευών ή γιαδιαφημιστικούς σκοπούς, ωστόσο το γεγονός ότι το Stanford team έχει κάνει αυτή τη διαπίστωση, δεν αποκλείει η "ευπάθεια" να έχει ανακαλυφθεί και από κάποιον άλλο και να έχει αξιοποιηθεί για σκοπούς που δε θα ικανοποιούσαν το χρήστη μίας συσκευής αν τους γνώριζε.
Πέρα από τα επιταχυνσιόμετρα, οι ερευνητές ανακάλυψαν αυτή την φορά μοναδικά ότι και ότι  μικρόφωνα και ηχεία έχουν μοναδικές καμπύλες απόκρισης συχνότητας, που μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την "επισήμανση" συσκευών. Μίλησε κανείς για απόλυτη ασφάλεια των πληροφοριών του, χρησιμοποιώντας ένα τεχνολογικό προϊόν;

Δεν υπάρχουν σχόλια