ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Intel βάζει την τεχνολογία της στο Arduino

Τον περασμένο μήνα στο IDF, η Intel παρουσίασε την τελευταία της πρωτοβουλία στους επεξεργαστές, τον Quark. Ο Quark κατηγοριοποιείται αρκετά κάτω από τον Atom και πολύ πιο κάτω από τον Haswell και απευθύνεται για μικρές διαδικτυακές συσκευές (Internet of Things). Ήμασταν περίεργοι πότε θα δούμε την πρώτη συσκευή με Quark και από ότι φαίνεται αυτό θα γίνει τώρα. Στο Maker Faire στην Ρώμη σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intel ο Brian Krzanich παρουσίασε την συνεργασία της κοινότητας του Arduino με το τμήμα New Devices Group της Intel και το πρώτο αποτέλεσμά της συνεργασίας αυτής που ονομάζεται Galileo (PDF).
Τα Arduino είναι πλακέτες που κανονικά έχουν έναν μικροελεγκτή και έχουν συνήθως πολύ περιορισμένες δυνατότητες σύνδεσης, κυρίως έχουν USB και κάποιες συγκεκριμένες υποδοχές για το Arduino. Επεκτάσεις στην πλακέτα είναι εφικτές μέσω αυτών των υποδοχών, οι οποίες επιτρέπουν σε έξτρα πλακέτες (θυγατρικές - daughterboards) να τοποθετούνται πάνω στην μητρική, προσθέτοντας έξτρα I/O επιλογές. Η ευκολία στη χρήση και στην επέκταση έχουν εδώ και καιρό κάνει το Arduino να είναι δημοφιλές σε αυτούς που τους αρέσει να κατασκευάζουν μόνοι τους πράγματα απλά όσο ένας ελεγκτής για χριστουγεννιάτικα φώτα και περίπλοκα όσο ένα απλό robot.
Η πρότυπη Galileo πλακέτα της Intel δεν είναι τόσο απλή και βασική. Ο επεξεργαστής Quark, που είναι SoC (System On a Chip), είναι πολύ ισχυρός για αυτού του είδους τις συσκευές, προσομοιάζει πιο πολύ έναν Pentium 3 παρά έναν μικροελεγκτή. Αν και οι υποδοχές του Arduino παραμένουν για λόγους συμβατότητας, το Galileo προσφέρει δυνατότητα σύνδεσης μέσω USB (host και client), 100Mps Etherrnet, microSD, RS-232 και μία πλήρους μεγέθους mini-PCI Express θύρα.
 Η Intel θα δωρίσει 50.000 Galileo πλακέτες σε πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, ως μέρος της συνεργασίας και στο μέλλον θα το διαθέτει στους ερασιτέχνες προς 60 δολάρια ή και χαμηλότερα. Η τιμή αυτή θα κάνει το Galileo αρκετά ανταγωνιστικό με τις υπάρχουσες πλακέτες Arduino, που οι περισσότερες δεν είναι τόσο πλήρης σε χαρακτηριστικά. Η Intel υπόσχεται πλήρη συμβατότητα με το λογισμικό του Arduino και με το υφιστάμενο hardware, πράγμα που μπορεί να κάνει τη Galileo πολύ ελκυστική πλακέτα για περίπλοκες εργασίες.
Η σημερινή ανακοίνωση είναι μία συνέχεια στις προσπάθειες της Intel στο να στοχεύσει την αγορά των ερασιτεχνών που κυριαρχείται από το Raspberry Pi, το BeagleBoard και το Arduino. Η Intel πρόσφατα συνεργάστηκε με τον κατασκευαστή του BeagleBoard για να δημιουργήσει το "Minnowboard", έναν υπολογιστή των 199$ με ανοικτό υλικό και λογισμικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια