ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Intel Broadwell-U: Μικραίνοντας τους Haswell

Ανακοινώθηκαν οι Broadwell-U επεξεργαστές της Intel στην έκθεση CES 2015.

Με την CES να μην μας απογοητεύει σχεδόν ποτέ αφού όλο και κάτι νέο και hot παρουσιάζεται κάθε χρόνο, έτσι και σήμερα, η Intel φέρνει στη ζωή τους Broadwell-U, τους πρώτους mobile επεξεργαστές οι οποίοι κατασκευάζονται στην λιθογραφία των 14nm (της ίδιας) και βασίζονται κατά κόρον στην αρχιτεκτονική Haswell με μερικές αλλαγές στη δομή τους. Αρχικά η Intel κίνησε τα απαραίτητα "νήματα" ούτως ώστε να μπορέσει να στριμώξει μέσα στο die περί τα 1.3δις τρανζίστορ - από τα 0.96δις των Haswell - δηλαδή μια αύξηση 35%, ενώ παράλληλα το μέγεθος του die μειώθηκε κατά 37% χάρη στη νέα λιθογραφία. Οι Broadwell-U βρίσκονται ένα σκαλί πάνω σε επιδόσεις από τους Core M, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί με βάση τη φορητότητα και όχι τις επιδόσεις (Broadwell-Y).

Και ενώ μόνο αυτά σας κάνουν να ξερογλύφεστε, τότε θα σας πούμε πως οι παραπάνω αλλαγές είναι μόνο η αρχή. Οι Broadwell-U φέρουν νέα υποσυστήματα γραφικών τα οποία συγκρινόμενα με τους Haswell είναι κατά 22% ταχύτερα σε 3D εφαρμογές, ενώ προσφέρουν 50% ταχύτερη επεξεργασία βίντεο με την παραγωγικότητα να αυξάνεται κατά 4%. Μεγάλη βελτίωση παρατηρούμε και στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, με τους Broadwell-U να "κρατάνε" μέχρι και 1.5 ώρα περισσότερο από κάθε Haswell σύστημα. 

Συνολικά η Intel λανσάρει 17 νέα chip τα οποία κατατάσσονται στους Core i7, Core i5, Core i3, Pentium και Celeron και όλοι τους είναι διπύρηνοι ενώ μερικοί υποστηρίζουν Hyperthreading για συνολικά 4 threads μέσα στα Windows. Τα κορυφαία SKUs των Core i7 και Core i5 διαθέτουν 1866MHz LPDDR3 και 1600MHz DDR3L memory controllers με τα TDP όλων να κυμαίνονται στα 15W, και 28W για τους 4 που "μεγαλύτερους" (i7-5557U, i5-5287U, i5-5257U, i3-5157U). Ταυτόχρονα, όλοι οι Core ix επεξεργαστές φέρουν υποσυστήματα γραφικών Intel HD6100 ή HD5500 εκτός από τους Celeron και Pentium των οποίων οι GPUs αναφέρονται ως "απλά" Intel HD Graphics.

Τώρα στις αλλαγές under the hood που υλοποιεί η Intel, βρίσκουμε τα PCH I/O Intelligent Throttling, Dynamic Power και Thermal Framework που βοηθούν στην καλύτερη ενεργειακή απόδοση των επεξεργαστών, ενώ υπάρχουν και έξι "θύρες" PCI-E Gen2 για επιπλέον bandwidth δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους κατασκευαστές να υλοποιήσουν M.2 και περισσότερες USB 3.0 θύρες. Αξιοσημείωτος είναι και ο νέος DSP (digital signal processor), αλλά και η τεχνολογία DTS post processing αυξάνοντας τις multimedia δυνατότητες των Broadwell-U έναντι των Haswell. Μιας και νωρίτερα μιλήσαμε για τα chip γραφικών των νέων επεξεργαστών, οι Broadwell-U προσφέρουν καλύτερη αναπαραγωγή 4K υλικού, ενώ βρίσκουμε και νέο αναβαθμισμένο Wireless 802.11AC 7365 controller.

Οι κάρτες γραφικών των επεξεργαστών υποστηρίζουν πλήρως όλα τα γνωστά πρότυπα απεικόνησης DirectX 11.2, (DirectX 12), OpenGL 4.3, OpenCL 2.0 και φυσικά 4K όπως προείπαμε. Οι VP8, VP9, και HEVC codecs προστίθενται επίσης στη φαρέτρα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για encoding όσο και για decoding σχετικού υλικού. Οι εν λόγω επεξεργαστές θα βρουν τον δρόμο τους σε MacBooks και φορητούς υπολογιστές αφήνοντας έτσι στην Intel μόνο τους Broadwell-H και Broadwell-K για αργότερα μέσα στο έτος, με τους τελευταίους να αποτελούν την desktop εκδοχή της αρχιτεκτονικής, κάτι που ενδιαφέρει κυρίως τους performance enthusiasts και τους overclocker
s.


Intel Broadwell-U: Μικραίνοντας τους Haswell

Δεν υπάρχουν σχόλια