ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Drones θα αναγνωρίζουν βίαιες συμπεριφορές

Η παρακολούθηση μέσω drones όσο επιστημονική φαντασία κι αν ακουγόταν πριν λίγα χρόνια, σήμερα είναι μια πραγματικότητα και τη χρησιμοποιούν σώματα ασφαλείας σε όλο τον τεχνολογικά εξελιγμένο κόσμο. Αυτοί οι ιπτάμενοι φύλακες, το “μάτι στον ουρανό” αν θέλετε, έχουν ξεσηκώσει αντιδράσεις από οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτό όμως δε σημαίνει πως δε θα συνεχίσουν να εξελίσσονται.
Μια ομάδα επιστημόνων ανέπτυξαν ένα πειραματικό σύστημα drone το οποίο χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, ανιχνεύει βίαιες συμπεριφορές ανάμεσα σε πλήθος ανθρώπων. Συγκεκριμένα η ομάδα εκπαίδευσε το σύστημα με αλγόριθμο εκμάθησης μηχανής σε ορισμένες επιθετικές-εγκληματικές συμπεριφορές, όπως μπουνιές, κλωτσιές, μαχαιρώματα για να τα αναγνωρίζει και να τα εμφανίζει στην κάμερα του drone. Έτσι, θεωρητικά πάντα, το drone θα μπορούσε να ξεχωρίσει μέσα σε μια διαδήλωση τους υπεύθυνους κάποιου καυγά ή την πηγή ενός πυροβολισμού. Θα μπορούσε επίσης να ανιχνεύσει παράνομη εισροή μεταναστών στα σύνορα, βανδαλισμούς, ακόμα και απαγωγές παιδιών.
Η τεχνολογία δεν είναι ακόμα έτοιμη για χρήση σε πραγματικές συνθήκες, αφού ο αλγόριθμος πρέπει να εκπαιδευτεί με εθελοντές σε ιδανικές συνθήκες ανοιχτού εδάφους, με αρκετό χώρο και έντονες κινήσεις δραστών. Προς το παρόν το ποσοστό επιτυχούς αναγνώρισης ανέρχεται στο 94%, πέφτει όμως στο 79% όταν υπάρχουν πάνω από 10 άτομα παρόντα. Δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες θα γίνει σε δύο φεστιβάλ της Ινδίας τους επόμενους μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια