ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

5πλάσια χωρητικότητα στους σκληρούς δίσκους

Το πανεπιστήμιο του Τέξας των ΗΠΑ ανακοίνωσε μία νέα τεχνική που θα μπορούσε να αυξήσει 5 φορές την χωρητικότητα των σκληρών δίσκων. Ο καθηγητής χημείας, βιοχημείας και μηχανικής C. Grant Willson ηγείται μία ομάδα ερευνητών που ανακάλυψαν έναν τρόπο για να χρησιμοποιήσουν αυτο-οργανωμένες ουσίες που ονομάζονται block copolymers (μπλοκ συμπολυμερή), για την απομόνωση των μαγνητικών τελείων (dots) των σκληρών δίσκων, έτσι επιτρέποντας τες να είναι πιο κοντά μεταξύ τους χωρίς να γίνονται ασταθείς. Οι ερευνητές εξηγούν ότι οι σημερινοί σκληροί δίσκοι γράφουν μονάδες και μηδενικά σαν μαγνητικές τελείες στον μεταλλικό δίσκο. Φυσικά όσο πιο κοντά μεταξύ τους είναι αυτές οι τελείες, τόσο πιο πολύ πληροφορία μπορεί να αποθηκευθεί στον ίδιο χώρο.
Ωστόσο, με τις σημερινές μεθόδους παραγωγής, αυτές οι τελείες δεν μπορεί να γίνουν πολύ περισσότερο συμπαγή, από περίπου 1 terabit πληροφορίας για κάθε τετραγωνική ίντσα, χωρίς τα μαγνητικά τους πεδία να παρεμβάλουν το ένα το άλλο, κάνοντάς τα να αλλάζουν τυχαία κατάσταση (καταστρέφοντας την πληροφορία). Εδώ έρχονται τα block copolymers: "Σε θερμοκρασίες δωματίου, επικαλυμμένα στην επιφάνεια ενός δίσκου, δεν λένε και πολλά. Αν όμως σχεδιαστούν με το σωστό τρόπο, θα αυτο-συναρμολογηθούν σε μοτίβα από τελείες ή γραμμές. Αν η επιφάνεια στην οποία είναι επικαλυμμένα έχει κάποια σημεία-οδηγούς (guideposts), τότε οι τελείες ή οι γραμμές θα σχηματιστούν σε ακριβή μοτίβα που είναι απαραίτητα για έναν σκληρό δίσκο", γράφει το δημοσίευμα του πανεπιστημίου. Αν και η οδηγούμενη αυτο-συναρμολόγηση αυτών των υλικών δεν είναι κάτι το νέο, οι ερευνητές του πανεπιστημίου έχουν κάνει αρκετές προόδους.
Η ομάδα συνέθεσε block copolymers που μπορούν να αυτο-συναρμολογηθούν στις μικρότερες τελείες του κόσμου και αυτό γίνεται μέσα σε περίπου 30 δευτερόλεπτα που επίσης είναι και ρεκόρ. "Δεν είμαι καν σίγουρος πως μπορεί να γίνεται τόσο γρήγορα. Δεν φαίνεται να είναι λογικό, αλλά καμία φορά στέκεσαι τυχερός", είπε ο Willson.

Δεν υπάρχουν σχόλια