ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΝΕΟ VEGA ΤΗΣ AMD ΕΡΧΕΤΑΙ..

Η AMD ξεκίνησε να διαθέτει πριν λίγο καιρό τους Ryzen στον χώρο το επεξεργαστών, επαναφέροντας ουσιαστικά τον ανταγωνισμό στο hi end κομμάτι της αγοράς αυτής. Πλέον ο περισσότερος κόσμος περιμένει να δει το Vega, με την ελπίδα ότι θα δούμε ανάλογη αναθέρμανση του ανταγωνισμού στις hi end κάρτες γραφικών.
Αν και έχουν γραφτεί κάποιες φήμες το τελευταίο διάστημα, ελάχιστα μπορούν να ειπωθούν για το Vega. Το μόνο σίγουρο, ότι θα το δούμε μέχρι τα τέλη Ιουνίου το αργότερο. Στο παρελθόν έχουμε δει live demos από την AMD, μικρά video από την εταιρία που μιλάνε για το Vega ή επιδεικνύουν σε έναν βαθμό τις δυνατότητες του Vega, ακόμα και αναγγελία προϊόντος βασιζόμενο στην νέα αρχιτεκτονική, την INSTINCT MI25. Μια πρώτη γενική παρουσίαση της νέας αρχιτεκτονικής, είχαμε από την AMD στις αρχές Ιανουαρίου, στην CES. Πάντως, ήδη από τον Σεπτέμβρη, υπήρχαν φήμες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της κάρτας. Fast forward στο σήμερα και τις τελευταίες μέρες είχαμε κάποια νέα όσον αφορά το Vega.
 Ξεκινάμε από την ίδια την AMD, η οποία στις αρχές του μήνα επιβεβαίωσε ότι το Vega θα γίνει διαθέσιμο εντός του δεύτερου τριμήνου, το οποίο μεταφράζεται σε έως το τέλος Ιουνίου το αργότερο. Η επιβεβαίωση αυτή έγινε κατά την διάρκεια της ενημέρωσης για τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας για το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Σε ενημέρωση προς επενδυτές, δεν μπορείς να αναφέρεις κάτι για το οποίο δεν είσαι απόλυτα σίγουρος, οπότε μάλλον η αναμονή πλησιάζει προς το τέλος της. Μέσα στο επόμενο δίμηνο έχουμε τις Computex και E3, σημαντικές εκδηλώσεις οι οποίες είναι και οι δύο υποψήφιες για να αποτελέσουν τον χώρο αποκάλυψης του Vega και γενικότερα του προϊόντος ή προϊόντων που θα βασίζονται στην νέα αρχιτεκτονική της AMD. 
Στα τέλη Απριλίου είχαμε και 3D Mark Time Spy αποτέλεσμα το οποίο λέγεται ότι ανήκει σε σύστημα με κάρτα γραφικών βασισμένη σε GPU αρχιτεκτονικής Vega. Η μητρική του συστήματος βασιζόταν στο X370 chipset, ενώ ο επεξεργαστής ήταν ένας Ryzen 7 1800X. Το αποτέλεσμα μπορείτε να το δείτε και στο σχετικό link της βάσης δεδομένων της Futuremark. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα αυτό, το σύστημα με τον Ryzen 1800X και την άγνωστη κάρτα γραφικών, που πιθανολογείται ότι είναι αρχιτεκτονικής Vega, επιτυγχάνει γενικό σκορ 5950 πόντων και graphics score 5721 πόντων. Η κάρτα γραφικών φαίνεται να έχει 8GB μνήμης η οποία τρέχει στα 700MHz, κάτι που αποτελεί σημαντική ένδειξη ότι μιλάμε για κάρτα γραφικών αρχιτεκτονικής Vega. 
Οι κάρτες αρχιτεκτονικής Vega αναμένονται να χρησιμοποιούν μνήμη HBM2. Με την Fury X να χρησιμοποιεί μνήμη HBM1 στα 500MHz, θεωρείται πολύ πιθανό η HBM2 μνήμη στην περίπτωση του Vega, να έχει υψηλότερο χρονισμό. Η συχνότητα λειτουργίας της GPU φαίνεται να είναι τα 1200MHz, συχνότητα μάλλον χαμηλή, που ίσως να δικαιολογεί και το σχετικά χαμηλό αποτέλεσμα στο graphics score, μιας και βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με μια GTX 1070. Το παραπάνω αποτέλεσμα έχει ημερομηνία 12 Απριλίου και το product id της κάρτας που χρησιμοποιήθηκε, είναι το ίδιο με αυτό που είχε η κάρτα που χρησιμοποίησε η ίδια η AMD σε παλαιότερη εκδήλωσή της

Δεν υπάρχουν σχόλια