ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ryzen με ενσωματωμένα γραφικά Vega

Η αρχιτεκτονική Zen φαίνεται να αποτελεί το βασικό δομικό συστατικό για την επιστροφή της AMD στην κερδοφορία. Για το παραπάνω, καθοριστικό ρόλο έχει παίξει βεβαίως το die με την ονομασία “Summit Ridge” ή “Zeppelin” των 14nm.
Το οκταπύρηνο die αποτελεί το δομικό στοιχείο όλων σχεδόν των chips που έχει παρουσιάσει η AMD, σε “performance” mobile μοντέλα ή σε “single-die” επεξεργαστές στην κατηγορία mainstream-desktop σε συσκευασία AM4 και με τις ονομασίες Ryzen 3, Ryzen 5 και Ryzen 7, σε υψηλής απόδοσης “2-die” HEDT (High-End DeskTop) multi-chip αρθρώματα υπό την ονομασία Ryzen Threadripper καθώς και σε 4-die επιχειρησιακής κλάσης multi-chip αρθρώματα υπό την ονομασία Epyc.
Το επόμενο λογικό βήμα λοιπόν για την AMD, και για να προσφέρει ένα περισσότερο ολοκληρωμένο “πακέτο” για τις ανάγκες των φορητών υπολογιστών, ήταν να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται το συγκεκριμένο die συνδυάζοντας τις δυνατότητες του με την αρχιτεκτονική GPU με την ονομασία “Vega”. Έτσι, θα μπορούσε να ανανεώσει και να “ανεβάσει” και τη σειρά APU της. 
Την ώρα λοιπόν που το 8-core die με την ονομασία “Summit Ridge” αποτελείται από το συνδυασμό δύο CCX (Quad-Core CPU complex) αρχιτεκτονικής Zen, το “Raven Ridge” διαθέτει ένα CCX σε συνδυασμό με ένα πυρήνα ενσωματωμένων γραφικών που βασίζεται στην αρχιτεκτονική “Vega”.
Την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ του CCX και της ενσωματωμένης GPU (iGPU) αναλαμβάνει ο υπερσύνδεσμος Infinity Fabric και όχι κάποιος εσωτερικός σύνδεσμος PCIe. Το CCX φιλοξενεί τέσσερις πυρήνες αρχιτεκτονικής “Zen” με 64KB Level 1 cache για εντολές και 32KB Level 1 cache για δεδομένα, 512KB L2 cache και 4MB L3 cache που μοιράζονται και οι τέσσερις πυρήνες.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Όσον αφορά στον πυρήνα γραφικών, διαθέτει παρόμοιο front-end και back-end με τον πυρήνα “Vega 10” -αν και βεβαίως με ορισμένους περιορισμούς- καθώς και παρόμοια video engine ενώ ενσωματώνει 10 επόμενης γενιάς μονάδες compute τύπου “Vega” (NGCUs). Ο αριθμός των stream processors ανέρχεται στους 640 με 40 μονάδες texture (TMUs) και 16 ROPs.

Η μηχανή video είναι αρκετά ικανή και το hardware είναι ικανό για το decoding CODECs όπως είναι οι VP9 10-bpc και HEVC 10-bpc με frame-rates έως και 240fps για βίντεο ανάλυσης 1080p, αλλά και 60fps για βίντεο 4K UHD. Επίσης υποστηρίζεται το encoding H.265 8-bpc σε frame-rates έως και 120fps στα 1080p και στα 30fps σε 4K UHD.
H iGPU υποστηρίζει DisplayPort 1.4 και HDMI 2.0b σε αναλύσεις έως και 3840 x 2160 pixels στα 60Hz με HDR, 1440p στα 144Hz και 1080p στα 240Hz.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Από την ώρα που στην ουσία, όπως και το Summit Ridge, το Raven Ridge είναι SoC (System-on-Chip), ο “υπερσύνδεσμος” Infinity Fabric συνδέει όλα τα βασικά υποσυστήματα στο die μεταξύ τους, όπως το CCX αρχιτεκτονικής Zen, την iGPU αρχιτεκτονικής Vega, την μηχανή video, την multimedia engine, το ενσωματωμένο Northbridge αλλά και το ενσωματωμένο Southbridge.

Το Northbridge περιλαμβάνει dual-channel ενσωματωμένο ελεγκτή μνήμης DDR4 που υποστηρίζει έως και 64GB μνήμης ταχύτητας DDR4-3200 καθώς και PCI Express Gen.3 root complex με 28-lane. Το ενσωματωμένο Southbridge προσφέρει δύο ports τύπου SATA 6Gbps και τέσσερις USB 3.0.


Η AMD ανακοίνωσε καταρχήν τους επεξεργαστές AMD Ryzen 7 2700U και AMD Ryzen 5 2500U για convertibles, ultrathin και 2-in-1 φορητούς με “configurable” 15W TDP, με τεχνολογία AMD SenseMI και με γραφικά Radeon “Vega”. Σύμφωνα με την εταιρεία, ο AMD Ryzen 7 2700U (με 4 πυρήνες και 8 threads) είναι ο ταχύτερος επεξεργαστής στην αγορά για ultrathin notebooks με έως και 44% υψηλότερη απόδοση multi-threaded καθώς και 161% υψηλότερη απόδοση στα γραφικά από τις ανταγωνιστικές προτάσεις.

Σε σχέση με τη προηγούμενη γενιά mobile επεξεργαστών της AMD, οι νέοι Ryzen mobile processors επιδεικνύουν έως και 3x υψηλότερη απόδοση CPU, έως και 2.3x υψηλότερη απόδοση GPU και έως και 58% χαμηλότερη κατανάλωση. Οι νέοι επίσης επεξεργαστές για φορητούς υπολογιστές της AMD ενσωματώνουν τη νέα τεχνολογία Precision Boost 2 καθώς και την mXFR (Mobile Extended Frequency Range).


Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, πρόκειται να κυκλοφορήσουν φορητοί υπολογιστές με τους νέους mobile Ryzen επεξεργαστές από τις εταιρείες Acer (Acer Swift 3), HP (HP Envy x360), Lenovo (IdeaPad 720S) και Dell (Inspiron και Vostro) αλλά και από άλλους OEMs στις αρχές του 2018. insomnia

 Site: TechPowerUp 

Δεν υπάρχουν σχόλια