ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΝΑΜΕΙΝΑΤΕ την νέα γενιά των 4K 144Hz monitors

Οι πρώτες οθόνες υψηλής ανάλυσης 4K(3840x2160) που προσφέρουν ταυτόχρονα και υψηλό ρυθμό ανανέωσης 144Hz, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ακριβές, αλλά δεν φαίνεται να προσφέρουν και ανάλογης αξίας εικόνα, όταν κάποιος τις ωθήσει στις μέγιστες επιδόσεις τους. Από ότι φαίνεται το DisplayPort 1.4 δεν είναι ικανό να προσφέρει το απαιτούμενο bandwidth για άριστη εικόνα 4K στα 144Hz, αλλά μόνο μέχρι τα 120Hz. Σύμφωνα με το Techpowerup, πολλοί από αυτούς που έσπευσαν να δώσουν $2000 δολάρια για μια από τις πρώτες 4K 144Hz, αναφέρουν προβλήματα στην ποιότητα της εικόνας όταν αυτή δουλεύει στα 144Hz, προβλήματα που δεν εμφανίζονται όταν ο ρυθμός ανανέωσης είναι 120Hz ή χαμηλότερος. 
Από ότι φαίνεται το πρόβλημα βρίσκεται στο DisplayPort 1.4 το οποίο είναι σε θέση να προσφέρει bandwidth της τάξης των 26Gbits/sec. 
Το bandwidth αυτό είναι αρκετό για εικόνα ανάλυσης 4K στα 120Hz, αλλά όχι για εικόνα ανάλυσης 4K στα 144Hz. Οι κατασκευαστές λοιπόν φαίνεται να υιοθετούν τεχνικές chroma subsampling (YCbCr), όπου μεταφέρεται η πληροφορία για τις αποχρώσεις του γκρι σε πλήρη ανάλυση 3840x2160, αλλά η πληροφορία για το χρώμα μεταφέρεται στην μισή, οριζόντια, ανάλυση, δηλαδή 1920x2160. 
Αν και η παραπάνω τεχνική, γνωστή και ως 4:2:2 είναι σε θέση να εξοικονομήσει αρκετό bandwidth, χωρίς εμφανή απώλεια ποιότητας σε περίπτωση προβολής κάποιας ταινίας ή και σε παιχνίδια σε έναν βαθμό, αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση που κάποιος θέλει να απεικονίσει κείμενο ή κάποιο user interface. 
Στην περίπτωση αυτή το αποτέλεσμα στην οθόνη είναι σαφώς χαμηλότερης ποιότητας, έχοντας μια κάποια θολούρα, καθιστώντας το διάβασμα κειμένου πιο δύσκολο. Στην παρακάτω πρώτη εικόνα, φαίνεται πως σε περιπτώσεις γωνιών με υψηλής αντίθεσης χρώματα, το αποτέλεσμα είναι σαφέστατα κατώτερο με τεχνικές subsampling, ενώ σε επιφάνειες με χαμηλή αντίθεση, η διαφορά στην ποιότητα είναι δύσκολο να ανιχνευτεί. Στην δεύτερη εικόνα μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για το πως λειτουργεί το subsampling και τις επιπτώσεις χρήσης αυτού στα χρώματα

Δεν υπάρχουν σχόλια