ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αστεροειδής σε μέγεθος αεροπλανοφόρου θα χτυπήσει την Γη συγκεκριμένη ημερομηνία

 


«Η NASA με πλήρωσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να αποτρέψω τη συντριβή ενός αστεροειδούς στη Γη», αναφέρει ο Dante Lauretta.

Ήταν επικεφαλής της πρώτης αμερικανικής αποστολής για τη συλλογή δείγματος από αστεροειδή. Στο νέο του βιβλίο, «The Asteroid Hunter», ο Lauretta αφηγείται για πρώτη φορά την αποστολή με λεπτομέρειες που συναρπάζουν.

Όπως αναφέρει μάλιστα ο αστεροειδής Bennu που έχει διάμετρο περίπου όσο το ύψος του Empire State Building αναμένεται να χτυπήσει τη Γη στις 24 Σεπτεμβρίου 2182.

Ποιος είναι ο Bennu και πόσο μας απειλεί

Ο πιο επικίνδυνος βράχος στο ηλιακό μας σύστημα είναι ο αστεροειδής Bennu. Με διάμετρο περίπου όσο το ύψος του Empire State Building, είναι τόσο μεγάλος όσο ένα αεροπλανοφόρο. Καθώς αντανακλά μόνο ένα μικρό κλάσμα του ηλιακού φωτός που πέφτει στην επιφάνειά του, είναι επίσης ένα από τα πιο σκοτεινά αντικείμενα στο ηλιακό μας σύστημα. Οι περισσότεροι άλλοι αστεροειδείς αντανακλούν πέντε φορές περισσότερο.

Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2182, αν η ανθρωπότητα δεν λάβει μέτρα για να τον αποτρέψει και οι πιθανότητες ευθυγραμμιστούν, θα χτυπήσει την επιφάνεια της Γης με ταχύτητα 36 Μαχ ή 27.000 μίλια την ώρα - ένα εμπορικό τρένο που θα πέσει πάνω στον πλανήτη, γράφει ο Lauretta στη Daily Mail.

Σε αυτή την περίπτωση, η ανθρωπότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια δύσκολη επιλογή: να αρχίσει να σχεδιάζει την εκκένωση μιας ευρείας περιοχής του πλανήτη ή να ξεκινήσει μια αποστολή για να βγάλει τον αστεροειδή από την πορεία του.

«Όπως και να έχει, θα πρέπει να μάθουμε ό,τι μπορούμε για τον Bennu», λέει στη Daily Mail.

Asteroid Bennu’s Surprising Surface Revealed by NASA Spacecraft

«Το 2011, η NASA μου έδωσε ένα δισεκατομμύριο δολάρια για να πετύχω ακριβώς αυτό. Η αποστολή θα συνεπαγόταν όχι μόνο την αποστολή ενός διαστημοπλοίου στον αστεροειδή αλλά και την επιστροφή ενός κομματιού του στη Γη. Ο Bennu ανακαλύφθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1999 από επιστήμονες του Εργαστηρίου Λίνκολν του ΜΙΤ, μιας οντότητας που έχει αναλάβει να παρακολουθεί τον ουρανό, αναζητώντας πιθανές απειλές τόσο από ξένα έθνη όσο και από τη διαστρική άβυσσο.

Προκάλεσε άμεσο ενδιαφέρον επειδή η σκούρα επιφάνειά του υποδηλώνει σύνθεση πλούσια σε άνθρακα, πράγμα που σημαίνει ότι πρόκειται για έναν σπάνιο τύπο αστεροειδούς που θα μπορούσε να προσφέρει πλήθος πληροφοριών σχετικά με τα βασικά συστατικά της ζωής και τα θεμέλια για έναν κατοικήσιμο κόσμο», αναφέρει ο Lauretta.

Σήμερα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιστήμονες ενδιαφέρονται για τον Bennu λόγω της μεγάλης απειλής που αποτελεί. «Αν χτυπήσει τη Γη, η πορεία του θα διαπεράσει την ατμόσφαιρα πολλές φορές πιο φωτεινά από τον μεσημεριανό ήλιο. Η σύγκρουση θα απελευθερώσει μια έκρηξη ενέργειας που θα ισοδυναμεί με 1.450 μεγατόνους TNT. Για να γίνει αυτό κατανοητό, η συνολική ενέργεια που δαπανήθηκε κατά τη διάρκεια όλων των πυρηνικών δοκιμών στην ιστορία υπολογίζεται σε 510 μεγατόνους. Η συντριβή του Bennu θα τριπλασιάσει αυτή την ποσότητα σε μια στιγμή», αναφέρει.

Θα προκαλούσε σεισμό

«Η πρόσκρουση του Bennu θα δημιουργούσε έναν κρατήρα πλάτους τεσσάρων μιλίων και βάθους μισού μιλίου. Θα προκαλούσε σεισμό μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Περίπου 15 δευτερόλεπτα μετά την πρόσκρουση, οι περιοχές σε ακτίνα δεκάδων μιλίων από τον κρατήρα θα βιώσουν μια έκρηξη αέρα που θα προκληθεί από την υπερηχητική πορεία του Bennu μέσα στην ατμόσφαιρα και τη μαζική απελευθέρωση ενέργειας στην επιφάνεια. Ο άνεμος θα ήταν 20 φορές ισχυρότερος από έναν τυφώνα κατηγορίας 5. Το ηχητικό κύμα θα ήταν δυνατότερο από μια ορχήστρα σειρήνων αεροπορικής επιδρομής, που θα βροντοφώναζε από κάθε κατεύθυνση.

Όσοι περίεργοι θεατές πλησίαζαν στα παράθυρά τους για να δουν την πύρινη σφαίρα θα πλήττονταν από έναν καταιγισμό θραυσμάτων καθώς το γυαλί θα θρυματιζόταν. Κατοικίες θα ισοπεδώνονταν και οι λίγοι επιζώντες θα καθορίζονταν από την τοποθεσία και την τυχαία τύχη. Κτίρια γραφείων και γέφυρες αυτοκινητοδρόμων θα συστρέφονταν, θα παραμορφώνονταν και τελικά θα κατέρρεαν. Τα δέντρα θα έπεφταν κάτω, ενώ όσα κατάφερναν με κάποιο τρόπο να παραμείνουν όρθια, θα απογυμνώνονταν από τα κλαδιά και τα φύλλα τους. Μετά από άλλα 15 δευτερόλεπτα -ακόμη πολύ λιγότερο από ένα λεπτό μετά την αρχική πρόσκρουση του Bennu- θραύσματα γης και βράχων που είχαν ανασκαφεί βίαια θα έπεφταν βροχή σε αυτή την κατεστραμμένη περιοχή. Οι μεγαλύτεροι βράχοι που θα σήκωνε θα μπορούσαν να πετάξουν σε ύψος όσο το μέγεθος 16ώροφων κτιρίων» συνεχίζει τις περιγραφές για τις σκηνές Αποκάλυψης

Δεν υπάρχουν σχόλια