ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Data centers: Η Ελλάδα ως κόμβος μεταφοράς δεδομένων


 Η κινητικότητα που παρατηρείται συντηρεί την προσδοκία, σε 4 με 5 χρόνια, η χώρα μας να αποτελέσει το νούμερο 2 κόμβο, στη Μεσόγειο, μετά τη Μασσαλία (σήμερα νούμερο 1) βάσει της διαθέσιμης χωρητικότητας.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι σε ορίζοντα πενταετίας θα επενδυθούν στην Ελλάδα περί τα 1,2 δις. δολ. για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων, με τις επενδύσεις σε αυτό τον τομέα να αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 8,8% έως και το 2028. Εκτός από τη γεωγραφική θέση της χώρας τις εν λόγω επενδύσεις – σημαντικές για την τεχνολογική αναβάθμιση πολιτών και επιχειρήσεων – προσελκύει η διαθεσιμότητα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς τα κέντρα δεδομένων είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα.

Σταθμός στις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί αποτέλεσε η εξαγορά (το 2020) της Lamda Hellix από την Digital Realty – από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στον χώρο των data centers με παρουσία σε 45 χώρες.

Με αφετηρία τα δύο πρώτα data center, τα Athens 1 και Athens 2 (δημιουργήματα της Lamda Hellix, ελληνική εταιρεία μέχρι την εξαγορά της) η Digital Realty έχει θέσει σε πλήρη λειτουργία το Athens 3, έχει ξεκινήσει την κατασκευή του Athens 4 και προετοιμάζει το Athens 5 και παράλληλα κατασκευάζει κέντρο δεδομένων και στην Κρήτη (Heraklion 1).

Αποτύπωμα 1,1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας

Οι επενδύσεις αυτές προδιαγράφουν αύξηση του διαθέσιμου IT φορτίου στα data center της Digital Realty από 2 MW σε 35MW μέσα σε μια τριετή περίοδο.

Σύμφωνα με την αμερικάνικη εταιρία, οι επενδύσεις της στην Ελλάδα θα έχουν συνολικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία της τάξεως του 1,1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται η επένδυση της Microsoft για τη κατασκευή και λειτουργία τριών data center, συνολικού προϋπολογισμού 976,168 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) η οποία έχει χαρακτηριστεί ως Στρατηγική από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, η επένδυση της Microsoft αφορά στη δημιουργία τριών κέντρων δεδομένων στην Αττική σε ισάριθμα ακίνητα που έχει αγοράσει με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών Υπολογιστικού Νέφους (Microsoft Cloud).

Το πρώτο θα κατασκευαστεί εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου «Πέτρα – Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι», της Δημοτικής Ενότητας Σπάτων – Λούτσας, του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος και το δεύτερο και το τρίτο στη θέση «Μπουρμπουτσάνα» του Δήμου Κρωπίας.

Η δυναμικότητα του data center στα Σπάτα θα είναι 19,2 MW, διπλάσια αυτών που θα εγκατασταθούν στο Κορωπί (9,6 MW).

Ο αμερικάνικος κολοσσός χρηματοδοτεί την επένδυση του στην Ελλάδα με ίδια κεφάλαια σε ποσοστό 100%. Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης όπως προαναφέραμε είναι 976,168 εκατ. και σε αυτόν περιλαμβάνεται η αγορά των οικοπέδων 77,400 εκατ., η κατασκευή των κέντρων δεδομένων 404,956 εκατ., ο τεχνολογικός και ψηφιακός εξοπλισμός τους, 264,192 εκατ., ενώ στα 229,620 εκατ. ευρώ εκτιμώνται οι λειτουργικές δαπάνες της 8ετίας οι οποίες περιλαμβάνουν δαπάνες μισθοδοσίας, δαπάνες διαχείρισης εγκαταστάσεων, συντήρησης κ.α.

Επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων πραγματοποιεί και μια αμιγώς ελληνική εταιρία, η Lancom. Στο Ηράκλειο Κρήτης κατασκευάζει το Balkan Gate Crete το οποίο θα ολοκληρωθεί τέλος 2024. Το Balkan Gate 1 στη Θεσσαλονίκη, το τρίτο κέντρο δεδομένων της Lancom και ένα από τα μεγαλύτερα, πιο προηγμένα και ενεργειακά αποδοτικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ξεκίνησε τη λειτουργία του αρχές του 2022 και η προοπτική είναι να επεκταθεί περαιτέρω.

Πρόσφατα στο μεταξύ ενδιαφέρον για τη δημιουργία κέντρων δεδομένων στην Ελλάδα εξέφρασαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υπουργός Επενδύσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και CEO της ADQ, Mohamed Hassan Alsuwaidi στις αρχές Φεβρουαρίου υπέγραψαν στο Άμπου Ντάμπι σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας.

Αφορά στην προώθηση επενδύσεων σε ψηφιακές υποδομές στην Ελλάδα, με έμφαση στη δημιουργία data centers μέγιστης συνολικής δυναμικότητας 500 MW, όπως αναφέρθηκε, χωρίς ωστόσο να δίδεται άλλο στοιχείο.

Στενά συνδεδεμένα με τα κέντρα δεδομένων είναι τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών και είναι η πρώτη φορά που οι δημιουργοί ορισμένων υπό κατασκευή εκδηλώνουν την πρόθεσή τους να κάνουν στάση στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη, ενώ ελληνικοί φορείς συμμετέχουν στις κοινοπραξίες που θα τα κατασκευάσουν και λειτουργήσουν.

Μεταξύ άλλων κοντά στο κλείσιμο των συμφωνιών για την τραπεζική του χρηματοδότηση, προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή του βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο   του υποβρύχιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μετάδοσης δεδομένων EMC (East To Med Data Corridor) σύνδεσης της Ασίας με την Ευρώπη.

Όπως εκτιμάται, εκτός απρόοπτου, το πρώτο τμήμα του έργου, η σύνδεση ειδικότερα της Σαουδικής Αραβίας με την Ευρώπη, προϋπολογισμού 600 εκατ. δολ., θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται σε δύο με τρεις μήνες με προοπτική να ολοκληρωθεί σε περίπου 3,5 χρόνια. Το EMC εκκινώντας από την Σαουδική Αραβία θα περάσει από Ιορδανία, Ισραήλ και Κρήτη και στη συνέχεια ένας κλάδος του θα καταλήξει στη Γένοβα και ένας δεύτερος στη Μασσαλία.

Στην κοινοπραξία δημιουργό του καλωδιακού συστήματος EMC συμμετέχουν η Saudi Telecom (ο σαουδαραβικός φορέας παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και μεταξύ των βασικών παρόχων στη Μέση Ανατολή) με 72%, η ΔΕΗ με 25% και η Telecommunication Telephony Satellite Applications – TTSA (τηλεπικοινωνιακή εταιρεία με έδρα την Ελλάδα και γραφεία στην Κύπρο και την Ελβετία) με 3%).

Δεν υπάρχουν σχόλια