ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

AMD R9 Fury: Με Fiji Pro GPU

Πρίν από έναν περίπου μήνα, είδαμε την AMD να δείχνει το δρόμο για την νέα αποχή στο gaming φτιάχνοντας την πρώτη κάρτα γραφικών με τεχνολογία ΗΒΜ ανεβάζοντας τις επιδόσεις στα ύψη. Σήμερα, η AMD συνεχίζει να γράφει ιστορία εκδίδοντας, μετά την Radeon R9 Fury X και τη R9 Nano τη νέα R9 Fury.
Από τον τίτλο υποψιαζόμαστε, βάσει εμπειρίας από την πλευρά της AMD, ότι μάλλον πρόκειται για μια πιο soft έκδοση της Radeon Fury X, κι όντως έτσι είναι. Επιβεβαιωμένο από την ίδια την AMD, η R9 Fury φοράει τον ίδιο επεξεργαστή της οικογένειας Fiji όπως και η Χ έκδοση και έχει τις ίδιες δυνατότητες πάνω κάτω με κόστος 100 δολάρια Η.Π.Α. λιγότερα.Ο επεξεργαστής Fiji της κάρτας γραφικών είναι βασισμένος στην αρχιτεκτονικής των 28nm και είναι το μοναδικό τσιπ αυτού του μεγέθους που φτιάχτηκε ποτέ. Οι διαστάσεις του αγγίζουν τα 596 τετραγωνικά χιλιοστά και έχει συνολικά 8.9 δισεκατομμύρια transistor που μεταφράζεται σε εξωφρενικές επιδόσεις. Έχουμε δεί άλλωστε μερικά benchmark που επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.Σε συνδυασμό μάλιστα με το χιλιοειπωμένο φαινόμενο της χρήστης τεχνολογίας μνήμης HBM, πραγματικά εκτοξεύει τις επιδόσεις ακομα υψηλότερα. Μάλιστα η τεχνολογία HBM είναι ο βασικότερος λόγος για τον μικρό όγκο της κάρτας που χωράει ακόμα και σε μικρά κουτιά, αρκεί να είναι δυνατή η εγκατάσταση της υδρόψυξης της κάρτας.
AMD Radeon R9 Fury Fiji Pro
Ειδικότερα, τα χαρακτηριστικά της είναι 54 CUs, με 64 Stream Processors η κάθε CU, που συνολικά φέρνουν 3596 Stream Processors, 64 Raster Operation Units και 224 TMUs. Ο χρονισμός της φτάνει τα 1000MHz, 50MHz λιγότερα από την έκδοση Χ.
Αυτό το λιγότερο, να μην σας μπερδεύει. Ουσιαστικά η κάρτα φτάνει τα 7.2TFlops σε υπολογιστική απόδοση και φοράει 4GB μνήμης HBM που είναι χρονισμένη στα 500MHz και φτάνει τη ροή μεταφοράς δεδομένων στο 1,0 Gbps. Η μνήμη έχει δίαυλο 4096bit και το εύρος της αγγίζεις τα 512 GB/s. Η κατανάλωση φτάνει με 8πινο PCIe προσαρμογέα τα 275watt. Η τελική απεικόνιση γίνεται με μια θύρα HDMI και τέσσερεις θύρες display port.
Από δευτέρα λοιπόν, η κάρτα θα είναι διαθέσιμη και στην Ευρώπη και θα κυκλοφορήσει σε διάφορες εκδόσεις από όλες τις μεγάλες και γνωστές εταιρείες που συνεργάζεται η AMD για να κατασκευάσουν το τελικό τσιπ και την μορφή ψύξης της κάρτας. Επομένως θα δείτε όλες τις μεγάλες εταιρείες να κυκλοφορούν τα δικά τους μοντέλα της κάρτας όπως η Asus Strix, Sapphire Tri-x κ.ο.κ.
Τιμή εκκίνησης όπως είπαμε είναι 100 δολάρια κάτω από την Fury X, όπερ μεθερμηνευόμενον εστί 550 δολάρια Η.Π.Α. Καλώς ή κακώς, η Fury X, έφτασε στη χώρα μας με ελάχιστη τιμή τα 920 ευρώ, επομένως, αν όλα πάνε καλά, θα τη δούμε στα ράφια περί τα 800-850 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια