ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

NASA: Γράφει ιστορία με την πιο λεπτομερή φωτογραφία του Πλούτωνα

Μετά από ένα ταξίδι που διήρκεσε 10 χρόνια, το New Horizons της NASA έφτασε στον προορισμό του, τον πλανήτη-νάνο Πλούτωνα. Το New Horizons έφτασε στο κοντινότερο σημείο του στον Πλούτωνα σήμερα Τρίτη, σε απόσταση 12.472 χιλιομέτρων από την επιφάνεια, καθιστώντας το το πρώτο διαστημόπλοιο που εξερευνά έναν κόσμο τόσο μακριά από τη Γη.
Το New Horizons αποτελεί κληρονόμο μιας μακράς παράδοσης εξερευνητικών εγχειρημάτων της ΝΑSA, από την επιφάνεια του «Κόκκινου Πλανήτη» μέχρι το πρόγραμμα Κέπλερ για τον εντοπισμό πλανητών παρόμοιων με τη Γη σε τροχιά γύρω από άστρα σαν το δικό μας. Καθώς το New Horizons ολοκληρώνει την πτήση του πάνω από τον Πλούτωνα και τα φεγγάρια του και συνεχίζει το ταξίδι του στη Ζώνη του Κάιπερ το πολύπλευρο ταξίδι εξερεύνησης της NASA συνεχίζει.Η εξερεύνηση του Πλούτωνα και των φεγγαριών του αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα 50 χρόνων εξερεύνησης από τη NASA και τις ΗΠΑ. «Για άλλη μια φορά επιτύχαμε μια ιστορική πρωτιά. Οι ΗΠΑ είναι το πρώτο έθνος που καταφθάνει στον Πλούτωνα, και με αυτή την αποστολή ολοκλήρωσαν την αρχική τους εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος, ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα που κανένα άλλο έθνος δεν μπορεί να φτάσει», αναφέρει ο διευθυντής της NASA.
Tο διαστημόπλοιο βρίσκεται σε mode συλλογής δεδομένων, και δεν είναι σε επαφή με τον έλεγχο πτήσης στο Johns Hopkins University Applied Physical Laboratory (APL). Οι επιστήμονες περιμένουν το σκάφος να «καλέσει σπίτι», μεταδίδοντας στη Γη μια σειρά από status updates σχετικά με την κατάστασή του και την πτήση.
Υπενθυμίζεται ότι το σκάφος μεταφέρει και ένα τμήμα από τις στάχτες του Κλάιντ Τόμπο, ο οποίος ανακάλυψε τον πλανήτη πριν 85 χρόνια, ψάχνοντας να βρει τον «Πλανήτη Χ», πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα.
Η πτήση του New Horizons στον Πλούτωνα και τα πέντε γνωστά φεγγάρια του παρέχει μια πρώτη «γεύση» της Ζώνης του Κούιπερ, όπου βρίσκονται από πλανήτες- νάνοι μέχρι διαστημικά «παγόβουνα»- παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για το πώς σχηματίστηκε το ηλιακό μας σύστημα.
Τέλος να πούμε πως το New Horizons είναι το ταχύτερο διαστημόπλοιο που εκτοξεύτηκε ποτέ.
horizons pluto
horizons pluto

Δεν υπάρχουν σχόλια