ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Windows Lite με επανασχεδιασμένο UI χωρίς «Live Tiles»

Τα Windows Lite αποτελούν μία ελαφριά έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft που σχεδιάστηκε για να ανταγωνιστεί το Chrome OS και προορίζεται για υπολογιστές με «entry-level» προδιαγραφές hardware. To OS επίσης προορίζεται για υπολογιστές που λειτουργούν ως «edge computers», με το μεγαλύτερο μέρος του «processing» τους να πραγματοποιείται στο cloud παρά σε τοπικό επίπεδο. 
Για να αντιμετωπίσει το Chrome OS με περισσότερες αξιώσεις, η Microsoft βρίσκεται σε φάση επανασχεδιασμού του περιβάλλοντος χρήσης των Windows, με στόχο να προσφέρει ένα UI που όχι μόνο θα είναι ελαφρύ στη μνήμη, αλλά και σε απαιτήσεις Internet bandwidth, αν η συσκευή πραγματοποιεί streaming μίας remote συνεδρίας για παράδειγμα (τύπου Citrix). To περιβάλλον χρήσης ονομάζεται Webshell μαθαίνουμε, και τα Windows Lite δεν θα μπορούν να αναβαθμιστούν σε Windows 10. Το περιβάλλον χρήσης των Windows Lite θα μοιάζει αρκετά οικείο στους χρήστες των Windows πάντως, αφού θα διαθέτει την γραμμή εργασιών ή των κουμπιών για τα apps ενώ δεν θα απουσιάζει το μενού Start, αν και θα είναι επανασχεδιασμένο, και δεν θα διαθέτει Live Tiles, παρά μόνο απλά εικονίδια. 
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναρωτηθούμε πόσο μακριά σκοπεύει να φτάσει η Microsoft με το νέο της ελαφρύ OS χωρίς να «κανιβαλίσει» τις πωλήσεις του λειτουργικού Windows 10 Home. Από το κόνσεπτ πάντως είναι κατανοητό πως το λειτουργικό σύστημα υποστηρίζει τόσο UWP apps όσο και «παραδοσιακά» Win32 apps (σύμφωνα με το MSPowerUser από την άλλη το νέο λειτουργικό σύστημα θα μπορεί να «τρέξει» μόνο εφαρμογές που κατεβαίνουν από το Windows Store). Με βάση πάντως ότι έχει συμβεί στο παρελθόν, η Microsoft είναι γνωστό ότι δεν διστάζει να «περιορίσει» τις δυνατότητες των πιο ελαφρών εκδόσεων των Windows ώστε να μην επηρεαστούν οι πωλήσεις των ακριβότερων εκδόσεων . 
 H Microsoft τέλος μαθαίνουμε οτι εργάζεται σε δύο ριζικά διαφορετικά user interfaces για τα Windows 10, τα Andromeda και Polaris, τα οποία αναμένεται να λανσάρει το 2019 ή το 2020. Σημείωση: Λάβετε υπόψη, ότι στην εικόνα, βλέπουμε ένα «concept» από τον σχεδιαστή UX, Jay Machalani και δεν απεικονίζεται το επίσημο design του λειτουργικού συστήματος της Microsoft.

Δεν υπάρχουν σχόλια