ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Intel ανακοινώνει πληθώρα νέων επεξεργαστών στο CES 2021

 


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στο CES 2021 η Intel προχώρησε σε ανακοινώσεις νέων επεξεργαστών, χωρίς να αποκαλύψει όμως όλες τις λεπτομέρειες γύρω από αυτούς. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η παρουσίαση της ως ένα preview, το οποίο πάντως αφήνει υποσχέσει για το κοντινό μέλλον.

Η νέα πλατφόρμα της εταιρείας ονομάζεται Intel Alder Lake και μοιάζει να έρχεται ως ανταγωνιστής του ARM M1 chipset της Apple που τοποθετήθηκε στα τελευταίας γενιάς MacBook. Σύμφωνα με την Intel, η αρχιτεκτονική των Alder Lake είναι υβριδική και αποτελεί συνδυασμό πυρήνων υψηλής αποδόσης με πυρήνες καλύτερης ενεργειακής συμπεριφοράς (κάτι σαν το κλασικό big.LITTLE της ARM) με την κατασκευή να γίνεται με τη διαδικασία 10nm SuperFin. 

intel-ces-2021-1.jpg

Σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της, η Intel προορίζει τους Alder Lake για desktops και notebooks, και περιμένουμε να μάθουμε αναλυτικές πληροφορίες για αυτούς στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 όταν και θα κυκλοφορήσουν στην αγορά ως μέρος των 12ης γενιάς επεξεργαστών της εταιρείας.

Στην παρούσα 11η γενιά επεξεργαστών θα προστεθούν οι νέοι Tiger Lake 35W και 45W για laptops, με έως octa-core CPUs και χρονισμό που θα φτάνει συχνότητα 5.0GHs, Θα υποστηρίζουν τεχνολογίες όπως WiFi 6E, PCIe 4.0 για υψηλής απόδοσης κάρτες γραφικών, Thunderbolt 4 κλπ.

Για τα desktops θα δούμε αργότερα μέσα στη χρονιά τον νέο Intel Core i9-11900K Rocket Lake με υποστήριξη PCIe 4.0 και βελτιωμένη απόδοση κατά 19% σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί τις αντίστοιχες προτάσεις της AMD στον τομέα του PC gaming.

intel-ces-2021-2.jpg

Σε ό,τι αφορά τις “επαγγελματικές” προτάσεις της Intel, θα δούμε δύο νέες σειρές επεξεργαστών Tiger Lake με ονομασίες vPro και Evo vPro που θα προσφέρουν ενισχυμένη ασφάλεια και κάποια εξτραδάκια που αφορούν τον συγκεκριμένο τομέα.

Τέλος, η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει την αρχιτεκτονική 10nm SuperFin και για τη σειρά επεξεργαστών Intel Jasper Lake (Pentium Silver, Celeron) για entry-level συσκευές και υπόσχεται 35% μεγαλύτερη απόδοση, αλλά και 78% βελτιωμένα γραφικά.

Όπως προαναφέραμε, αναμένουμε περισσότερες πληροφορίες για όλα τα νέα προϊόντα της Intel μέσα στους επόμενους μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια