ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το bitcoin κυριαρχεί και πάλι στα cryptos




 Από την έντυπη έκδοση

Της Νικόλ Λειβαδάρη
nleivadari@naftemporiki.gr

Το bitcoin μπορεί να έχει κάνει θεαματική βουτιά το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τα ιστορικά του ρεκόρ, όμως εν μέσω της παγκόσμιας χρηματιστηριακής διόρθωσης κερδίζει μερίδιο αγοράς και ανακτά την κυριαρχία του στην αγορά κρυπτονομισμάτων.

Τα στοιχεία της CoinGecko που επικαλείται το Bloomberg δείχνουν ότι το μερίδιο του bitcoin στη συνολική αγορά crypto έχει
ανέβει στο 44% - επίπεδο που είναι και το υψηλότερο από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν τα κρυπτονομίσματα είχαν εκτοξευτεί σε ρεκόρ όλων των εποχών.

Η ανανέωση αυτή της ηγεμονίας του bitcoin εξηγείται από τους αναλυτές ως συνέπεια του σοκ που προκάλεσε στους επενδυτές η κατάρρευση του stablecoin terraUSD, η οποία συμπαρέσυρε και τα υπόλοιπα αλγοριθμικά κρυπτονομίσματα, τα λεγόμενα altcoins, όπως το avalanche και το solana. Ενώπιον της οξείας αστάθειας των altcoins, το bitcoin αναδύεται ξανά ως ο ασφαλέστερος θύλακας της αγοράς crypto.

Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα σημείωνε την Παρασκευή το απόγευμα πτώση 1,5% και βρισκόταν κοντά στα 28.900 δολάρια.

Συγκριτικά όμως η υποχώρησή του ήταν σαφώς πιο ήπια από εκείνη των altcoins, όπως το avalanche που έκανε νέα βουτιά κατά 11%. Το bitcoin επίσης αποδίδει το τελευταίο διάστημα πολύ καλύτερα από το δεύτερο μεγαλύτερο token, το ether, το οποίο πλήττεται από την έως τώρα αδυναμία του να γίνει λιγότερο ενεργοβόρο. «Παγίως, όταν έχουμε διόρθωση στις αγορές κρυπτονομισμάτων, τα altcoins υποαποδίδουν σε σχέση με το bitcoin. Θεωρούνται επιλογές υψηλότερου επενδυτικού ρίσκου από εκείνη του bitcoin», επισημαίνει στο Bloomberg ο αναλυτής της CryptoQuant Χούλιο Μορένο.


Οι αναλυτές ωστόσο τονίζουν ταυτόχρονα ότι, παρά την ανάκτηση της κυριαρχίας του στην αγορά, το bitcoin εξακολουθεί να έχει μπροστά του σοβαρές προκλήσεις, μεταξύ των οποίων και τη στροφή των μεγάλων κεντρικών τραπεζών σε νομισματική σύσφιγξη. Σημειώνουν ακόμη πως οι μεγάλοι κάτοχοι bitcoins -γνωστοί στην αγορά ως whales- μεταφέρουν τα token που έχουν
σε χρηματιστηριακές πλατφόρμες, γεγονός που σημαίνει πως ετοιμάζονται πιθανώς να πουλήσουν.

Όπως λέει ο Χούλιο Μορένο, «στο παρελθόν, όποτε είχαμε μεταφορές κρυπτονομισμάτων στις πλατφόρμες είχαμε στη συνέχεια και διόρθωση τιμών», επισημαίνει ο αναλυτής της CryptoQuant.

Δεν υπάρχουν σχόλια