ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με ελληνική τεχνολογία 15 εκατ. έξυπνα ρολόγια


 «Τώρα, φοράω ένα ρολόι που έχει μέσα δική μας τεχνολογία, έχει μεγάλη οθόνη και ωραία διεπαφή με τον χρήστη. Μέσα από τους επεξεργαστές γραφικών μας καταφέραμε να παρέχουμε υψηλής ποιότητας γραφικά. Φέραμε δηλαδή την εμπειρία γραφικών που έχει κανείς όταν αλληλεπιδρά με ένα κινητό τηλέφωνο σε ένα ρολογάκι (smartwatch) του οποίου η μπαταρία κρατάει 2 εβδομάδες». Με αυτά τα λόγια, ο Γιώργος Σιδηρόπουλος μαζί με τον Ιάκωβο Σταμούλη, συνιδρυτές της ελληνικής Think Silicon, περιέγραψαν στην «Κ» την εξέλιξη της τεχνολογίας τους, περίπου δύο χρόνια μετά την εξαγορά της εταιρείας τους από τον αμερικανικό κολοσσό Applied Materials, αποκαλύπτοντας παράλληλα πως πέρυσι πουλήθηκαν παγκοσμίως με τη δική τους τεχνολογία 15 εκατομμύρια έξυπνα ρολόγια. Η Αpplied Materials σχεδιάζει και κατασκευάζει τα μηχανήματα που επεξεργάζονται το πυρίτιο για να «γεννηθούν» τα τσιπάκια, έχει 77,8 δισ. δολ. κεφαλαιοποίηση, 23 δισ. δολ. έσοδα, ενώ έχει επενδύσει περισσότερα από 50 εκατ. δολ. στην Think Silicon μέσα σε μία διετία.

Η εταιρεία με έδρα την Πάτρα σχεδιάζει επεξεργαστές γραφικών υψηλής απόδοσης και πολύ χαμηλής κατανάλωσης καθώς και ελεγκτές οθόνης που τοποθετούνται σε φορητές συσκευές, όπως για παράδειγμα τα έξυπνα ρολόγια, αλλά και σε συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο (internet of things) όπως οθόνες βιομηχανικών μηχανημάτων, οθόνες καφετιέρας, θερμοστάτες κ.ά. Εκτός από φορητές συσκευές χαμηλής κατανάλωσης η τεχνολογία της έχει εφαρμογές σε μεγάλα data centers για την επεξεργασία βίντεο τα οποία μπορεί να παρακολουθεί ο χρήστης σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης. «Αυτό που καταφέραμε είναι να μικρύνουμε τόσο πολύ τον επεξεργαστή γραφικών και τις απαιτήσεις του σε μνήμη και κατανάλωση, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εξαιρετικά μικρές συσκευές. Χαμηλώνοντας την κατανάλωση ενέργειας, δεν χρειάζεται να φορτίζω το ρολόι μου κάθε βράδυ ή κάθε δεύτερο βράδυ, αλλά κάθε 2 με 3 εβδομάδες», εξηγεί ο κ. Σταμούλης. Η εταιρεία παρέχει στους πελάτες ένα ολοκληρωμένο πακέτο, που περιλαμβάνει τον επεξεργαστή γραφικών, τον ελεγκτή οθόνης, το software, αλλά κι ένα σετ εργαλείων ώστε με ελάχιστο κόστος και χρόνο να το ενσωματώσει ο πελάτης στο δικό του σύστημα.

Ποσοστό της αγοράς έξυπνων ρολογιών παγκοσμίως που προσεγγίζει το 20%, κατέχει η εταιρεία από την Πάτρα.

«Μόνο το δεύτερο 6μηνο του 2021 πουλήθηκαν παγκοσμίως 15 εκατομμύρια ρολογάκια με τους δικούς μας επεξεργαστές γραφικών, οι οποίοι προέρχονταν από τρεις διαφορετικούς κατασκευαστές. Φέτος εκτιμούμε ότι η τεχνολογία μας θα βρίσκεται σε πάνω από 15 διαφορετικά μοντέλα», αναφέρει ο κ. Σιδηρόπουλος, εξηγώντας πως οι κατασκευαστές είναι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Ενδεικτικά, το πρώτο έξυπνο ρολόι που κυκλοφόρησε με την τεχνολογία της Think Silicon ήταν το Google Fibit Charge 5, ενώ έπειτα ακολούθησαν και άλλα μοντέλα εταιρειών αντίστοιχης εμβέλειας. Ο κ. Σιδηρόπουλος αποκαλύπτει πως τα έσοδα της Think Silicon «τρέχουν» το τελευταίο διάστημα με ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 100% προσθέτοντας πως η ελληνική εταιρεία κατέχει ένα διψήφιο ποσοστό της αγοράς έξυπνων ρολογιών παγκοσμίως που προσεγγίζει το 20%. Ο δε αριθμός των 15 εκατομμυρίων αναμένεται να τριπλασιαστεί φέτος, παρότι το πρόβλημα της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών μπορεί να φρενάρει τις πωλήσεις έξυπνων ρολογιών, επιβραδύνοντας ενδεχομένως τον ρυθμό ανάπτυξης της εταιρείας. Παρά την αρρυθμία που έχει δημιουργήσει στην παγκόσμια αγορά η έλλειψη μικροτσίπ, η εταιρεία «στοιχηματίζει» πως στο μέλλον ο ρυθμός ανάπτυξης θα μεγαλώσει αρκετά. Αυτό θα επιτευχθεί και με την επέκτασή της στον δημοφιλή κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης. Η εταιρεία, μέσα από το Κέντρο Ερευνας & Ανάπτυξης που διατηρεί στη Μεταμόρφωση, σχεδιάζει τους επεξεργαστές γραφικών που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε συσκευές αναγνώρισης ήχου, εικόνας ή σε ρολόγια που συλλέγουν βιομετρικά δεδομένα τα οποία ύστερα από επεξεργασία μπορεί να βοηθήσουν στην παροχή συμβουλών πρόληψης κ.ά. «Την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε στη Γερμανία σε μια έκθεση όπου θα παρουσιάσουμε τον πρώτο πρωτότυπο επεξεργαστή γραφικών, που επιταχύνει εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης», υπογραμμίζει ο κ. Σιδηρόπουλος.

Oι δύο συνιδρυτές της Think Silicon επισήμαναν πως μετά την εξαγορά έχουν άλλες υποδομές, άλλον εξοπλισμό, ενώ η ομάδα τους σε Ελλάδα και εξωτερικό έχει υπερδιπλασιαστεί. «Μετά την εξαγορά, υπάρχουν άνθρωποι που μας βοήθησαν να ανοίξουμε το οπτικό μας πεδίο για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε τα μελλοντικά προϊόντα, κοιτάζοντας διαφορετικές τεχνολογίες και εξετάζοντας άλλα μονοπάτια για την εμπορική αξιοποίηση των προϊόντων μας. Η Applied Materials μας έδωσε πρόσβαση σε εταιρείες και ανθρώπους τους οποίους εμείς μόνοι μας δεν θα είχαμε», σημειώνει ο κ. Σιδηρόπουλος. Η εταιρεία απασχολεί περίπου 40 άτομα, έχει παρουσία στο Επιστημονικό Παρκο Πατρών, στην Αθήνα στη Μεταμόρφωση, ενώ έχει ένα ευρύ δίκτυο πωλήσεων και υποστήριξης πελατών στο εξωτερικό. Ο κ. Σταμούλης και ο κ. Σιδηρόπουλος μιλούν για το «ακανθώδες» θέμα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού παγκοσμίως, τονίζοντας πως μία εταιρεία πρέπει να έχει σωστή κατανομή έμπειρων μηχανικών αλλά και αποφοίτων. «Παρατηρείται μεγάλη ανάπτυξη του κλάδου τεχνολογίας και ταυτόχρονα υπάρχει ζήτηση για άτομα που φτιάχνουν τεχνολογικά προϊόντα. Εμείς συνεργαζόμαστε με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου απασχολούμε πάνω από 10 φοιτητές οι οποίοι δουλεύουν σε τεχνολογίες που θα χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον ως εταιρεία», αναφέρει ο κ. Σιδηρόπουλος. Το 30% των νέων προσλήψεων που έχει κάνει η Think Silicon είναι άτομα που επαναπατρίστηκαν, με την ίδια να κάνει διάφορες ενέργειες για να προσελκύσει και άλλους εργαζομένους. «Το μισθολογικό τοπίο στον κλάδο μας στην Ελλάδα είναι καθαρά ευρωπαϊκό», δηλώνει ο κ. Σιδηρόπουλος, αναφερόμενος και στον ανταγωνισμό από μεγάλες εταιρείες αλλά και από όσους εργάζονται εξ αποστάσεως για λογαριασμό ξένων εταιρειών. Οι δύο ιδρυτές αφήνουν μάλιστα να εννοηθεί ότι η τεχνολογία τους θα μπορούσε να εξελιχθεί σε βάθος χρόνου, φθάνοντας στο σημείο να σχεδιάζουν οι ίδιοι το δικό τους ολοκληρωμένο κύκλωμα. «Σε αυτό που είμαστε καλοί στην Ελλάδα είναι στον σχεδιασμό. Χρειάζεται ωστόσο αλλαγή νοοτροπίας. Η χώρα δηλαδή θα πρέπει να προχωρήσει σε μια στοχευμένη χρηματοδότηση σε έναν κλάδο στον οποίο μπορούμε να εξελιχθούμε. Να πάρει το στοίχημα να επενδύσει ένα Χ ποσό, έτσι ώστε να της επιστραφούν στο μέλλον πολλαπλάσια κεφάλαια», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια