ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θα μπορούσαμε να ζούμε 1000 χρόνια, η λύση είναι τα νανορομπότ


 
Αθανασία. Πρόκειται για μια πανάρχαια ιδέα που βασανίζει την ανθρωπότητα εδώ και αιώνες. Πολλοί άνθρωποι με την πάροδο των χρόνων προσπάθησαν να βρουν κάποιον τρόπο για να ζήσουν για πάντα, αλλά ο φουτουριστής Raymond Kurzweil πιστεύει ότι μπορεί να έχει βρει τον καλύτερο τρόπο για να προχωρήσει με αυτήν την ιδέα. Σύμφωνα με το νέο βιβλίο του Kurzweil, τα νανορομπότ μπορεί να είναι το κλειδί για να σταματήσει η γήρανση του ανθρώπου και να μας αφήσει να ζήσουμε για χιλιάδες χρόνια.

Φυσικά, υπάρχουν πολλές ανησυχίες σχετικά με τη δυνατότητα να ζήσουμε για χιλιάδες χρόνια – πόσο μάλλον για πάντα. Και όμως, η αντιγηραντική θεραπεία συνεχίζει να αποτελεί κοινό επίκεντρο έρευνας για τους καταξιωμένους επιστήμονες. Ενώ πολλοί επιδιώκουν να επιβραδύνουν τη φθορά του σώματός μας και απλώς να παρατείνουν τη ζωή μας, άλλοι, όπως ο Kurzweil, φαίνεται να έχουν πιο υψηλούς στόχους.

Ο Kurzweil γράφει εκτενώς για τη χρήση της νανοτεχνολογίας για την επιδίωξη αυτή τόσο στο νέο του βιβλίο με τίτλο The Singularity is Nearer όσο και σε ένα δοκίμιο που δημοσιεύθηκε στο Wired. Και τα δύο συζητούν την ανάμειξη της βιοτεχνολογίας με την τεχνητή νοημοσύνη για να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την αδύναμη ανθρώπινη ζωή μας μειώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο την ανθρώπινη γήρανση.

Βλέπετε, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με τη γήρανση είναι ότι τα σώματά μας και τα κύτταρα αρχίζουν να συσσωρεύουν λάθη καθώς περισσότερα κύτταρα αναπαράγονται ξανά και ξανά. Πολλές θεραπείες κατά της γήρανσης επιδιώκουν να μειώσουν αυτά τα λάθη, επιτρέποντας στο σώμα να αυτοεπιδιορθώνεται πιο γρήγορα – και έτσι να επιβραδύνει τη γήρανση συνολικά. Για τον Kurzweil, η μόνη λύση εδώ είναι να “θεραπεύσουμε την ίδια τη γήρανση”. Ένας υψηλός στόχος, σίγουρα.

Φυσικά, ο Kurzweil παραδέχεται ότι οι προβλέψεις του μπορεί να ακούγονται παράλογες προς το παρόν, αλλά πιστεύει ότι οι εξελίξεις στα ιατρικά νανορομπότ θα μας βοηθήσουν σύντομα να θεραπεύσουμε την ανθρώπινη γήρανση σε όλο το φάσμα. Κάθε ανθρώπινο σώμα μπορεί ακόμη και να χρειαστεί έως και μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια νανορομπότ για να επισκευάσει και να επαυξήσει τα υποβαθμισμένα όργανα και να τα διατηρήσει σε άριστη κατάσταση.

Ωστόσο, αυτό είναι μόνο το όραμα ενός ανθρώπου για το μέλλον. Έτσι, αν η ιδέα να έχετε εκατοντάδες εκατομμύρια νανορομπότ να διατρέχουν το σώμα σας δεν είναι ακριβώς δελεαστική, μάλλον δεν είστε οι μόνοι. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν οι προβλέψεις του Kurzweil επαληθευτούν – αν και, με βάση την τρέχουσα κατάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, δεν είναι κάτι που μπορεί να συμβεί “αύριο”.

Δεν υπάρχουν σχόλια