Πόλεμος EE – Big Tech: Γιατί η Κομισιόν κυνηγά τους τεχνολογικούς γίγαντες
Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές χτύπησαν τη Microsoft την Τρίτη με αντιμονοπωλιακές κατηγορίες ότι ο γίγαντας λογισμικού ομαδοποιεί άδικα το Teams, την εφαρμογή τηλεδιάσκεψης, με τη σουίτα Office, την πρώτη τέτοια απεργία στην εταιρεία εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.
Μια ημέρα νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κατηγορήσει την Apple ότι παραβίασε τους νέους κανόνες «gatekeeper» με τους περιορισμούς της σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι προγραμματιστές εφαρμογών θα μπορούσαν να εμπορεύονται στους πελάτες τους στο App Store της.
O «πόλεμος» ΕΕ – Big Tech
Η προσπάθεια της ΕΕ να υποτάξει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας μετά από χρόνια καταγγελιών από νεοσύστατες επιχειρήσεις και ακτιβιστές ότι οι ρυθμιστικές αρχές αντέδρασαν πολύ αργά σε έναν ταχέως εξελισσόμενο τομέα και ότι δεν διέθεταν τα νομικά εργαλεία για να αντιμετωπίσουν την αντιανταγωνιστική συμπεριφορά.
Η Επιτροπή έχει πλέον αρχίσει να επιβάλλει τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές, ένα πρωτοποριακό νομοθέτημα που ψηφίστηκε το 2022 με στόχο το άνοιγμα των αγορών για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις να ευδοκιμήσουν στο μπλοκ.
Η DMA δίνει στην Επιτροπή εξουσίες για τη λεγόμενη «εκ των προτέρων» ρύθμιση, εισάγοντας απαιτήσεις για τις εταιρείες Big Tech να διαχειρίζονται δίκαια τις πλατφόρμες τους ή να αντιμετωπίζουν βαριά πρόστιμα.
«Οι νέες εξουσίες θέτουν κανόνες του δρόμου εκ των προτέρων, ενώ οι παλιοί κανόνες αντιμετωπίζουν αναδρομικά τυχόν ανησυχίες», δήλωσε ο Alec Burnside, συνεργάτης της δικηγορικής εταιρείας Dechert με έδρα τις Βρυξέλλες.
Ποιες κυρώσεις θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες;
Η DMA ορίζει ότι οι εταιρείες, σε μια αρχική παραβίαση των κανόνων, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 10% των παγκόσμιων εσόδων τους. Η ποινή αυτή θα μπορούσε να διπλασιαστεί στο 20% για τους κατ’ επανάληψη παραβάτες.
Αυτό θα μεταφραστεί σε πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα έσοδα της Apple ύψους 383 δισ. δολαρίων πέρυσι θα μπορούσαν να σημαίνουν ποινή έως και 40 δισ. δολαρίων, για παράδειγμα, ενώ οι πωλήσεις της Microsoft ύψους 212 δισ. δολαρίων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιθανό πρόστιμο 20 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, τέτοιες μεγάλες κυρώσεις πολύ σπάνια υλοποιούνται στην πράξη.
Οι τεχνολογικοί όμιλοι έχουν την επιλογή να προσπαθήσουν να διευθετήσουν μακροχρόνιες υποθέσεις συμφωνώντας να αλλάξουν τις πρακτικές τους. Η Apple, για παράδειγμα, είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ σχετικά με μια αντιμονοπωλιακή έρευνα σχετικά με το σύστημα πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου, δήλωσαν άτομα εξοικειωμένα με την υπόθεση.
Ποια είναι η απάντηση της Big Tech;
Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου αναμένεται να αγωνιστούν στα δικαστήρια της ΕΕ στο Λουξεμβούργο για τα επόμενα χρόνια, καθυστερώντας τον αντίκτυπο των προσπαθειών επιβολής των Βρυξελλών.
Η βιομηχανία τεχνολογίας θα προσπαθήσει να προωθήσει το αφήγημα ότι η ρύθμιση σκοτώνει την καινοτομία. Για παράδειγμα, η Apple δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι καθυστερεί την κυκλοφορία λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης στα iPhone της στην Ευρώπη, κατηγορώντας την αβεβαιότητα που προκαλείται από το DMA για το πώς θα μπορούσε να συνδυάσει τις διάφορες υπηρεσίες της.
Ποιος άλλος βρίσκεται στη γραμμή πυρός των Βρυξελλών;
Οι υποθέσεις της ΕΕ εναντίον της Microsoft και της Apple είναι οι τελευταίες σε μια σειρά συνεχιζόμενων μαχών μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών και της Big Tech. Αρκετές άλλες έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η ΕΕ ερευνά τη μητρική του Facebook, Meta, για το πώς μπορεί να υπονομεύει τους ανταγωνιστές της στην απόρρητη διαφήμιση. Κατηγόρησε επίσης την Google για κατάχρηση της εξουσίας της στον τομέα της διαφημιστικής τεχνολογίας. Και οι δύο αυτές ενέργειες εμπίπτουν στους παραδοσιακούς αντιμονοπωλιακούς κανόνες.
«Λευκή γάτα, μαύρη γάτα, δεν έχει σημασία αρκεί να πιάσει το ποντίκι»
Ξεχωριστά, οι Βρυξέλλες χρησιμοποιούν επίσης τις εξουσίες που απέκτησαν με τους νέους ψηφιακούς κανόνες σε μια σειρά πιθανών περιπτώσεων.
Έχει ξεκινήσει διαδικασίες εναντίον της Alphabet για το πώς διαχειρίζεται το δικό της κατάστημα εφαρμογών για κινητά. Έχουν επίσης εκφραστεί ανησυχίες ότι η Google «αυτοπροτιμά» στην αναζήτηση, εισάγοντας τις δικές της υπηρεσίες, όπως τα αποτελέσματα αγορών, μπροστά από τους ανταγωνιστές της.
Η Meta, επίσης, ερευνάται στο πλαίσιο του DMA για το μοντέλο «pay or consent», το οποίο έχει δώσει στους χρήστες της ΕΕ τις επιλογές να πληρώσουν μια συνδρομή ή να συμφωνήσουν με την πολιτική δεδομένων της.
Οι υποθέσεις δείχνουν ότι η ΕΕ υιοθετεί όποιο εργαλείο μπορεί για να προωθήσει τις ανοικτές αγορές για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις τεχνολογίας, λέει ένας νομικός εμπειρογνώμονας με έδρα τις Βρυξέλλες. «Λευκή γάτα, μαύρη γάτα, δεν έχει σημασία αρκεί να πιάσει το ποντίκι», είπε.
Δεν υπάρχουν σχόλια