ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Από την 1η Ιανουαρίου του 2026 (θεωρητικά) η μετάβαση της Ελλάδας στο DVB-T2


 Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδια για τη μετάβαση στο νέο πρότυπο επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης DVB-T2.

Η διαδικασία αυτή θεωρητικά θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2026, με την προϋπόθεση ότι το κοινό θα ενημερωθεί τουλάχιστον 18 μήνες πριν την αλλαγή. Οι πάροχοι ψηφιακής μετάδοσης είναι υπεύθυνοι για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις αλλαγές που θα επηρεάσουν τον εξοπλισμό λήψης των τηλεθεατών. Η περίοδος ενημέρωσης ξεκινά από την έκδοση της απόφασης η οποία είναι η 20η Μαίου του 2024.

Οι αδειοδοτημένοι πάροχοι δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής καλούνται να συνεργαστούν με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να δημιουργήσουν ένα χρονοδιάγραμμα ενεργοποίησης των ραδιοδιαύλων τους σε κάθε περιοχή. Το χρονοδιάγραμμα αυτό πρέπει να υποβληθεί στο Υπουργείο και στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Παράλληλα οι πάροχοι υποχρεούνται να ενεργοποιήσουν ταυτόχρονα τους ραδιοδιαύλους τους σε κάθε Περιοχή Απονομής, σύμφωνα με το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα. Σε περίπτωση μη τήρησης του χρονοδιαγράμματος, προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις.

Το χρονοδιάγραμμα θα καθορίσει τη σειρά και τη χρονική περίοδο ενεργοποίησης των Μονοσυχνικών Δικτύων (SFN) με τους αντίστοιχους ραδιοδιαύλους, απαιτώντας τροποποιήσεις σε υπάρχουσες υπουργικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι ακριβείς ημερομηνίες έναρξης και λήξης της μεταβατικής περιόδου, καθώς και οι λεπτομέρειες της διαδικασίας υιοθέτησης του DVB-T2, θα καθοριστούν με κοινή απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του αρμόδιου για θέματα επικοινωνιών και ενημέρωσης Υπουργού ή Υφυπουργού.

Το πρότυπο DVB-T2 έκανε την εμφάνισή του τον Μάρτιο του 2017, χρησιμοποιώντας τη μορφή βίντεο HEVC/H.265. Από το 2019, εφαρμόστηκε σε εκπομπές στο Ηνωμένο Βασίλειο (Freeview HD, οκτώ κανάλια σε δύο πολυπλέκτες, καθώς και ένας επιπλέον πολυπλέκτης στη Βόρεια Ιρλανδία που μεταφέρει τρία κανάλια SD), την Ιταλία (Europa 7 HD, δώδεκα κανάλια), τη Φινλανδία (21 κανάλια, πέντε σε HD), τη Γερμανία (έξι κανάλια HD (1080p50), τις Κάτω Χώρες (Digitenne, 30 κανάλια HD (1080p50)), Σουηδία (πέντε κανάλια), Ταϊλάνδη (41 κανάλια SD, 9 κανάλια HD), Φλάνδρα (18 κανάλια SD), Σερβία (οκτώ κανάλια), Ουκρανία (32 κανάλια SD και HD σε τέσσερις πολυπλέκτες εθνικής εμβέλειας), Κροατία (όλα τα εθνικά, τοπικά και συνδρομητικά κανάλια), Δανία (δύο πολυπλέκτες συνδρομητικής τηλεόρασης με 20 κανάλια), Ρουμανία (8 κανάλια SD, 1 κανάλι HD) και ορισμένες άλλες χώρες.

Το DVB-T είναι η τεχνολογία που -βάσει νομοθεσίας- έχει επιλέξει η Digea για την ψηφιοποίηση του τηλεοπτικού σήματος στη χώρα μας, κάτι που ισχύει μέχρι σήμερα. Το 2020 υπήρξε δοκιμή της NASA TV σε ανάλυση 4K προκειμένου να δείξει ότι το σύστημα DVB-T2 είναι ικανό για μεταδόσεις σε 4K ανάλυση, με τις συσκευές να είναι σε θέση να το αποκωδικοποιήσουν.

Μέχρι την έναρξη της μεταβατικής περιόδου, εξακολουθούν να ισχύουν οι υπάρχουσες υπουργικές αποφάσεις σχετικά με τον Χάρτη Συχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής Τηλεοπτικού Σήματος

Δεν υπάρχουν σχόλια