H Τεχνητή Νοημοσύνη στη μάχη κατά των αυθαιρέτων στην Ελλάδα
Τέτη Ηγουμενίδη • tigoumenidi@naftemporiki.gr
Σύγχρονες τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι 3D εικόνες επιστρατεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος για την παρακολούθηση του δομημένου περιβάλλοντος, του εντοπισμού και της κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών.
Καθώς διαχρονικά δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της κατασκευής αυθαιρέτων και την ίδια στιγμή η χώρα έχει ανάγκη τα σύγχρονα εργαλεία για την παρακολούθηση του δομημένου περιβάλλοντος, αλλά και περισσότερους μηχανικούς στο δημόσιο, τα συναρμόδια υπουργεία σε συνεργασία με το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) σχεδίασαν, προκειμένου να θεραπεύσουν τα παραπάνω, έργο προϋπολογισμού 123,988 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο τμήμα του θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ από το Εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα διατεθούν 23,997 εκατ. ευρώ.
Εκ πρώτης όψεως ο προϋπολογισμός του έργου ξαφνιάζει. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιοποίησης που έχουν ανακοινωθεί. Την ίδια στιγμή ο τίτλος του – «Εντοπισμός αυθαίρετης δόμησης με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα» – δείχνει περιοριστικός, ενώ το έργο στην ανάλυσή του δεν είναι, καθώς, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:
Προμήθεια δορυφορικών εικόνων για όλη την Επικράτεια και παραγωγή ψηφιακού ορθοφωτοχάρτη αναφοράς για 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Παραγωγή ψηφιακού ορθοφωτοχάρτη ακρίβειας έως 20 εκατ. από αεροφωτογράφηση με επανδρωμένο αεροσκάφος, κατά προτεραιότητα σε περιοχές με αυξημένα προβλήματα αυθαίρετης δόμησης. Δημιουργία ψηφιακού μοντέλου εδάφους και επιφάνειας και ψηφιοποίηση περίπου 2.020.000 κτισμάτων. Υπολογισμός κάλυψης και συνολικής δομημένης επιφάνειας κάθε κτίσματος και δημιουργία 3D μητρώου κτιρίων. Χρήση μηχανικής μάθησης και προσαρμοσμένων αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης. Εγκατάσταση και λειτουργία UAV σταθμών σε κρίσιμες περιοχές που θα υποδειχθούν, με σκοπό τη συχνή περιοδική φωτοληψία, κ.ά.
Περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία Γραφείου Συντονισμού και παροχή υπηρεσιών υποστήριξης για την παρακολούθηση της αυθαίρετης δόμησης κατά το χρονικό διάστημα υλοποίησης του έργου, καθώς και για περίοδο 8 ετών από έμπειρους μηχανικούς. Εδώ αποκαλύπτεται η «γύμνια» του δημοσίου. Δεν έχει τον αναγκαίο αριθμό στελεχών για να επιτηρήσει το δομημένο περιβάλλον και να αποτρέψει την αυθαίρετη δόμηση.
Στο μεταξύ πολλές από τις δράσεις του εν λόγω έργου, που θα εκτελεστεί από το ΤΕΕ, δείχνουν να συμπληρώνουν τον ψηφιακό χάρτη που επίσης υλοποιεί το Τεχνικό Επιμελητήριο, ενώ σε κάθε περίπτωση το ΤΕΕ θα πρέπει να προχωρήσει τις διαδικασίες με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό προκειμένου να προλάβει τις προθεσμίες του Ταμείου Ανάκαμψης.
Δεν υπάρχουν σχόλια