ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γερμανοί επίστημονες θα χειριστούν ένα αεροσκάφος μόνο με το... μυαλό

Νέες τεχνολογίες που κάνουν την εμφάνιση τους, μας δίνουν την δυνατότητα να κάνουμε πράγματα που δεν είχαμε φανταστεί. Πρόσφατα μάθαμε ότι ένας παραπληγικός έφηβος θα δώσει την πρώτη πάσα στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, ελέγχοντας με τον εγκέφαλο του ένα ρομποτικό εξωσκελετό. Τώρα μαθαίνουμε ότι μπορούμε να πετάξουμε αποτελεσματικά ένα αεροπλάνο, χρησιμοποιώντας τις… “σκέψεις μας”.
Μία ομάδα επιστημόνων, από το Τεχνικό Πανεπιστήμιου του Μονάχου στη Γερμανία μαζί με το αντίστοιχο πανεπιστήμιο στο Βερολίνο, όχι μόνο πραγματοποιήσαν επίδειξη της τεχνολογίας, που επιτρέπει σε κάποιον να πιλοτάρει ένα αεροπλάνο χωρίς να έχει καμία απολύτως εμπειρία, αλλά έδειξαν και το πόσο ακριβής είναι. Η ομάδα των επιστημόνων με επικεφαλής τον Καθηγητή Florian Holzapfel, πραγματοποίησαν δοκιμές με 7 ανθρώπους –ο ένας δεν είχε σχετική εμπειρία- χρησιμοποιώντας ένα εξομοιωτή πτήσεων, και από ότι φαίνεται όλοι πέρασαν το τεστ χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.

Για να καταστεί δυνατή η επικοινωνία του εγκεφάλου των χειριστών με τα χειριστήρια και τις λειτουργίες του εξομοιωτή, όλα τα άτομα φορούσαν ένα ειδικό σκούφο με ηλεκτρόδια –σαν αυτά που χρησιμοποιούνται για εγκεφαλογραφήματα. Τα σήματα που έστελνε στη συνέχεια ο εγκέφαλος μεταφράζονταν σε εντολές χρησιμοποιώντας ένα ειδικό αλγόριθμο που αναπτύχθηκε από επιστήμονες στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Σύμφωνα με τον Tim Fricke, που είναι επικεφαλής της ομάδας πίσω από το project Brainflight –το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση- ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να κάνουν τις πτήσεις με αεροπλάνο πιο εύκολες και προσιτές στους ανθρώπους. Μπορεί ο μέσος άνθρωπος να μην καταφέρει πολύ σύντομα να πετάξει ένα αεροπλάνο με το… μυαλό του, ωστόσο η νέα αυτή τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνει τις πτήσεις ασφαλέστερες, αφού μεταξύ άλλων θα δώσει στους πιλότους την ελευθερία να κάνουν περισσότερα πράγματα μέσα στο πιλοτήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια