ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Sapphire 7730 1GB GDDR5 & 2GB GDDR3

Δύο οικονομικές κάρτες γραφικών για να αντικαταστήσετε το onboard κύκλωμα.
Δύο οικονομικά μοντέλα για όσους ψάχνουν μια κάρτα γραφικών για να αντικαταστήσουν το onboard κύκλωμα έφθασαν στα PC Labs από τη Sapphire. Οι δύο κάρτες στηρίζονται στον πυρήνα Cape Verge LE της AMD στα 28nm και στην αρχιτεκτονική GCN, που η AMD εισήγαγε για πρώτη φορά το 2010.
 Εξωτερικά, οι κάρτες είναι πανομοιότυπες, καθώς διαθέτουν μπλε PCΒ, το ίδιο σύστημα ψύξης –επίσης με μπλε ανεμιστήρα– και τον λογότυπο της Sapphire, ενώ προσφέρουν ακριβώς τις ίδιες επιλογές συνδεσιμότητας: μία έξοδο D-Sub, μία DVI και μία HDMI. Αν όμως αφαιρέσετε το σύστημα ψύξης, θα διαπιστώσετε ότι διαφέρουν στην ποσότητα αλλά και στον τύπο τής εγκατεστημένης μνήμης, καθώς η μία διαθέτει 1GB μνήμη GDDR5 με συχνότητα λειτουργίας στα 4.500MHz, ενώ η άλλη 2GB μνήμης τύπου GDDR3 με συχνότητα λειτουργίας στα 1.800MHz. Κάπως έτσι, η κάρτα των 2GB μπορεί να είναι πιο “άνετη” όσο αυξάνετε τις ρυθμίσεις της ποιότητας των textures σε κάποιο παιχνίδι, όμως η κάρτα με το 1GB μνήμης GDDR5 έχει μεγάλο πλεονέκτημα στο memory bandwidth, γεγονός που αντικατοπτρίστηκε σε όλες τις μετρήσεις, με υψηλότερες τελικά επιδόσεις.
 Για να αναλύσουμε και λίγο τα νούμερα των μετρήσεων, αμφότερες τις κάρτες θα ήταν σκόπιμο να μην τις χρησιμοποιήσετε σε ανάλυση υψηλότερη των 1.600x1.200, ενώ η ποιότητα των γραφικών θα πρέπει να είναι ρυθμισμένη στο medium, καθώς στα high το frame rate κινείται κάτω από τα 30fps, με αποτέλεσμα η εμπειρία gaming να μην είναι ιδιαίτερα ομαλή. 
Σε κάθε περίπτωση, τα νούμερα των επιδόσεων είναι περίπου διπλάσια από αυτά που μπορεί να δώσει η onboard GPU ενός Core i7-4470K, και γύρω στο 30% πάνω από την HD8760D που χρησιμοποιεί η APU A10-6800K της ίδιας της AMD. Αν πάλι σκέφτεστε να συνδυάστε δύο κάρτες για να επιτύχετε ακόμα υψηλότερες επιδόσεις, η δυνατότητα υπάρχει. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση ο συνδυασμός τους επέφερε αρνητικά αποτελέσματα στις μετρήσεις [καθώς οι δύο κάρτες δεν ήταν όμοιες], δηλαδή μικρότερες επιδόσεις απ' ό,τι στη μονή διάταξη. Για τον λόγο αυτό δεν θα δείτε μετρήσεις σε διάταξη CrossFire στα διαγράμματα. 
Με κόστος λίγο κάτω από τα 80 ευρώ, οι δύο κάρτες τής Sapphire αποτελούν μία πολύ καλή αναβάθμιση για τους χρήστες που θέλουν να χτίσουν ένα σύστημα χαμηλού κόστους, το οποίο όμως να μην περιορίζεται στο casual gaming, δεδομένου ότι προσφέρουν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις από τα onboard συστήματα γραφικών.

Χαρακτηριστικά: 

Sapphire 7730 1GB GDDR5
GPU Cape Verde LE
Μνήμη [Μέγεθος/Τύπος] 1.024MB/GDDR5
Stream processors 384
Συχνότητα GPU/Shaders/Μνήμης 800MHz [900MHz Boost]/Δ/Α/4.500MHz
Είσοδοι/Έξοδοι D-Sub, DL-DVI, 1x DP, 1x HDMI

Sapphire 7730 2GB GDDR3
GPU Cape Verde LE
Μνήμη [Μέγεθος/Τύπος] 2.048MB/GDDR3
Stream processors 384
Συχνότητα GPU/Shaders/Μνήμης 800MHz [900MHz Boost]/Δ/Α/1.800MHz
Είσοδοι/Έξοδοι D-Sub, DL-DVI, 1x DP, 1x HDMI

Δεν υπάρχουν σχόλια