ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Μάχη» στους αιθέρες Google - Facebook

Η εμπορική χρήση των drones αναμένεται να επιτραπεί το 2015 στις Ηνωμένες Πολιτείες με την Titan Aerospace που απέκτησε η Google να δηλώνει ότι θα έχει έτοιμα τα πρώτα της μοντέλα.
Η εμπορική χρήση των drones αναμένεται να επιτραπεί το 2015 στις Ηνωμένες Πολιτείες με την Titan Aerospace που απέκτησε η Google να δηλώνει ότι θα έχει έτοιμα τα πρώτα της μοντέλα.
Του Δημήτρη Μαλλά
dmallas@pegasus.gr
Μέχρι τώρα, τα μη επανδρωμένα αεριωθούμενα οχήματα (drones) ήταν γνωστά για τη χρήση τους σε στρατιωτικές αποστολές. Τις τελευταίες, όμως, εβδομάδες, βρίσκονται στο προσκήνιο και των συζητήσεων για το μέλλον του Διαδικτύου! Ο λόγος είναι το ξαφνικό ενδιαφέρον που επιδεικνύουν δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών, η Google και το Facebook, οι οποίες θεωρούν τα drones σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής τους να παρέχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο ακόμη και σε περιοχές όπου απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις, προκειμένου να καλυφθούν από τις υφιστάμενες δικτυακές τεχνολογίες.
Την αρχή έκανε στο τέλος Μαρτίου όταν το Facebook γνωστοποίησε ότι προσέλαβε ορισμένα από τα βασικά στελέχη της βρετανικής Ascenta, προκειμένου να βοηθήσουν στη δημιουργία drones που θα κινούνται με ηλιακή ενέργεια και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε απομονωμένες περιοχές του πλανήτη.
«Μάχη» στους αιθέρες Google - Facebook
Σημειωτέον πως μία από τις βασικές πρωτοβουλίες του Facebook που προωθεί ιδιαίτερα ο επικεφαλής του, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, είναι το Internet.org, το οποίο έχει ως στόχο να προσφέρει πρόσβαση στο Internet σε όλους τους κατοίκους του πλανήτη.
Το Facebook φημολογείτο ότι ενδιαφερόταν για την απόκτηση μίας αντίστοιχης εταιρείας, ονόματι Titan Aerospace. Όμως, τελικώς, η τελευταία κατέληξε στη Google, η οποία επίσης θέλει να προσφέρει πρόσβαση ακόμη και στα πιο δυπρόσιτα σημεία του πλανήτη. Απλώς, μέχρι τώρα υπήρχε η αίσθηση ότι η Google θα προωθούσε αυτό το πλάνο χρησιμοποιώντας ειδικά μπαλόνια.
Ο αμερικανικός κολοσσός δεν έχει εγκαταλείψει το Project Loon που αφορά τα προαναφερθέντα μπαλόνια, αλλά σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα drones της Titan Aerospace συμπληρωματικά.
Τι είναι;
Τα drones είναι κατά κάποιον τρόπο αεροσκάφη τα οποία καθοδηγούνται από το έδαφος. Τα τελευταία χρόνια έγιναν γνωστά λόγω ότι χρησιμοποιήθηκαν για στρατιωτικές αποστολές από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι πως μπορούν να παραμείνουν επί μεγάλα χρονικά διαστήματα στον αέρα, ενώ στην περίπτωση των ηλιακών drones με τα οποία ασχολείται η Titan Aerospace, θεωρητικά δεν θα χρειάζεται να προσγειωθούν ποτέ.
Πέραν των στρατιωτικών χρήσεών τους υπάρχουν και οι εμπορικές χρήσεις. Μέχρι στιγμής, βέβαια, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει και το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για μικρά αεροσκάφη. Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών έχει απαγορεύσει την εμπορική χρήση των drones, αλλά ευελπιστεί ότι μέχρι το 2015 θα έχει καταφέρει να δημιουργήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο και να επιτρέψει τη χρήση τους. Τότε, αναμένεται και η Titan Aerospace να έχει έτοιμα τα πρώτα της μοντέλα.
Πέραν του Διαδικτύου, τα drones μπορούν να έχουν και άλλες εμπορικές χρήσεις. Όπως, για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθούν για την ταχεία μεταφορά αγαθών, όπως τουλάχιστον έδειχνε σε ένα video της πριν από μερικούς μήνες η Amazon. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε, βέβαια, για μικρού μεγέθους drones και το ερώτημα είναι, βέβαια, αν το κόστος μεταφοράς θα είναι σε τέτοια επίπεδα ώστε να το προτιμούν οι καταναλωτές.
Ψηφιακό χάσμα
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα drone μπορεί να υποκαταστήσει έναν δορυφόρο με κόστος πολύ χαμηλότερο. Η υπάρχουσα τεχνολογία προσφέρει τη δυνατότητα για συνδέσεις με ταχύτητες που φθάνουν το 1 Gbps, δηλαδή μπορούν να συναγωνιστούν εκείνες των ενσύρματων δικτύων που θα δούμε σε 4-5 χρόνια να υλοποιούνται εμπορικά σε διάφορα σημεία του κόσμου. Αυτός είναι και ο λόγος που η Google και το Facebook ενδιαφέρονται τόσο.
Για τις συγκεκριμένες εταιρείες το ζητούμενο είνα η αύξηση της χρήσης του Διαδικτύου και ειδικά η προσθήκη όλο και περισσότερων νέων χρηστών.
Αυτή τη στιγμή, στις ανεπτυγμένες αγορές, όπου υπάρχουν και οι σχετικές τηλεπικοινωνιακές υποδομές, τα ποσοστά διείσδυσης του Διαδικτύου είναι αρκετά υψηλά. Οπότε το ζητούμενο είναι να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το Internet και τα περίπου 5 δισεκατομμύρια ανθρώπων που δεν είναι αυτή τη στιγμή συνδεδεμένα. Οπότε σε αυτή την περίπτωση έχει νόημα να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια