ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα καλύτερα videogames του 2017

Ακόμα μία γεμάτη από κάθε άποψη χρονιά για τη βιομηχανία και την αγορά των videogames φτάνει στο τέλος της. Nintendo Switch και Xbox One X, δύο νέες κονσόλες –και μία νέα πλατφόρμα- μας προσέφεραν σπουδαίες στιγμές μέσα στη χρονιά, με το πρώτο να ξεπερνά κάθε προσδοκία, σηματοδοτώντας το μεγάλο comeback της Nintendo, αυτό που τόσο πολύ είχε ανάγκη και η ίδια η εταιρεία αλλά και ολόκληρη η βιομηχανία του gaming –χαρίζοντάς μας παράλληλα και δύο από τους καλύτερους τίτλους που έχουμε δει ποτέ, ανεξαρτήτως κονσόλας.

Για μία ακόμα χρονιά όμως, τα φώτα έπεσαν επάνω στα παιχνίδια, τις αποκλειστικές και multiformat κυκλοφορίες που μαγνήτισαν το ενδιαφέρον των παικτών, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες, και μας χάρισαν ουκ ολίγες στιγμές αλήστου μνήμης. Πιστοί στο ραντεβού μας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά (μπορείτε να δείτε εδώ τους τίτλους που ξεχωρίσαμε το 2015 και το 2016) έχουμε συγκεντρώσει για εσάς τα πρώτα των πρώτων, τα παιχνίδια εκείνα για τα οποία θα μνημονεύουμε στο μέλλον τη χρονιά που ετοιμάζεται να μας αποχαιρετίσει.

Ελάτε να τα δούμε παρέα, περιμένοντας και τις δικές σας απόψεις…

*Για τις αποκλειστικότητες δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν τα PC.
**Σε σχέση με πέρυσι έχει προστεθεί η κατηγορία για την καλύτερη αποκλειστικότητα του Switch.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Το παιχνίδι της χρονιάς

Το 2017 θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη μας αφού εκτός όλων των άλλων, μας χάρισε και ένα από τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών. Ο λόγος για το The Legend of Zelda: Breath ofthe Wild, τον τίτλο μόνο και μόνο για τον οποίο αξίζει να επενδύσει κανείς στο Switch. Ένα εκπληκτικό παιχνίδι με απίστευτο περιεχόμενο, ικανό να “μιλήσει” στον καθένα. Δεκάδες ώρες gameplay, αμέτρητα quests, ατελείωτες δραστηριότητες και στοιχεία role playing, όλα αυτά σε έναν υπέροχο κόσμο που καλεί τους παίκτες να τον εξερευνήσουν προσφέροντάς τους μία απολαυστική αίσθηση ελευθερίας. Μία μοναδική εμπειρία χωρίς φραγμούς και περιορισμούς και ένα παιχνίδι που προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του παίκτη. Κλασσικό και συνάμα μοντέρνο, ένας άξιος συνεχιστής της παράδοσης των Zelda.

Παραλίγο πρώτα: Super Mario Odyssey, Horizon Zero Dawn, NieR: Automata, Nioh

Δημοσιευμένη Εικόνα

Καλύτερη αποκλειστικότητα PS4

Με το Horizon Zero Dawn, η Sony απέδειξε πως δεν το ‘χει σε τίποτα να λανσάρει από το πουθενά μία νέα IP, δημιουργώντας έτσι ένα franchise, την επιτυχία του οποίου μπορεί κάλλιστα να εξαργυρώσει τα επόμενα χρόνια. Το δυνατότερο στοιχείο του τίτλου της Guerilla Games, είναι ο μετά-αποκαλυπτικός κόσμος του που συνδυάζει μαεστρικά τις κυρίαρχες δυνάμεις του πολύ μακρινού παρελθόντος και του –ας πούμε- πολύ μακρινού μέλλοντος, ήτοι τους δεινόσαυρους και τις μηχανές. Το δέος που νιώνει κανείς καθώς η πρωταγωνίστρια του τίτλου, Aloy, περνά δίπλα από τα κολοσσιαία τέρατα ή ετοιμάζεται να κάνει πράξη καθετί φονικό έμαθε στις περιπέτειές της, απλά δεν περιγράφεται. Το Horizon Zero Dawn αποτελεί μία υπέροχη περιπέτεια σε έναν μαγικό κόσμο και έναν από τους βασικούς λόγους –πλέον- για να επενδύσει κανείς στο PS4.

Παραλίγο πρώτα: NieR: Automata, Uncharted: The Lost Legacy, Nioh, Persona 5

Δημοσιευμένη Εικόνα

Καλύτερη αποκλειστικότητα Xbox One

Τι κι αν χρειάστηκε περίπου μία τριετία από τότε που το είδαμε για πρώτη φορά για μερικά δευτερόλεπτα –σε εκείνη τη συνέντευξη Τύπου της Microsoft στην E3 του 2014- μέχρι τη στιγμή που κυκλοφόρησε; Το Cuphead απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι και η αναμονή άξιζε, και ένα platformer με αισθητική κινουμένων σχεδίων του ’30 είναι ικανό να αφήσει πίσω του ονόματα όπως το Forza, το Halo (έστω και ως Halo Wars), ακόμα και το χιλιοπροβεβλημένο φέτος PUBG. Πανέμορφα γραφικά, περιβάλλοντα που βρίθουν λεπτομερειών, υπνωτιστικά ομαλό animation, εμπνευσμένοι χαρακτήρες αλλά και βαθμός δυσκολίας που χρόνια είχαμε να συναντήσουμε, συνθέτουν το προφίλ ενός εξαιρετικά χαριτωμένου παιχνιδιού που ταξιδεύει τον παίκτη σε άλλες εποχές, τιμωρώντας τον την ίδια στιγμή για κάθε του λάθος. Εντάξει, το περιμέναμε καλό, αλλά όχι τόσο.

Παραλίγο πρώτα: Forza Motorsport 7, Halo Wars 2, PlayerUnknown's Battlegrounds, Super Lucky'sTale

Δημοσιευμένη Εικόνα

Καλύτερη αποκλειστικότητα Switch

Το ξεκίνημα του Switch είναι μέχρι στιγμής ονειρεμένο και σε αυτό, όσο να ‘ναι, το The Legend ofZelda: Breath of the Wild έχει παίξει τον ρόλο του. Η ποιότητα του παιχνιδιού είναι τέτοια που μοιραία αυτό έχει επισκιάσει κάθε άλλη κυκλοφορία για την πλατφόρμα. Η ατελείωτη εξερεύνηση, το μοναδικό περιεχόμενο και ο γεμάτος μυστικά κόσμος του Breath of the Wild, συνθέτουν ένα παζλ ικανό να πείσει ακόμα και τους πλέον δύσκολους να προτιμήσουν το Switch. Ο τίτλος της Nintendo βρίσκει τον τρόπο να εκπλήσσει τον παίκτη, ακόμα και έπειτα από δεκάδες ώρες gameplay, χαρίζοντάς του μία εμπειρία που εντείνεται σταδιακά μέχρι την κορύφωσή της. Ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που έχει δημιουργήσει ποτέ η Nintendo, το Breath of the Wild έγινε ήδη για το Switch ό,τι το Halo για το Xbox και το Gran Turismo το PlayStation.

Παραλίγο πρώτα: Super Mario Odyssey, Mario Kart 8, Xenoblade Chronicles 2, Stardew Valley

Δημοσιευμένη Εικόνα

Καλύτερο indie game

Εμπνευσμένοι από την επιτυχία που γνώρισαν στα τέλη της περασμένης δεκαετίας indie τίτλοι όπως το Super Meat Boy, οι Τσαντ και Τζάρεντ Μόλντεναουερ, συνέλαβαν την ιδέα για το Cuphead το 2013. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, το StudioMDHR ανέβασε το πρώτο βίντεο του παιχνιδιού στο YouTube και παρ’ ότι η προβολή που έλαβε ήταν μικρή, ένα link του έφτασε μέχρι το NeoGAF. Εκεί ήταν που το είδε για πρώτη φορά άνθρωπος της Microsoft. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία: το παιχνίδι εμφανίστηκε για τέσσερα δευτερόλεπτα σε ένα πολυσυλλεκτικό βίντεο για τα indies του Xbox One στην E3 του 2014, για να έρθει η αποκλειστική παρουσία σε εκείνη του 2015. Το Cuphead εξελίχθηκε σε κάτι περισσότερο από την αποκλειστικότητα που περίμεναν όλοι οι κάτοχοι Xbox One: ένα λαμπρό παράδειγμα για κάθε indie developer.

Παραλίγο πρώτα: Undertale, Thimbleweed Park, What Remains of Edith Finch, Night in the Woods

Δημοσιευμένη Εικόνα

Καλύτερη συλλογή

Υπήρχαν πολλοί λόγοι που μας έκαναν να ανυπομονούμε για το Crash Bandicoot N. Sane Trilogy. Κατ’ αρχάς, το τελευταίο παιχνίδι της σειράς είχε εμφανιστεί το 2010 –αν μιλάμε για platformer, τότε πάμε ακόμα πιο πίσω, σχεδόν μία δεκαετία. Επιπρόσθετα επρόκειτο για μία συλλογή με τους τρεις, κατά γενική ομολογία, καλύτερους τίτλους του Crash: το πρώτο Crash Bandicoot, το Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back και το Crash Bandicoot: Warped που κυκλοφόρησαν την τριετία 1996-1998, άπαντες παραγωγής Naughty Dog. Η επιτυχία της συλλογής οφείλεται κατά κύριο λόγο στη δουλειά της Vicarious Visions η οποία δεν έκανε ένα απλό remake στα αρχικά παιχνίδια αλλά τα ξαναέστησε από την αρχή, έχοντας ως βάση τα σχέδια της Naughty Dog. Δεν δίστασε μάλιστα να συμβουλευτεί τους ίδιους τους παίκτες, θέλοντας να βεβαιωθεί ότι το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν όπως έπρεπε –και τα κατάφερε περίφημα.

Παραλίγο πρώτα: The Walking Dead: The Telltale Collection, WipEout Omega Collection, Resident Evil Revelations Collection, Outlast Trinity

Δημοσιευμένη Εικόνα

Καλύτερο soundtrack

Σε μια χρονιά που μας χάρισε εκπληκτικά soundtracks, αυτό του Cuphead κατάφερε να ξεχωρίσει. Πάνω από τρεις ώρες τζαζ μελωδιών που παραπέμπουν στη δεκαετία του ’30 και είναι ασορτί με τη γενικότερη αισθητική του παιχνιδιού, υπόσχονται να ταξιδέψουν νοερά τον ακροατή, είτε παίζει εκείνος, είτε όχι. Δεν έχει σημασία αν ακούτε το soundtrack του Cuphead στο iPod ή το YouTube: πατώντας “play” θα αισθανθείτε τη βελόνα του πικάπ να εφαρμόζει πάνω στο βινύλιο, καθώς ξεκινά ένα ιδιαίτερο ταξίδι στον χρόνο. Οι δημιουργίες του Κρις Μάντιγκαν, συνθέτη και παίκτη κρουστών από το Τορόντο είναι πανέμορφες με τις επιρροές των Ντιουκ Έλινγκτον, Καμπ Κάλογουεϊ και Σκοτ Τζόπλιν να είναι εμφανείς. Η δε κασετίνα με τα τέσσερα βινύλια που απαρτίζουν το soundtrack, είναι πραγματικό έργο τέχνης.

Παραλίγο πρώτα: The Legend of Zelda: Breath of the Wild, NieR: Automata, Persona 5, Shovel Knight

Δημοσιευμένη Εικόνα

Μεγαλύτερη έκπληξη

Το παιχνίδι που έβαλε ουσιαστικά στη ζωή μας το είδος των battle royale, το PlayerUnknownsBattleGrounds, κυκλοφόρησε μέσω του Steam Early Access τον Μάρτιο και προκάλεσε πανικό. Οι 20 εκατ. πωλήσεις του άλλωστε ενώ ακόμα βρισκόταν σε beta έκδοση, λένε πολλά. Το πολύ ενδιαφέρον κόνσεπτ του PUBG (έως 100 παίκτες σε έναν χάρτη που διαρκώς μικραίνει, παλεύουν για την επιβίωσή τους σκοτώνοντας ό,τι κινείται) με την αμείωτη δράση και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον, το κατέστησαν ιδιαίτερα δημοφιλές στην αγορά των e-sports, με την επιτυχία του στα PC να αποτελεί παράλληλα το διαβατήριό του για τις κονσόλες, όπου και κυκλοφόρησε αποκλειστικά στο Xbox One. Αν κάτι κάνει τα παραπάνω ακόμα πιο εντυπωσιακά, είναι η ημιτελής κατάσταση του PUBG όταν διατέθηκε αρχικά σε κάθε πλατφόρμα που όπως φαίνεται, ουδόλως πτόησε τον κόσμο.

Παραλίγο πρώτα: Prey, Resident Evil 7: Biohazard, Nioh, Cuphead

Δημοσιευμένη Εικόνα

Μεγαλύτερη απογοήτευση

Το Mass EffectAndromeda είχε όλα τα φόντα να οδηγήσει την αγαπημένη σειρά σε νέες, ακόμα πιο ενδιαφέρουσες ατραπούς. Εν τέλει, μας μένει στο μυαλό για δύο λόγους: το άκομψο τέλος των Mass Effect και το κλείσιμο της BioWare Montreal. Η δουλειά της τελευταίας δεν ήταν απλά μέτρια: ήταν κακή. Απαράδεκτο animation –τα memes δεν έχουν τελειωμό- και γενικώς προβληματικός τεχνικός τομέας, αδιάφορο στόρι, συζητήσιμοι μηχανισμοί στις μάχες και, το κυριότερο, μία εμπειρία που δεν πλησίαζε ούτε κατά διάνοια εκείνη της πρώτης τριλογίας. Οι κριτικές ήταν κακές, ο κόσμος δεν “τσίμπησε”, οι φίλοι της σειράς έμειναν να αναπολούν το παρελθόν και στην EA, αναλογιζόμενοι την ευκαιρία που έχασαν, πήραν σκούπα και “τελείωσαν” με συνοπτικές διαδικασίες καθετί τους θύμιζε τα Mass Effect. Μέχρι νεοτέρας…

Παραλίγο πρώτα: Star Wars Battlefront II, For Honor, Gran Turismo Sport, Tom Clancy's Ghost Recon Wildlands

Δημοσιευμένη Εικόνα

Πλατφόρμα της χρονιάς

Έναν χρόνο πριν, όλοι αναρωτιούνταν αν το Switch θα ήταν το νέο Wii ή Wii U. Εν τέλει, άπαντες διαψεύστηκαν καθώς η νέα κονσόλα της Nintendo γράφει τη δική της ιστορία. Έχοντας ξεπεράσει τις 10 εκατ. πωλήσεις –χωρίς να συνυπολογίζουμε την εορταστική περίοδο που διανύουμε- και παράλληλα κάθε προσδοκία, το Switch ήρθε να δώσει πνοή στην αγορά του gaming με τον εναλλακτικό του χαρακτήρα. Συνδυάζοντας τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα μίας φορητής και μίας οικιακής κονσόλας, προσφέρει την πλέον ολοκληρωμένη εμπειρία gameplay, έχοντας μάλιστα και αυξημένη υποστήριξη από third party εταιρείες (βλ. Skyrim, DOOM, Mario + Rabbids Kingdom Battle κ.α.), έστω κι αν τον χορό σέρνουν τίτλοι της Nintendo όπως οι The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Xenoblade Chronicles 2, Mario Kart 8 και Super Mario Odyssey. Υπερπλήρης λύση τόσο για το σαλόνι, όσο και για το λεωφορείο.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Στούντιο/Εταιρεία της χρονιάς

Η Nintendo έκανε το comeback που ελάχιστοι περίμεναν. Το λανσάρισμα του Switch ήταν ονειρεμένο, βάζοντας την εταιρεία από το Κιότο και πάλι στο παιχνίδι, τη στιγμή που οι first-party τίτλοι του ήταν –οι περισσότεροι τουλάχιστον- ένας κι ένας. Με δημιουργίες όπως τα The Legend of Zelda: Breath of the Wild και Super Mario Odyssey στη Nintendo απέδειξαν ακόμα και στους πλέον δύσπιστους πως δεν έχουν χάσει ούτε την αίγλη, ούτε την ικανότητά τους να δημιουργούν τίτλους που προσφέρουν ποιοτική ψυχαγωγία δεκάδων ωρών. Το Switch έχει θέσει τις βάσεις για κάτι πολύ καλύτερο, με τη Ninty μάλιστα να υπόσχεται ακόμα περισσότερα, τουλάχιστον σε επίπεδο παιχνιδιών (Pokemon, Kirby, Metroid Prime 4, Yoshi). Το δίπολο Sony-Microsoft έσπασε από τη μόνη ίσως εταιρεία που θα μπορούσε να κάνει ποτέ κάτι τέτοιο.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Η στιγμή της χρονιάς

Το Star Wars Battlefront II ήταν ένα από τα “δυνατά χαρτιά” της EA για το 2017. Η τελευταία όμως, φρόντισε να ενσωματώσει σε έναν τίτλο πλήρους τιμής, ένα σύστημα loot boxes που θα ταίριαζε περισσότερο σε free-to-play. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να προκληθεί ένας άνευ προηγουμένου χαμός κατά τη διάρκεια της τελευταίας beta περιόδου –όταν και αποκαλύφθηκαν πλήρως τα σχέδια της εταιρείας- που εντάθηκε ακόμα περισσότερο, χάρη στον ερασιτεχνικό τρόπο με τον οποίο η EA αντιμετώπισε την όλη κρίση. Οι περίπου 40 ώρες παιχνιδιού που χρειάζονταν για το ξεκλείδωμα ενός μόνο ήρωα έκαναν τους παίκτες να αφρίσουν, η απάντηση της EA έγινε το σχόλιο με τις περισσότερες αρνητικές ψήφους στην ιστορία του Reddit, η μετοχή της εταιρείας έπεσε 2,5% σε λίγες ώρες και η έτσι η τελευταία εξαναγκάστηκε από τη Disney σε κωλοτούμπα. Το Battlefront II θα το θυμόμαστε, όμως δυστυχώς γι’ αυτό, για τους λάθους λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια