ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αστεροειδής μεγέθους ελέφαντα «έγλειψε» τη Γη – Εικόνες από το διάστημα

 


Ένας αστεροειδής στο μέγεθος ενός φορτηγού ή ελέφαντα έκανε την Πέμπτη (26.01.2023) ένα από τα κοντινότερα περάσματα από τον πλανήτη Γη που έχει καταγραφεί ποτέ. Σύμφωνα με τη NASA, δεν υπήρχε κίνδυνος να χτυπήσει ο αστεροειδής τη Γη.

Ο μικρός αστεροειδής, που ονομάζεται 2023 BU, πέρασε πάνω από το νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής – σύμφωνα με την NASA – στις 7:27 μ.μ. τοπική ώρα την Πέμπτη (26.01.2023), σε απόσταση περίπου 3.540 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης, εντός της τροχιάς των παγκόσμιων δορυφόρων. Ο ερασιτέχνης αστρονόμος Gennadiy Borisov εντόπισε τον αστεροειδή από το αστεροσκοπείο MARGO στο Nauchnyi της Κριμαίας, το Σάββατο. 

Εάν ο διαστημικός βράχος, ο οποίος εκτιμάται ότι έχει πλάτος 3,5 έως 8,5 μέτρα, είχε κατευθυνθεί προς τη Γη, θα είχε μεταμορφωθεί σε βολίδα μόλις εισερχόταν στην ατμόσφαιρα και θα διαλυόταν. Οποιαδήποτε εναπομείναντα συντρίμμια θα είχαν πέσει στο έδαφος ως μικροί μετεωρίτες, σύμφωνα με τη NASA.

Δείτε βίντεο:

Το Minor Planet Center, το οποίο παρακολουθεί τις θέσεις των δευτερευόντων πλανητών, των κομητών και των διαστημικών πετρωμάτων, έλαβε επίσης πρόσφατες αναφορές για παρατηρήσεις του αστεροειδούς 2023 BU. Μόλις καταγράφηκαν αρκετές παρατηρήσεις, το κέντρο ανακοίνωσε την ανακάλυψη του αστεροειδούς. Υπό την αιγίδα της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, ο οργανισμός είναι υπεύθυνος για την αναγνώριση, τον προσδιορισμό και τα τροχιακά δεδομένα για τέτοια ουράνια αντικείμενα.

Παρατηρητήρια σε όλο τον κόσμο έκαναν περαιτέρω παρατηρήσεις μετά την ανακοίνωση της ανακάλυψης την Κυριακή, επιτρέποντας την ακριβή μέτρηση της τροχιάς του 2023 BU.

Το σύστημα αξιολόγησης κινδύνου πρόσκρουσης Scout στο Κέντρο Μελετών Αντικειμένων κοντά στη Γη της NASA ανέλυσε τα δεδομένα από το Κέντρο Μικρών Πλανητών και προέβλεψε ότι ο αστεροειδής δεν θα χτυπούσε τη Γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια