ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι φθηνότερες και οι ακριβότερες επιλογές για τη θέρμανσή σας

 


Την ώρα που οι τιμές της ενέργειας βρίσκονται στα ύψη, νέα μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ παρουσιάζει τις φθηνότερες και τις ακριβότερες μορφές θέρμανσης.

AD
AD
AD
AD

Στην έρευνα επισημαίνεται παρά τις διακυμάνσεις στις αυξήσεις των ενεργειακών προϊόντων που έχει προκαλέσει η κρίση, δεν υπάρχουν ανακατατάξεις στις τεχνολογίες θέρμανσης ως προς τις ακριβότερες και τις φθηνότερες. Αντίστοιχα, οι αντλίες θερμότητας αναδεικνύονται ως η οικονομικότερη μέθοδος θέρμανσης.

Φθηνότερο το πετρέλαιο

Η μελέτη «δείχνει» ότι το κόστος θέρμανσης με πετρέλαιο είναι φέτος τουλάχιστον 30% φθηνότερο από την κατανάλωση φυσικού αερίου. Χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το επίδομα θέρμανσης, η χρήση κεντρικής θέρμανσης με αέριο, μέσω ενός λέβητα συμπύκνωσης, σε ένα νοικοκυριό στην Αττική κοστίζει φέτος 19 λεπτά ανά θερμική κιλοβατώρα. Ελαφρώς μικρότερο είναι το κόστος στην περίπτωση αυτόνομης θέρμανσης, στα 18 λεπτά ανά Kwh.

Το συγκεκριμένο κόστος είναι συγκρίσιμο με το πετρέλαιο θέρμανσης, μόνο στην περίπτωση του παλιού λέβητα πετρελαίου, ο οποίος έχει μειωμένη απόδοση. Εκεί το κόστος θέρμανσης ανέρχεται σε 16,6 λεπτά ανά KWh. Αντίθετα, η διαφορά μεταξύ τους αυξάνεται όταν χρησιμοποιείται ένας συνήθης λέβητας πετρελαίου, καθώς το κόστος ανά KWh είναι στα 13,5 λεπτά.

Λόγω της χαμηλής απόδοσης για ένα τζάκι ανοικτού θαλάμου, κάθε θερμική κιλοβατώρα κοστίζει φέτος 35,3 λεπτά. Αρκετά χαμηλότερη είναι η θέρμανση με τζάκι κλειστού τύπου, καθώς κάθε θερμική κιλοβατώρα κοστίζει 17,7 λεπτά. Αντίστοιχα και στη χρήση λέβητα βιομάζας (πέλετ),το κόστος διαμορφώνεται στα 17,9 λεπτά.

Όσον αφορά στο κόστος θέρμανσης με ηλεκτρικές αντιστάσεις, αν ένας καταναλωτής επιλέξει να καλύψει όλες τις ανάγκες του για θέρμανση (4.500 θερμικές κιλοβατώρες) τον χειμώνα με τη συγκεκριμένη μορφή, για κάθε θερμική κιλοβατώρα, πληρώνει 32,6 λεπτά του ευρώ.AAADADAD

Από την άλλη πλευρά οι αντλίες θερμότητες παραμένουν η τεχνολογία που ανταγωνίζεται σε κόστος το πετρέλαιο και μάλιστα, παρά τις αυξημένες λιανικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Κι αυτό γιατί πρόκειται για την τεχνολογία με τη μεγαλύτερη απόδοση, η οποία ξεπερνά το 100%. Το ίδιο ισχύει και στα κλιματιστικά, τα οποία έχουν απόδοση πάνω από 300%.

Δείτε αναλυτικά τη μελέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια