ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Apple: Θα μπει και αυτή στο παιχνίδι της παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης;

 Apple: Θα μπει και αυτή στο παιχνίδι της παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης;

Με τις Microsoft, Google, Meta και Baidu να ποντάρουν πολλά στην τεχνολογία παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (π.χ. ChatGPTBardErnie bot) ήταν μάλλον αναμενόμενο ότι θα ακούγαμε κάτι αντίστοιχο και για την Apple.

Όπως αναφέρει η The New York Times, τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκε σχετική συζήτηση στα κεντρικά της Apple (Cupertino) με θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, όπου συμμετείχαν πολλές ομάδες της εταιρείας συμπεριλαμβανομένης αυτής που ασχολείται με την ανάπτυξη του ψηφιακού βοηθού Siri.

Σε αυτήν τη συζήτηση δόθηκε ιδιαίτερα έμφαση στα παράπονα που εκφράζουν πολλοί χρήστες για το Siri, διότι το τελευταίο πολλές φορές δεν κατανοεί τα ερωτήματα τους, ειδικά αν η προφορά του χρήστη διαφέρει από αυτήν επάνω στην οποία έχει εκπαιδευτεί το σύστημα. Σε συνέντευξη που παρέθεσε στη NYT John Burke, πρώην μηχανικός της Apple στην ομάδα του Siri, παραδέχτηκε πως η εξέλιξη του ψηφιακού βοηθού είναι αργή λόγω του πολύπλοκου και «χοντροκομμένου» κώδικα που δυσκολεύει ιδιαίτερα την εταιρεία ακόμα και στις πιο βασικές αναβαθμίσεις. Για παράδειγμα, η προσθήκη νέων φράσεων απαιτεί την επαναδημιουργία της βάσης δεδομένων και αυτή η διαδικασία παίρνει σχεδόν 6 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί.

Αν και στην αναφορά της NYT δεν σημειώνεται ξεκάθαρα το ενδεχόμενο η Apple να αναπτύσσει δικό της αντίστοιχο εργαλείο τύπου ChatGPT, υπάρχουν ενδείξεις που φωτογραφίζουν μια τέτοια εξέλιξη. Στην πρόσφατη συνάντηση ακούστηκε πως γίνονται δοκιμές, ενώ η ιστοσελίδα 9to5mac εντόπισε στον κώδικα του tvOS 16.4 ένα νέο framework για «Siri Natural Language Generation».

Ως συνήθως η Apple τηρεί σιγή ιχθύος, άσχετα αν χρησιμοποιεί και εξελίσσει διαρκώς τους δικούς της αλγορίθμους AI για πληθώρα λειτουργιών (π.χ. καλύτερα προτεινόμενα στο πληκτρολόγιο, επεξεργασία φωτογραφίας, crash detection κλπ. Ίσως έχει να πει κάτι περισσότερο για το θέμα στο επερχόμενο WWDC 2023 τον Ιούνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια