ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

To YouTube και το Chat GPT οι νέοι Δούρειοι Ίπποι των χάκερ

 


Σε μια από τις δημοφιλέστερες διαδικτυακές πλατφόρμες στράφηκαν οι χάκερ για να εισβάλουν στους υπολογιστές ανυποψίαστων χρηστών. Όπως αναφέρει η εταιρεία ηλεκτρονικής ασφάλειας CloudSec άρχισαν να διοχετεύουν μαζικά το κακόβουλο λογισμικό τους στο YouTube
. Η εταιρεία αναφέρει ότι έχει αυξηθεί σε ποσοστά 200%-300% ο αριθμός των βίντεο που είναι μολυσμένα με κακόβουλο λογισμικό το οποίο κατά βάση στοχεύει στην διείσδυση σε υπολογιστές χρηστών και την απόσπαση προσωπικών τους δεδομένων και όχι στην πρόκληση ζημιών σε αυτούς.

Οι χάκερ δημιουργούν βίντεο τα οποία αναφέρουν ότι δείχνουν τρόπους (παράνομης) απόκτησης δημοφιλών προγραμμάτων όπως τα Photoshop, Premiere Pro, Autodesk 3ds Max, AutoCAD κ.α., να «κατεβάζουν» δηλαδή αυτά τα προγράμματα χωρίς να πληρώνουν. Μέσα σε αυτά τα βίντεο είναι κρυμμένο το κακόβουλο λογισμικό και μόλις κάποιος χρήστης αποφασίσει να δει κάποιο από αυτά τα βίντεο ανοίγει την πόρτα του υπολογιστή τους στους χάκερ.

Όταν εγκατασταθεί το κακόβουλο λογισμικό αποκτά πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα του χρήστη, συμπεριλαμβανομένων των κωδικών πρόσβασης σε διάφορες υπηρεσίες, κωδικών των πιστωτικών καρτών, αριθμών τραπεζικών λογαριασμών, δεδομένα ψηφιακών πορτοφολιών, στοιχεία για την περιήγηση του χρήστη στο Διαδίκτυο κ.α. Τα δεδομένα αυτά σε πολλές περιπτώσεις γίνονται αντικείμενο πώλησης στη μαύρη αγορά του Διαδικτύου.

Επίσης τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται εμφάνιση παρόμοιων μεθόδων από τους χάκερ με χρήση ως παγίδα το διάσημο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT. Οι χάκερ αναρτούν στα social media και σε ιστοσελίδες διαφημιστικά μηνύματα που καλούν τους χρήστες να δουν περιεχόμενο σχετικό με το ChatGPT και τρόπους δωρεάν χρήσης της συνδρομητικής υπηρεσίας του προγράμματος.

Δεδομένου ότι το YouTube αριθμεί περίπου 2,5 δισ. ενεργούς μηνιαίους χρήστες και το ChatGPT έχει ξεπεράσει τους 100 εκατ. χρήστες και τον αριθμό αυτό να αυξάνεται με ταχύ ρυθμό δεν προκαλεί εντύπωση η στροφή σε αυτά τα δύο μέσα των χάκερ. Για ακόμη μια φορά γίνεται σαφές ότι θα πρέπει οι χρήστες υπολογιστών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο τι αποθηκεύουν στα μηχανήματα τους, στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ανοίγουν και τους συνδέσμους που ενεργοποιούν σε αυτά όπως φυσικά και γενικότερα που πατούν το Enter όταν σερφάρουν στο Διαδίκτυο.

Naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια