Εκρηκτική άνοδος στις ηλεκτρονικές απάτες στην ΕΛΛΑΔΑ
H διείσδυση του Διαδικτύου και η αύξηση των συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα από τη μία και η διαρκής ανανέωση των μεθόδων e-απάτης από την άλλη έχουν ως αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση του κυβερνοεγκλήματος σε τριψήφια ποσοστά την τελευταία τετραετία!
Η ραγδαία αύξηση των υποθέσεων ηλεκτρονικής απάτης ήρθε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, και είναι ένα φαινόμενο που συνεχίζει να προβληματίζει εντόνως αφού όπως δείχνουν τα στοιχεία οι κυβερνοεγκληματίες ανακαλύπτουν συνεχώς νέους τρόπους εξαπάτησης. Τα θύματα των κυβερνοεγκληματιών αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο: Το 2019 η Ελληνική Αστυνομία είχε καταγράψει 619 θύματα, τα οποία διπλασιάστηκαν το 2020, με τον ρυθμό αύξησής τους να είναι αλματώδης τη διετία 2021-2022. Πέρυσι, υπήρξαν 5.914 θύματα, αριθμός που είναι μεγαλύτερος κατά 53% και κατά 385% έναντι του 2021. Πόσες από τις περιπτώσεις αυτές εξιχνιάζονται; Πέρυσι εξιχνιάστηκαν κατά περίπου δέκα φορές περισσότερες απάτες, σε σχέση με το 2019, δηλαδή 856 υποθέσεις έναντι 90.
Το αδίκημα, που αντιστοιχεί στο άρθρο 386Α του Ποινικού Κώδικα, περιλαμβάνει την αποστολή παραποιημένων ψηφιακών δεδομένων, παραπλανητικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ιών που οδηγούν σε απώλεια περιουσίας. Σε αυτή την κατηγορία εγκλημάτων ανήκει η απατηλή αποκόμιση στοιχείων τραπεζικών καρτών, η αποστολή email που παραπέμπουν σε τυπικά μηνύματα των τραπεζών (phishing), η εισαγωγή παραπλανητικών υπερσυνδέσμων σε δημοφιλείς διαδικτυακούς τόπους, όπως και η ενσωμάτωση κακόβουλου λογισμικού κώδικα σε ιστοσελίδα. Εξίσου διαδεδομένη μορφή απάτης είναι η αποστολή ηλεκτρονικών σημειωμάτων σε φορολογούμενους πολίτες εκ μέρους «δήθεν» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ωστόσο, ο τρόπος αυτός εξαπάτησης δεν περιλαμβάνεται στα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια