ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εφαρμογή επιτρέπει το ξεκλείδωμα των CUs των Fiji, Tonga και Hawaii


Μια εφαρμογή η οποία έχει την δυνατότητα να δείξει αν υπάρχουν κλειδωμένα CUs(Compute Units) σε συγκεκριμένες κάρτες της AMD, καθώς και ποια είναι αυτά, αναπτύχθηκε και κυκλοφόρησε από το μέλος tx12 του forum του www.overclock.net. Ενημερώνοντας για το αν υπάρχουν κλειδωμένα CUs και ποια είναι αυτά, η εφαρμογή δίνει την δυνατότητα του ξεκλειδώματός τους.
.
Κάρτες όπως η Fury X και η Fury, ή η R9 390X και η R9 390, χρησιμοποιούν τον ίδιο πυρήνα. Το Fiji chip που βρίσκεται εντός των Fury καρτών, είναι το ίδιο με αυτό των Fury X, με την διαφορά ότι έχει 8 CUs απενεργοποιημένα. Το αποτέλεσμα της απενεργοποίησης αυτών των 8 CUs είναι μια κάρτα γραφικών Fury να έχει ενεργοποιημένους τους 3584 stream processors έναντι των 4096 που διαθέτει το chip και είναι ενεργοποιημένοι στις Fury X. Αντίστοιχα το Hawaii chip στις R9 290 και R9 390, είναι το ίδιο chip με αυτό στις R9 290X και R9 390X, έχοντας όμως 4 CUs απενεργοποιημένα. Τέλος και το Tonga chip στις R9 285 και R9 380, δεν είναι το πλήρες chip, αλλά διαθέτει επίσης 4 CUs απενεργοποιημένα.

Το πρόγραμμα του tx12 δίνει την δυνατότητα σε κάποιον να ψάξει να δει αν η κάρτα του, διαθέτει απενεργοποιημένα CUs και ποια είναι αυτά. Ανάλογα με το που βρίσκονται αυτά, όπως αναλυτικά εξηγεί ο δημιουργός του προγράμματος στο thread του, παρέχεται ένα script το οποίο δημιουργεί custom BIOSes. Φλασάροντας κάποιο από αυτά στην κάρτα, το αποτέλεσμα στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι μια κάρτα με ξεκλειδωμένα κάποια ή όλα τα κλειδωμένα αυτά CUs.

CUINFO   Fury locked

Θα πρέπει εδώ να τονιστεί ότι η όλη διαδικασία είναι επικίνδυνη. Το φλασάρισμα ενός BIOS είναι πάντα ένας καλός λόγος για να καταλήξει κάποιος με μια χαλασμένη κάρτα, η οποία επιπλέον δεν θα καλύπτεται και από την εγγύηση. Επιπλέον ακόμα και αν ξεκλειδώσουν τα CUs δεν είναι δεδομένο ότι αυτά δουλεύουν ορθά. Ένα chip των 8.9 δις τρανσίστορς όπως είναι το Fiji, μπορεί κάλλιστα να διαθέτει προβληματικά CUs, τα οποία η AMD είχε σοβαρό λόγο που τα κλείδωσε. Οπότε η όλη διαδικασία δεν προτείνεται σε καμιά περίπτωση.

Παρακάτω παρατίθενται κάποια screenshots από περιπτώσεις που το ξεκλείδωμα των CUs σε Fury κάρτες είχε μερική ή ολική επιτυχία.

CUINFO   Fury unlocked

CUINFO   Fury unlocked  before2
CUINFO   Fury unlocked  After2

CUINFO   Fury unlocked  before

Δεν υπάρχουν σχόλια