ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μπορεί ένας υπολογιστής να αποκτήσεις νοημοσύνη;

Ο Eugene Goostman μοιάζει ένα τυπικό 13χρονο παιδί απο την Ουκρανία που μεταξύ άλλων του αρέσουν τα γλυκά, τα χάμπουργκερ και το γεγονός πως ο πατέρας του είναι γυναικολόγος. Αυτό φαίνεται πως πίστεψε το 1/3 των κριτών που πήραν μέρος στη Δοκιμή Turing.
Στη πραγματικότητα, το αγοράκι αυτό είναι ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από μια ομάδα μηχανικών με επικεφαλή τοn Ρώσο Vladimir Veselov και τον Ουκρανό Eugene Demchenko.Αρκεί μόνο το 30% των κριτών να εξαπατηθεί από τον υπολογιστή για να καταφέρει να περάσει το Turing Test. Αν λάβουμε αυτό υπόψιν και το γεγονός πως το 1/3, δηλαδή 33,3%, των κριτών είχε πεισθεί για την ανθρώπινη φύση του Eugene Goostman, τότε μπορούμε να αναλογιστούμε το πόσο σημαντική είναι η συγκεκριμένη είδηση.
Η δοκιμή του Turing δημιουργήθηκε το 1950 από τον Alan Turing, Βρετανό μαθηματικό και κρυπτογράφο, προσπαθώντας να δώσει μια απάντηση στο εξής απλό ερώτημα "Μπορεί να σκεφτεί ένα μηχάνημα;" και έκτοτε αποτελεί πηγή σκέψης για αρκετές μελέτες πάνω στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης.
Οι εξετάσεις έλαβαν χώρα το Σάββατο στο Λονδίνο, με τον Goostman να περνάει το τεστ και οι διοργανωτές στο University of Reading να δηλώνουν πως είναι ο πρώτος υπολογιστής που το κατάφερε αυτό. Ο καθηγητής Kevin Warwick σημείωσε πως το Turing Test, το οποίο γίνεται μέσω μιας πεντάλεπτης γραπτής συνομιλίας, έχει εφαρμοσθεί και σε πολλούς παρόμοιους διαγωνισμούς ανά το κόσμο αλλά ο συγκεκριμένος διαγωνισμός ήταν ανεξάρτητος χωρίς κάποιο όριο και είχε να κάνει με πολλά ταυτόχρονα συγκριτικά τεστ. Το ίδιο πρόγραμμα κόντεψε να πιάσει τη βάση το 2012, όταν 29% των κριτών σε άλλο διαγωνισμό αποφάσισαν πως ήταν άνθρωπος.

Παρά το κατόρθωμα, τα αποτελέσματα είναι πειστικά αλλά αυτό δε σημαίνει πως οι μηχανές έρχονται να καταλάβουν το πλανήτη. Το πρόγραμμα είναι κωδικοποιημένο με προσωπικότητα τέτοια που κατάφερε να πεισει τους κριτές και όχι με τη τεχνητή νοημοσύνη που γνωρίζουμε απο τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Για παράδειγμα, στο Turing Test δεν έχει σχέση αν ο υπολογιστής απαντήσει σωστα ή λάθος, καθώς αυτό αφορά μόνο την ανθρώπινη φύση της απάντησης. Όπως σημείωσε ο Veselov, η κεντρική ιδέα τους ήταν να παρουσιάσουν τον Eugene σαν ένα παιδί που ισχυρίζεται πως ξέρει τα πάντα, αλλά λόγω της ηλικίας του δε μπορεί να τα ξέρει όλα.

 Site: TheVerge

Δεν υπάρχουν σχόλια