ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι κυβερνοεγκληματίες πίσω από το ransomware Chimera

Οι κυβερνοεγκληματίες πίσω από το ransomware Chimera σας καλούν να εκμεταλλευτείτε το… “affiliate program” τουςΘέλει κανείς να βγάλει χρήματα καταστρέφοντας τις πολύτιμες μνήμες (φωτογραφίες, video, έγγραφα) χρηστών υπολογιστών σε ολόκληρο τον κόσμο; Θέλεις; Τότε, είσαι τυχερός.
Οι κυβερνοεγκληματίες που βρίσκονται πίσω από το ransomware “Chimera”, τοποθέτησαν μία διαφήμιση στην τελευταία τους δημιουργία, και προσφέρουν σε οποιονδήποτε μολύνθηκε με το κακόβουλο λογισμικό να συμμετάσχει –μέσω affiliate program- στην εκστρατεία εξάπλωσης του ransomware.

Το ransomware Chimera λειτουργεί με μάλλον τυπικό, για το είδος, τρόπο. Αφού μολυνθεί ο υπολογιστής, το ransomware, ψάχνει για έγγραφα, φωτογραφίες, video και άλλου είδους αρχεία, και αφού τα εντοπίσει τα κρυπτογραφεί, και στην συνέχεια προσφέρεται να δώσει το κλειδί αποκρυπτογράφησης μόνο εφόσον ο χρήστης του υπολογιστή πληρώσει λύτρα. Μάλιστα, στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο κυβερνοεγκληματίες πίσω από το ransomware πηγαίνουν τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα, αφού απειλούν ότι τα έγγραφα ή άλλου είδους αρχεία θα εκτεθούν online αν ο χρήστης αρνηθεί και δεν πληρώσει τα λύτρα. Πρόκειται για μία απειλή, που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε επιχειρήσεις ή ακόμα και σε χρήστες, και που δεν θέλουν να δουν τα πολύτιμα αρχεία τους σε κοινή θέα online.

Αυτό ωστόσο που καθιστά την συγκεκριμένη απειλή να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες του είδους, είναι το “ πρόγραμμα συνεργατών” που βρίσκεται στο κάτω μέρος της ειδοποίησης που εμφανίζεται στον χρήστη και ακολουθεί της μόλυνσης.

Μαζί λοιπόν με την ειδοποίηση για την μόλυνση, την διεύθυνση που πρέπει να καταθέσετε τα χρήματα (Bitcoins) και την απαίτηση για το ακριβές ποσό που πρέπει να κατατεθεί, υπάρχει και μία μικρή σημείωση για όσους θέλουν πληροφορίες για το πώς να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, και να βοηθήσουν στην εξάπλωση του ransomware κερδίζοντας χρήματα (50% προμήθεια). Φυσικά, κινδυνεύετε να σας εντοπίσουν και να σας συλλάβουν αν δεν είστε προσεκτικοί, και σύμφωνα με την Trend Micro, η προμήθεια 50% ενδεχομένως και να μην αξίζει το ρίσκο αφού οι πιθανότητες να σας εντοπίσουν με την εγγραφή σας έχουν αυξηθεί, επειδή το συγκεκριμένο malware είναι εύκολο να ανιχνευθεί και δεν κάνει και πολλά πράγματα για να αποκρύψει την ταυτότητα σας. Οπότε, όχι. Δεν είναι και πολύ καλή ιδέα να κάνετε εγγραφή στο πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια