ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέος 3D εκτυπωτής που θα κατασκευάζει ένα εκατοστόμετρο το λεπτό

Νέος 3D εκτυπωτής που θα κατασκευάζει ένα εκατοστόμετρο το λεπτόΤα τελευταία χρόνια, οι 3D εκτυπωτές έχουν βελτιωθεί αρκετά, ωστόσο ο χρόνος εκτύπωσης παραμένει υψηλός. Μάλιστα, ακόμη και αντικείμενα μικρών διαστάσεων μπορεί να απαιτούν μισή μέρα για να εκτυπωθούν.
Προσπαθώντας λοιπόν να επιταχύνει τη διαδικασία, η ιταλική εταιρία Nexa3D σκοπεύει να κυκλοφορήσει τον 3D εκτυπωτή NX1. Ο εν λόγω εκτυπωτής, αντί να κατασκευάζει το αντικείμενο στρώμα-στρώμα, χρησιμοποιεί ένα σύστημα προβολής laser προκειμένου να φτιάξει το αντικείμενο όλο μαζί από μια συνολική ποσότητα ρητίνης. Η συγκεκριμένη τεχνική χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια, όμως ο NX1 αξιοποιεί μια χημική τεχνική προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία.
 Συγκεκριμένα, ο NX1 τοποθετεί μια διαφανή μεμβράνη μεταξύ του πάτου της δεξαμενής της ρητίνης, της ίδιας της ρητίνης και της πηγής φωτός. Εκκρίνοντας σταδιακά μια στρώση λαδιού, ο εκτυπωτής επιτρέπει στη ρητίνη να γίνει στέρεα ταχύτερα. Η Nexa3D αποκαλεί τη συγκεκριμένη τεχνική self-Lubricant Sublayer Photocuring (LSPc), χάρη στην οποία η διαδικασία εκτύπωσης καθίσταται συνεχής αντί για σταδιακή.
 Στην παρούσα φάση, ο NX1 αποτελεί prototype, όμως, σύμφωνα με την ίδια τη Nexa3D, μπορεί να εκτυπώνει 1 εκατοστόμετρο το λεπτό. Με τη συγκεκριμένη ταχύτητα, η κατασκευή αντικειμένων στο σπίτι είναι ταχύτερη από την αγορά ενός προκατασκευασμένου αντικειμένου από ένα κατάστημα. Πρόκειται λοιπόν για ένα προϊόν, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τη διαδικασία της 3D εκτύπωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια