ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Την GT 930 ετοιμάζει η Nvidia για τις αρχές του 2016


Αν παλιά η low end αγορά ήταν ένα εκ των σημαντικότερων κομματιών της αγοράς των καρτών γραφικών, πλέον με την ραγδαία βελτίωση των ενσωματωμένων γραφικών στις APUs της AMD, αλλά και τους επεξεργαστές της Intel, έχει πάψει να τυγχάνει της προσοχής τόσο των καταναλωτών, όσο και των κατασκευαστών. Έτσι, μετά από σχεδόν δύο χρόνια από την πρώτη έκδοση της αρχιτεκτονικής Maxwell, η Nvidia ετοιμάζεται να φέρει την Maxwell αρχιτεκτονική κάτω από τα 100 δολάρια.
.
Η νέα κάρτα γραφικών θα είναι η GeForce GT 930 και όπως αναφέρθηκε θα χρησιμοποιεί και την Maxwell αρχιτεκτονική. Ο λόγος που υπάρχει το "και" στην προηγούμενη φράση, είναι ότι θα υπάρξουν τρεις εντελώς διαφορετικές εκδόσεις της κάρτας. Θα υπάρξει μία έκδοση η οποία θα χρησιμοποιεί τον πυρήνα GF108 αρχιτεκτονικής Fermi, μία έκδοση η οποία θα χρησιμοποιεί τον πυρήνα GK208 αρχιτεκτονικής Kepler και τέλος, μία έκδοση η οποία θα χρησιμοποιεί τον πυρήνα GM108 αρχιτεκτονικής Maxwell.

Η Nvidia έχει ακολουθήσει την παραπάνω τακτική και στο παρελθόν. Για παράδειγμα υπάρχουν τρεις εκδόσεις της GT 630, δύο αρχιτεκτονικής Fermi και μία αρχιτεκτονικής Kepler. Επίσης η GT 730 διαθέτει και αυτή τρεις εκδόσεις, μία αρχιτεκτονικής Fermi και δύο αρχιτεκτονικής Kepler.

NVIDIA GeForce GT 930

Η έκδοση που θα έρχεται με τον πυρήνα GM108 θα διαθέτει 384 CUDA cores αρχιτεκτονικής Maxwell και έως και 4GB μνήμης DDR3. Το data bus θα είναι μόλις 64bit το οποίο σημαίνει ότι η κάρτα θα έχει πολύ χαμηλό bandwidth και άρα δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για 3D παιχνίδια. Θα έχει όμως και μόλις 15W TDP, οπότε θα είναι μια εξαιρετική περίπτωση για συστήματα χαμηλής κατανάλωσης, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν κάποιες από τις τεχνολογίες της Nvidia. Δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει στα σχέδια της Nvidia, η διάθεση μιας κάρτας με GM108 πυρήνα και GDDR5 μνήμη. Η GDDR5 μνήμη θα αποτελεί επιλογή μόνο για τις κάρτες που θα βασίζονται στον GK208 πυρήνα.

Το κόστος της νέα κάρτας θα κυμαίνεται από 60 δολάρια, για την έκδοση με τον GF108 πυρήνα και 2GB μνήμης DDR3, έως τα 90 δολάρια για τις εκδόσεις με τον GM108 ή τον GK208 πυρήνα και έως 4GB μνήμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια