ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέο τηλεσκόπιο για να φωτογραφίσουμε μακρινούς κόσμους

Αν θέλουμε να βρούμε μία άλλη Γη, ένα πλανήτη που θα είναι ικανός να φιλοξενήσει βιολογικούς οργανισμούς όπως ο άνθρωπος, θα πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με την ανάπτυξη των μέσων που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε αυτήν την ανακάλυψη. Έτσι, αστρονόμοι και επιστήμονες από διάφορα πεδία, καλούν την NASA να αναπτύξει το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο διαστημικό τηλεσκόπιο του κόσμου, ικανό για απευθείας φωτογράφιση αυτών των άλλων κόσμων. Η απευθείας φωτογράφιση εξωπλανητών είναι εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά όταν βρίσκονται κοντά στο άστρο τους, αφού το άστρο “πνίγει” με το φως του τον πλανήτη, καθιστώντας τον ακόμα και 10 δισεκατομμύρια φορές πιο αχνό από το άστρο του.
Η μελέτη των εξωπλανητών έχει δύο κύριους στόχους. Την κατανόηση του σχηματισμού και της εξέλιξης των πλανητικών συστημάτων και την αναζήτηση ζωής σε άλλους κόσμους. Η αναφορά καλεί το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών να επενδύσει σε δύο τεράστια επίγεια τηλεσκόπια – το Giant Magellan Telescope και το Thirty Meter Telescope – για να παρέχει πλήρη πρόσβαση στον ουρανό για την αμερικανική επιστημονική κοινότητα. Καλεί επίσης τη NASA να εκτοξεύσει το WFIRST για την έρευνα πλανητών οι οποίοι βρίσκονται μακρύτερα από τα άστρα τους και να βοηθήσει στη δημιουργία ενός προηγμένου διαστημικού τηλεσκοπίου. Συνιστά επίσης τη δημιουργία ενός μηχανισμού για τη συστηματική συλλογή ατμοσφαιρικών δεδομένων από εξωπλανήτες, στην αρχή της αποστολής του James Webb Space Telescope.
Η πρόταση των αστρονόμων έρχεται καθαρά με επιστημονικά και ανθρωπιστικά κριτήρια και δε λαμβάνει υπόψη το κόστος αυτών.
Πρόκειται απλά για μια συμφωνία για τι πιστεύει η επιστημονική κοινότητα πως είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να επιτευχθούν για να απαντήσουμε στα επιστημονικά ερωτήματα που έχουμε θέσει. Πιστεύουμε πως έχει έρθει η ώρα και αν το κάνουμε τώρα θα μπορούσαμε να έχουμε τις απαντήσεις που θέλουμε έως την επόμενη γενιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια