ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αν η συσκευή σας ζεσταίνεται, ίσως έχετε κολλήσει cryptomining malware

Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε ερωτήματα για κινητά που “σέρνονται και ζεσταίνονται ή για ξαφνική μείωση στην αυτονομία. Για πολλά από αυτά φταίνε εφαρμογές όπως το clean master, όμως τις τελευταίες μέρες βλέπουμε πως έχει εξαπλωθεί malware που μετατρέπει το κινητό σας σε cryptocurrency miner. Με αυτό τον τρόπο η επεξεργαστική ισχύς της συσκευής σας χρησιμοποιείται ώστε να δημιουργηθούν bitcoins ή άλλα νομίσματα, για τον δημιουργό του malware. Πως επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο; Απλά και μόνο όταν ο χρήστης προβεί στο download ενός αθώου app το οποίο εγκαθιστά κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή.
Ερευνητές της ESET ανακάλυψαν ότι το  Bug Swasher, ένα παιχνίδι το οποίο κατέβηκε από το Play Store μεταξύ 1-5 εκατομμύρια φορές, αποτελούσε στην ουσία cryptomining malware, καθώς προέβαινε στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων χωρίς την άδεια και την γνώση του χρήστη που το εγκαθιστούσε στη συσκευή του. Μια λέξη περιγράφει αυτές τις επιθέσεις, “cryptojacking.”
Η Google ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούλιο, ότι απαγορεύει όλα τα cryptocurrency mining apps από το Play Store. Ωστόσο όμως, ούτε η ίδια η Google μπορεί να γνωρίζει ποιες εφαρμογές περιέχουν τέτοιου είδους malware. Να αναφερθεί, ότι εξαιτίας της επεξεργαστικής ισχύος που απαιτείται για το mining, ένα smartphone μπορεί να καταλήξει με φουσκωμένη μπαταρία, ή η συσκευή να χαλάσει τελείως.

Δεν υπάρχουν σχόλια